Menu
Εν όψει της 25ης Νοεμβρίου

Εν όψει της 25ης Νοεμβρίου

Γράφει: Γιαννάκης Λ. Ομήρ...

Η αρμονία της σοσιαλιστικής οικονομίας με τους αντικειμενικούς οικονομικούς νόμους...

Η αρμονία της σοσιαλιστικής οικονομ…

• ...και η αφομοίωσή τους...

Η κοινωνία που εγκαινίασε ο Οχτώβρης του 1917*

Η κοινωνία που εγκαινίασε ο Οχτώβρη…

• 102 χρόνια από τη Μεγάλ...

Θριάμβευσε η κυπριακή ταινία «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη»

Θριάμβευσε η κυπριακή ταινία «Πολιο…

• Στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλ...

"Μόνος είμαι σπάνιος. Μαζί είμαστε δυνατοί!"

"Μόνος είμαι σπάνιος. Μαζί είμ…

Γράφει: Γιώργος Γεωργίου*...

Ελλάδα: Ρεκόρ απολύσεων και συμβάσεων μερικής απασχόλησης

Ελλάδα: Ρεκόρ απολύσεων και συμβάσε…

Το ολοένα και μεγαλύτερο ...

ΕΕ: Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ;

ΕΕ: Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας …

• Εντός του έτους, αναφέρ...

Γουρουνιές

Γουρουνιές

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Ε...

Όταν η Μέρκελ εκθειάζει το …Τείχος

Όταν η Μέρκελ εκθειάζει το …Τείχ…

Η Άνγκελα Μέρκελ μεγάλωσε...

Prev Next

Η Βενεζουέλα πρέπει να διευθετήσει η ίδια την κρίση που βιώνει, διαμηνύει το Πεκίνο

Η Βενεζουέλα πρέπει να διευθετήσει η ίδια την κρίση που βιώνει, διαμηνύει το Πεκίνο

• Έκκληση Κίνας για συνομιλίες προκειμένου να επιλυθεί η κρίση • Ο Μαδούρο απορρίπτει το ανακοινωθέν της διεθνούς Ομάδας Επαφής, δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο

 

Η Βενεζουέλα πρέπει να διευθετήσει η ίδια την κρίση που βιώνει, μέσω συνομιλιών, και η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς τον σκοπό αυτό, υπογράμμισε χθες το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Περίπου είκοσι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, ευθυγραμμίστηκαν με τις ΗΠΑ, αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας και άσκησαν πίεση στον σοσιαλιστή Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει νέες γενικές εκλογές.

Πάντως, προσφέροντας ένα αντίβαρο στη σκληρή στάση της Ουάσινγκτον, η ΕΕ και μια ομάδα κυβερνήσεων χωρών της Λατινικής Αμερικής ακολουθούν πιο μετριοπαθή γραμμή, απευθύνοντας την έκκληση να γίνει πολιτικός διάλογος.

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Βενεζουέλα, που υποστηρίζεται από την ΕΕ, τόνισε κατά την πρώτη της σύνοδο στο Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι εάν υπάρξει βίαιη εξωτερική επέμβαση η κρίση στη χώρα θα επιδεινωθεί.

Αντιδρώντας σε αυτή τη σύνοδο, το ΥΠΕΞ της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη Βενεζουέλα κι ελπίζει πως όλα τα μέρη θα διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο.

«Οι υποθέσεις της Βενεζουέλας πρέπει να διευθετηθούν από τον λαό της, εντός του πλαισίου του Συντάγματος και του νόμου, μέσω ειρηνικού διαλόγου και πολιτικών διαύλων», τόνισε το Υπουργείο.

«Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει πραγματικότητα η διαρκής σταθερότητα στη Βενεζουέλα», κατά την κινεζική διπλωματία.

Η Κίνα έχει προχωρήσει σε χορηγήσεις δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον στη Βενεζουέλα την τελευταία δεκαετία, με αντάλλαγμα πετρέλαιο. Οι συμφωνίες αυτές είχαν στόχο να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της ταχύτατα αναπτυσσόμενης κινεζικής οικονομίας.

Αλλά η χρηματοδότηση άρχισε να μειώνεται την ώρα που η οικονομία της Βενεζουέλας άρχιζε να παραπαίει, μετά το 2015 η πίεση γινόταν όλο και πιο ασφυκτική εν μέσω της ελεύθερης πτώσης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ο αυτοανακηρυχθής -πρόεδρος Γκουαϊδό διαβεβαιώνει ότι η αλλαγή κυβέρνησης στη Βενεζουέλα θα ωφελήσει επίσης τους δύο κυριότερους ξένους πιστωτές της Βενεζουέλας, τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ προσθέτει ότι έχει ήδη ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με τις κυβερνήσεις των δύο κρατών, που διατηρούν ως σήμερα στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Ο Μαδούρο απορρίπτει το ανακοινωθέν της διεθνούς Ομάδας Επαφής

Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απορρίπτοντας το προχθεσινό ανακοινωθέν της διαμεσολαβήτριας διεθνούς Ομάδας Επαφής το οποίο ζητούσε τη διεξαγωγή "ελεύθερων προεδρικών εκλογών" στην χώρα, με τον σοσιαλιστική πρόεδρο να διαμηνύει εκ νέου ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας, λέγοντας παράλληλα ότι το Καράκας, παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην δημόσια εταιρεία πετρελαίου, θα έχει πάντα διαθέσιμες αγορές για να εξάγει πετρέλαιο.

