Menu
ΆΤιΜες προμήθειες τραπεζών...

ΆΤιΜες προμήθειες τραπεζών...

• Η ληστρική κερδοφορία τ...

Το πειρατικό προχωρεί

Το πειρατικό προχωρεί

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πολίτες και πελάτες

Πολίτες και πελάτες

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Ο...

Περί σχεδιοποίησης της Εθνικής Οικονομίας - μέρος Β’

Περί σχεδιοποίησης της Εθνικής Οικο…

• Ο σοσιαλισμός είναι αδι...

Ο Ερίκ Καντονά για τους πρόσφυγες

Ο Ερίκ Καντονά για τους πρόσφυγες

«…πηγαίνοντας προς το σπί...

Τσε: … δεν ηττάται η υπόθεση όταν πεθαίνουν οι άνθρωποι…

Τσε: … δεν ηττάται η υπόθεση όταν π…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η Κλιμάκωση των Προκλήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και η σημασία τους

Η Κλιμάκωση των Προκλήσεων της Τουρ…

Γράφει: Δρ. Κωνσταντίνος ...

Η Τζοκόντα ξαναβρήκε τη θέση της στο Λούβρο

Η Τζοκόντα ξαναβρήκε τη θέση της στ…

Η Τζοκόντα ξαναβρήκε χθες...

Ελλάδα: 800 εκ. ευρώ αυξάνονται οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι...

Ελλάδα: 800 εκ. ευρώ αυξάνονται οι …

• Αλλά οι... επιχειρηματι...

Prev Next

Τσεχία: Νέο κρούσμα αντικομμουνισμού

Τσεχία: Νέο κρούσμα αντικομμουνισμού

Θέλουν να απομακρύνουν το άγαλμα του Σοβιετικού στρατάρχη Κόνιεφ -απελευθερωτή της Πράγας- από πλατεία της πόλης

 

Νέο προκλητικό κρούσμα αντικομμουνισμού σημειώθηκε στην Τσεχία, όπου τα τελευταία χρόνια το αστικό κράτος και οι οργανισμοί του έχουν επιδοθεί σε μια επιχείρηση παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας και δίωξης των κομμουνιστών, με πιο χαρακτηριστική την πολυετή προσπάθεια απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας (KSM). Η τελευταία περίπτωση είναι αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου του 6ου Διαμερίσματος της Πράγας, που στις 12 Σεπτέμβρη αποφάσισε να απομακρύνει από πλατεία στην περιοχή Μπούμπενετς το άγαλμα του Σοβιετικού στρατάρχη Ιβάν Στεπάνοβιτς Κόνιεφ, ο οποίος ηγήθηκε της ουκρανικής στρατιάς που απελευθέρωσε την Πράγα και μεγάλο τμήμα της Τσεχοσλοβακίας από τον ναζιστικό ζυγό.

Είχαν προηγηθεί πέρυσι προσπάθειες να παραποιηθεί το μνημείο που κατασκευάστηκε το 1980 προς τιμήν του απελευθερωτή της Πράγας και των 140.000 και πλέον στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που έπεσαν στο έδαφος της Τσεχοσλοβακίας για τη συντριβή του φασισμού, ενώ πολλές φορές το μνημείο είχε βεβηλωθεί από φασιστικά στοιχεία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον δήμαρχο Οντρζέι Κόλαρζ (προέρχεται από το νεοφιλελεύθερο κόμμα TOP'09) και με το πρόσχημα ότι η παρουσία του αγάλματος προκαλεί αντιπαραθέσεις στον πληθυσμό, αποφάσισε την απομάκρυνσή του για να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο, όπου υποτίθεται «θα εκτίθεται ολοκληρωμένα η Ιστορία».

Αναφέρεται ως τέτοιο το λεγόμενο «Μουσείο Μνήμης του 20ού αιώνα», στο στρατιωτικό νεκροταφείο στην περιοχή Ολσάνι, με βασική επιδίωξη - όπως και σε άλλα παρόμοια «μουσεία» που στήνονται στην ΕΕ - να εξισώνεται ο φασισμός με το σοσιαλισμό. Επίσης, αποφάσισε να τοποθετηθεί στη θέση του μνημείο «για όλους τους απελευθερωτές της Τσεχοσλοβακίας».

Οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμουνιστών της Τσεχίας και άλλων αγωνιστών, όπως η διαμαρτυρία που έγινε μπροστά από το άγαλμα στις 2 Σεπτέμβρη. Την αντίδρασή της, για τις δικές της σκοπιμότητες, εξέφρασε και η πρεσβεία της Ρωσίας στην Τσεχία, επικαλούμενη διακρατική συμφωνία του 1993 ανάμεσα στις δύο χώρες για την προστασία των «αντιφασιστικών μνημείων».

Το νέο κρούσμα στην Τσεχία έρχεται να προστεθεί στην προκλητική προσπάθεια αστικών κυβερνήσεων διαφόρων χωρών (Βαλτικές, Ουκρανία, Πολωνία, Γερμανία, Ουγγαρία), με την ΕΕ να δίνει τον τόνο της αντικομμουνιστικής υστερίας και παραχάραξης της Ιστορίας, να σβήσουν από τη μνήμη των λαών την τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ στον αντιφασιστικό αγώνα, την προσφορά των πρωτοπόρων κομμουνιστών. Και την ίδια στιγμή, ενώ διώκονται ή απαγορεύονται τα Κομμουνιστικά Κόμματα, εκθειάζονται οι συνεργάτες των ναζί και οι λεγεώνες των «SS».

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top