Menu
Μεγαλώνει η «βάση» των ΗΠΑ που λέγεται Ελλάδα...

Μεγαλώνει η «βάση» των ΗΠΑ που λέγε…

• Διαπραγματεύσεις για τη...

Μοσχεύματα από την Κύπρο δίνουν ελπίδα ζωής σε ασθενείς στο Ισραήλ

Μοσχεύματα από την Κύπρο δίνουν ελπ…

Γράφει: Μαρία Κονιώτου* ...

Νεοδημοκρατικά όνειρα θερινής νυκτός...

Νεοδημοκρατικά όνειρα θερινής νυκτό…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και η σημασία της για τον άνθρωπο

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί κα…

• Αποτρέπει τα κύτταρα το...

Yes, mister Λάτση

Yes, mister Λάτση

Γράφει: Δήμητρα Μυρίλλα* ...

Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων...

Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση αυξάνει…

• Σύμφωνα με νέα έρευνα π...

Ο Αμαζόνιος φλέγεται...

Ο Αμαζόνιος φλέγεται...

• Οι ευθύνες και οι αντιδ...

Ελλάδα: Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους...

Ελλάδα: Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες…

• Ο Έλληνας υπουργός Υγεί...

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπόριο

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Παράδειγμα προς μίμηση ο προπονητής του Ολυμπιακού Ν. Μπλατ

Παράδειγμα προς μίμηση ο προπονητής…

• Ανακοίνωσε ότι πάσχει α...

Prev Next

Βενεζουέλα: Συνεχίζεται η ωμή επέμβαση από ΗΠΑ και ΕΕ

Βενεζουέλα: Συνεχίζεται η ωμή επέμβαση από ΗΠΑ και ΕΕ

• Αποκαλύφθηκε το πώς ΗΠΑ, αντιπολίτευση και κυβέρνηση της Κολομβίας οργάνωναν πραξικόπημα στις αρχές Φλεβάρη

 

Με «αιχμή του δόρατος» το πέρασμα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» από την Κολομβία και τη Βραζιλία στη Βενεζουέλα και έναν σφοδρό επικοινωνιακό πόλεμο, χωρίς να λείπουν και οι ανοιχτές απειλές για στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ, συνεχίζονται οι πιέσεις για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο, ώστε να στηριχτεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους η «μαριονέτα» - αυτοανακηρυγμένος από τις 23 Γενάρη πρόεδρος της Βουλής, Χουάν Γκουαϊδό. Το πρόσχημα της «βοήθειας» και των «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» είναι η επιβεβαίωση της τεράστιας υποκρισίας των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΕΕ και συμμάχων τους.

Είναι οι ίδιοι που με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει τον χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής του λαού της χώρας, σε συνδυασμό με τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και το εσωτερικό σαμποτάζ του ιδιωτικού κεφαλαίου, που ελέγχει σημαντικούς τομείς, όπως η διατροφική αλυσίδα. Είναι οι ίδιοι που έχουν αιματοκυλήσει με τις επεμβάσεις τους πολλές χώρες (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Ουκρανία και παλιότερα Βιετνάμ κ.λπ.) στο όνομα της «ελευθερίας». Και στη Βενεζουέλα αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι οι δήθεν ευαίσθητοι ...στα ανθρώπινα δικαιώματα αποσκοπούν με τις «αλλαγές καθεστώτων» στον έλεγχο του πλούτου (η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι από τις πρώτες σε αποθέματα πετρελαίου), των σφαιρών επιρροής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιχειρείται να μειωθεί η επιρροή των μονοπωλίων χωρών όπως της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν, που επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από συμβόλαια και συμφωνίες στα 20 χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης από την άνοδο του Ούγκο Τσάβες στην πολιτική εξουσία.

Μέσα στη βδομάδα κλιμακώθηκε η επιχείρηση αναγνώρισης του Γκουαϊδό από αστικές κυβερνήσεις σε μια σειρά χώρες (τελευταία η Ρουμανία που έχει την προεδρία στην ΕΕ), ενώ συνολικά η ΕΕ εμφανίζεται ως ο δήθεν «διπλωματικός διαμεσολαβητής» και «υπερασπιστής του διαλόγου και της ειρηνικής λύσης». Ετσι «βαφτίζει» την ενεργή και ξεκάθαρη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας με τη συγκρότηση της λεγόμενης διεθνούς Ομάδας Επαφής, με τη συμμετοχή και χωρών της Λατινικής Αμερικής, που συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Τον ίδιο βρώμικο ρόλο παίζει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται ως «συμπαραστεκόμενη στον βενεζουελάνικο λαό», αλλά δεν βγάζει άχνα για τις ΗΠΑ και ενεργά στηρίζει την ανάμειξη στις εσωτερικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ταυτιζόμενη με το πρόσχημα των «ελεύθερων εκλογών».