Επιζητώντας μια ειρηνική έξοδο από την κρίση, η διεθνής Ομάδα Επαφής που συστάθηκε από την ΕΕ και πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Μεξικό και Ουρουγουάη), πραγματοποίησε χθες την πρώτη της συνάντηση στο Μοντεβιδέο. Στο τελικό ανακοινωθέν της ανέφερε ότι θα αποστείλει μια τεχνική ομάδα για τη βοήθεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας και για στήριξη της διεξαγωγής νέων εκλογών το ταχύτερο δυνατό. Παράλληλα "κάλεσε για τη διαμόρφωση μιας κοινής διεθνούς προσέγγισης για την υποστήριξη μιας ειρηνικής, πολιτικής, δημοκρατικής και αμιγώς βενεζουελανικής επίλυσης της κρίσης, που θα αποκλείει τη χρήση βίας, μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, με βάση το Σύνταγμα της Βενεζουέλας".

Ο αμφισβητούμενος αρχηγός του βενεζουελανικού κράτους αποκάλεσε "μεροληπτική και ιδεολογικού χαρακτήρα" την κοινή δήλωση των διαμεσολαβητών κρατών. "Δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενο του κειμένου", τόνισε ο Μαδούρο. "Απορρίπτουμε το μεροληπτικό και ιδεολογικού χαρακτήρα κείμενο της ομάδας επαφής", συμπλήρωσε. Παρέμεινε ανοιχτός στο διάλογο, τονίζοντας: "Εντούτοις είμαι έτοιμος και πρόθυμος να δεχτώ κάθε αντιπροσωπεία από αυτό το μπλοκ ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών χωρών", σημείωσε σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Με κοινή τους πρόταση την Τετάρτη η Ουρουγουάη και το Μεξικό - ανάμεσα στις λιγοστές χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν αναγνώρισαν τον επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και αντίπαλο του Μαδούρο, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό αρχηγό του κράτους αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την 23η Ιανουαρίου- πρότειναν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαλόγου χωρίς όρους ή προαπαιτούμενα προκειμένου να αναζητηθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.

Ο "Μηχανισμός του Μοντεβιδέο", όπως αποκαλείται, προβλέπει διάφορες φάσεις, καθώς και τη μεσολάβηση προσωπικοτήτων διεθνούς και γενικής αποδοχής, προωθεί μια ειρηνική λύση που θα αποτρέψει μια "κλιμάκωση της βίας".

"Ο `Μηχανισμός του Μοντεβιδέο` δίνει μια ώθηση στον διάλογο μεταξύ των Βενεζουελανών με έναν προσήκοντα τρόπο με τη βοήθεια των αδερφών μας από τη Λατινική Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε άμεσα οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί στον διάλογο και στην κατανόηση μεταξύ των Βενεζουελανών", τόνισε ο Μαδούρο, δηλώνοντας ξανά ανοιχτός για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών. Για μια ακόμη μια φορά απέρριψε το "σόου" της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αποθήκες στην κολομβιανή μεθοριακή πόλη Κούκουτα, δηλώνοντας ότι αυτή πρέπει να διανεμηθεί στους φτωχούς πολίτες της Κολομβίας που ζουν εκεί.

Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει μετατραπεί σε ένα σόου

"Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει μετατραπεί σε ένα σόου για να δικαιολογήσει ένα πραξικόπημα, είναι ένα φθηνό σόου για να μας εξευτελίσει. Εχουν μπλοκάρει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, τον χρυσό μας, χρήματα πετρελαίου, και τώρα προσφέρουν 20 εκατομμύρια δολάρια; Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει αυτό το κάλπικο σόου ανθρωπιστικής βοήθειας να συμβεί".

"Αν θέλετε να βοηθήσετε, ελευθερώστε τα χρήματα που έχετε μπλοκάρει από την χώρα. Μην κλέβετε τα χρήματα και μετά να μας προσφέρετε σε επιστροφή χαρτί τουαλέτας. "Η Βενεζουέλα δεν θα ανεχθεί το σόου της αποκαλούμενης ανθρωπιστικής βοήθειας, επειδή δεν είμαστε επαίτες κανενός", είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα είπε ότι το Καράκας σκοπεύει να τριπλασιάσει την παραγωγή χρυσού το πρώτο τέταρτο του 2019, προειδοποιώντας ότι η παρακώλυση μεταφορών πετρελαίου από την Βενεζουέλα θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Τέλος, διαμήνυσε ότι οποιοσδήποτε αποδεχτεί τους παράνομους διορισμούς σε θέσεις στις εταιρείες CITGO ή PdVSA θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PdVSA, προχωρώντας στη σκληρότερη οικονομική πρόκληση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα στον Μαδούρο. Η αντιπολίτευση ίδρυσε ένα αμερικανικό ταμείο για να λαμβάνει τα έσοδα από την Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της PdVSA.

ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top