Menu
Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» κάνει λόγο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία

Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περι…

Την ώρα που η ελληνική κυ...

Ο Πομπέο έρχεται και ζητά «ξεβράκωμα»...

Ο Πομπέο έρχεται και ζητά «ξεβράκωμ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Ο Κυπριακός τουρισμός στη μετά κορονοϊό εποχή

Ο Κυπριακός τουρισμός στη μετά κορο…

Γράφει: Σάββας Περδίος* ...

Ελληνοτουρκικά: Με φόρα για επώδυνους συμβιβασμούς με «αέρα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ελληνοτουρκικά: Με φόρα για επώδυνο…

• Στην Ελλάδα τις επόμενε...

Ένας Πινοσέτ μάς χρειάζεται;

Ένας Πινοσέτ μάς χρειάζεται;

Γράφει: Δημήτρης Κούλαλης...

Οι παραβιάσεις της Τουρκίας και η απραξία της ΕΕ

Οι παραβιάσεις της Τουρκίας και η α…

Γράφεο: Γιώργος Γεωργίου*...

Σοφία Λορέν: Στα 86 της εξακολουθεί να παραμένει σύμβολο παντοτινής ομορφιάς...

Σοφία Λορέν: Στα 86 της εξακολουθεί…

• Γεννήθηκε σαν σήμερα, σ...

Το «γεράκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα

Το «γεράκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σ…

Στην Ελλάδα θα βρεθεί την...

Ανάσα χωρίς μηχανική καπιταλιστική υποστήριξη

Ανάσα χωρίς μηχανική καπιταλιστική …

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Μ...

Ρωσία: “Λοιπόν, πως τα περνάτε στον καπιταλισμό;”...

Ρωσία: “Λοιπόν, πως τα περνάτε στον…

• 19,9 εκατομμύρια οι φτω...

Prev Next

Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του προέδρου της Βραζιλία Μπολσονάρου

Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του προέδρου της Βραζιλία Μπολσονάρου

• Το Ανώτατο Διαστήριο της χώρας ενέκρινε χθες σχετικό αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε χθες Δευτέρα το αίτημα να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα μετά την καταγγελία ότι ο πρόεδρος της χώρας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, «αναμίχθηκε» και άλλαξε την ηγεσία της ομοσπονδιακής αστυνομίας για να αυξήσει την πολιτική του ισχύ.

Το κορυφαίο δικαστικό όργανο της χώρας πήρε την απόφαση αυτή κατόπιν αιτήματος του γενικού εισαγγελέα, διευκρίνισε το ίδιο σε ανακοίνωσή του. Δυνάμει της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η προκαταρκτική έρευνα θα πρέπει να διενεργηθεί μέσα στις προσεχείς 60 ημέρες. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σέρζου Μούρου εξακόντισε σοβαρές κατηγορίες εναντίον του αρχηγού του κράτους όταν παραιτήθηκε, την Παρασκευή.

Ο Μούρου τόνισε πως δεν πιστεύει ότι είναι εφικτή η διατήρηση της ανεξαρτησίας της ομοσπονδιακής αστυνομίας, μετά την απόφαση που πήρε ο Μπολσονάρου να καθαιρέσει τον αρχηγό της, τον Μαουρίσιου Βαλέισου, που διατηρούσε στενή σχέση συνεργασίας με τον πρώην «υπερυπουργό» Δικαιοσύνης του Μπολσονάρου. Ο Σέρζου Μούρου, πρώην δικαστής, απέκτησε τεράστια φήμη πρωταγωνιστώντας στις έρευνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Βραζιλία, χωρίς όμως να αποφύγει ούτε ο ίδιος κατηγορίες πως είχε πολιτικά ελατήρια στην υπόθεση του πρώην προέδρου Λουίζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του προέδρου θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να κινηθεί διαδικασία για να παραπεμφθεί ο Μπολσονάρου σε δίκη στο Κογκρέσο και πιθανόν να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από το κορυφαίο αξίωμα. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι κατηγορίες σε βάρος του προέδρου μοιάζουν να έχουν «στενή σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του», κάτι που αποκλείει το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι έχει ασυλία.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου απαριθμεί επτά αδικήματα για τα οποία θα μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες στον Μπολσονάρου, ανάμεσα στα οποία είναι η κακοδιοίκηση, αλλά και η παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Μετά την παραίτησή του, ο Μούρου παρουσίασε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ένα νήμα μηνυμάτων που είχε ανταλλάξει με τον πρόεδρο Μπολσονάρου στην εφαρμογή WhatsApp, με τον αρχηγό του κράτους να μοιάζει να τον πιέζει να καθαιρέσει τον αρχηγό της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Αν η εισαγγελία βρει επαρκή στοιχεία σε βάρος του προέδρου θα εναπόκειται στη Βουλή της Βραζιλίας να εγκρίνουν την έναρξη επίσημης έρευνας. Αν η επίσημη έρευνα επαληθεύσει τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Μπολσονάρου, το Κογκρέσο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα κινηθεί διαδικασία παραπομπής του προέδρου σε δίκη.

Ο Μπολσονάρου περνάει μια ολοένα πιο δύσκολη περίοδο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού πλήττει την οικονομία και έχει προκαλέσει τεράστια ένταση στη σχέση του με τους κυβερνήτες των πολιτειών, που επέβαλαν μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της.

Ο πρόεδρος υποβαθμίζει συστηματικά την πανδημία του κορονοϊού, μιλώντας για «γριπούλα», και δεν σταματά να απαιτεί να αρθούν τα μέτρα περιορισμού για να μετριαστεί το πλήγμα για την οικονομία.

 Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Folha de S. Paulo κατέδειξε ότι το 45% των πολιτών θεωρεί πως το Κογκρέσο θα όφειλε να κινήσει διαδικασία για να παραπεμφθεί ο πρόεδρος Μπολσονάρου σε δίκη, αλλά το 48% ότι δεν πρέπει να προχωρήσει.

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο / Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top