Στην Ουρουγουάη η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι δήθεν στόχος της Ομάδας Επαφής «δεν είναι να επιβάλει λύσεις ή διαδικασίες στη Βενεζουέλα», αλλά «για να συνοδεύσει μια ειρηνική και δημοκρατική διέξοδο μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων εκλογών» και ότι «είναι θεμελιώδες να αποφεύγονται η εσωτερική βία και η εξωτερική παρέμβαση και να ανοίγεται δρόμος για μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία που οδηγεί σε πρόωρες προεδρικές εκλογές». Αν αυτό δεν είναι ωμή παρέμβαση, τότε τι είναι;

Αποκάλυψη της επιχείρησης πραξικοπήματος

Πάντως, τα ίδια τα γεγονότα στη Βενεζουέλα αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια πραξικοπήματος είναι συνεχής. Την Πέμπτη το βράδυ, το υπουργείο Επικοινωνίας της Βενεζουέλας και ο αρμόδιος υπουργός Χόρχε Ροντρίγκες έδωσαν λεπτομέρειες για την πρόσφατη σύλληψη του απόστρατου συνταγματάρχη Οσβάλντο Βαλεντίν Γκαρσία Παλόμο, που, εκτός των άλλων, μαζί με άλλους συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μαδούρο και της ηγεσίας της χώρας τον Αύγουστο του 2018 με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εξήγησε ότι η αντικατασκοπεία της Βενεζουέλας κατάφερε να μπει στο δίκτυο επικοινωνίας που είχε στήσει ο Παλόμο από τη γειτονική Κολομβία και προετοίμαζε πραξικόπημα για τις αρχές του Φλεβάρη. Η αντικατασκοπεία με στρατιωτικούς της έπεισε τον Παλόμο ότι μια στρατιωτική μονάδα του Καράκας είναι έτοιμη να ανατρέψει τον Μαδούρο και υποβοήθησε την είσοδό του στη χώρα στα τέλη Γενάρη, όπου και μπήκε με οπλισμό και τηλεπικοινωνιακό υλικό και πολλές πλαστές ταυτότητες, για να συλληφθεί στη συνέχεια.

Από τις αποκαλύψεις που έκανε στην ανάκριση ο Παλόμο και το υπουργείο της Βενεζουέλας έδωσε σε βίντεο, αποδεικνύεται ότι οργανωτής της όλης επιχείρησης ήταν το στέλεχος της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες, που ο πρόεδρος - μαριονέτα Γκουαϊδό όρισε την προηγούμενη βδομάδα «πρεσβευτή» στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Επίσης, άμεση είναι η εμπλοκή του αντιδραστικού Προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, του πρώην Προέδρου Χ. Μ. Σάντος, αξιωματικών της κολομβιανής αστυνομίας και συνοριοφυλακής, πρακτόρων της CIA, η οποία επέβλεπε και οργάνωνε όλη την επιχείρηση.

Επίσης, μέσα στη βδομάδα, οι αρχές της Βενεζουέλας κατάσχεσαν φορτίο που προερχόταν από το Μαϊάμι των ΗΠΑ σε αεροδρόμιο της επαρχίας Καραμπόμπο, με οπλισμό και τηλεπικοινωνιακό υλικό, προφανώς για δυνάμεις που στηρίζουν το πραξικόπημα.

Συλλογή υπογραφών κατά της επέμβασης

Από την Τετάρτη, η κυβέρνηση και μαζικές οργανώσεις ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών ενάντια στην ξένη επέμβαση (ανακοινώθηκε ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2 εκατ. υπογραφές), ενώ ο Πρόεδρος Μαδούρο με πολλές ευκαιρίες τάχθηκε υπέρ ενός ουσιαστικού διαλόγου και της διενέργειας βουλευτικών εκλογών και προεδρικών όταν λήξει η θητεία του το 2025.

Το Κ.Κ. Βενεζουέλας απευθύνει κάλεσμα για την πιο πλατιά πατριωτική αντιιμπεριαλιστική λαϊκή συμμαχία για την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που επιχειρούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και σύμμαχοί τους. Έχει προχωρήσει μαζί με άλλες επαναστατικές δυνάμεις στη δημιουργία Λαϊκών Επιτροπών για την Άμυνα της πατρίδας, ζητάει να συγκληθεί ο λεγόμενος Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος, όπου συμμετέχει και το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, και ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με άμεσα αναγκαία μέτρα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, να συγκρουστεί με τις μαφίες και τους διεφθαρμένους. Όπως τόνισε το Κ.Κ. Βενεζουέλας σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Δευτέρα, απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η ιμπεριαλιστική επέμβαση, είναι ο λαός να έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και αναγκαίες υπηρεσίες. Τις τελευταίες μέρες γίνονται κινήσεις από την κυβέρνηση για την τροφοδοσία με τρόφιμα και φάρμακα πολλών συνοικιών στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις.

Φωτογραφία: Από τη συλλογή υπογραφών κατά της ξένης επέμβασης

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top