Menu
Οι ευαισθησίες των δωρεών

Οι ευαισθησίες των δωρεών

• Η σχέση ανάμεσα στους μ...

Η δράση μας στην επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας & Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου

Η δράση μας στην επιτροπή Ενέργειας…

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτη...

Λένιν

Λένιν

• Γεννήθηκε σαν σήμερα, σ...

Δεκαπέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Δεκαπέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμ…

  Γράφει: Ανδρέας Θεοφάν...

“Μη βιώσιμη” για τις φαρμακοβιομηχανίες η θεραπεία “μια κι έξω”!!!

“Μη βιώσιμη” για τις φαρμακοβιομηχα…

• Οι νέες γονιδιακές θερα...

Ανεπανόρθωτη ζημιά από την έλλειψη ενότητας

Ανεπανόρθωτη ζημιά από την έλλειψη …

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Αποφασιστικό πλήγμα

Αποφασιστικό πλήγμα

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Α...

Παναγία των Παρισίων: Φιλότεχνοι «δωρητές» με... θεϊκές φοροαπαλλαγές!

Παναγία των Παρισίων: Φιλότεχνοι «δ…

• Αποκαλυπτικό άρθρο της ...

Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας

Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης στο λα…

• Πραγματοποιήθηκε από το...

Ο Ακιντζί  καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να πει ποια είναι τα ζωτικής σημασίας θέματα

Ο Ακιντζί καλεί τον πρόεδρο Αναστα…

• Και δηλώνει ότι αναμένε...

Prev Next

ΝΑΤΟ: Μόνιμη πυρηνική απειλή για τους λαούς

ΝΑΤΟ: Μόνιμη πυρηνική απειλή για τους λαούς

Μόνιμη πυρηνική απειλή για τους λαούς αποτελεί το πάνοπλο και «ετοιμοπόλεμο» πυρηνικό οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ, που οι δυνατότητές του εδώ και χρόνια αναβαθμίζονται, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα», και με τα στελέχη της λυκοσυμμαχίας να διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία, όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, την αποφασιστικότητά τους να το χρησιμοποιήσουν όποτε χρειαστεί στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δείχνοντας μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι ιμπεριαλιστές για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Στις αρχές Ιούλη η Διακήρυξη της φετινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ -που φέρει φαρδιά πλατιά και την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ- προκαλούσε κυριολεκτικά ανατριχίλα με τις αναφορές της στα πυρηνικά, στο άρθρο 35:

«Μετά τις αλλαγές στο περιβάλλον ασφαλείας, το ΝΑΤΟ έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πυρηνικές αποτρεπτικές ικανότητές του θα παραμείνουν ασφαλείς και αποτελεσματικές», έλεγαν, ενώ, «απογειώνοντας» την υποκρισία, συνέχιζαν: «Όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία».

Σημείωναν ακόμα: «Οι στρατηγικές δυνάμεις της Συμμαχίας, ιδιαίτερα εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν την υπέρτατη εγγύηση για την ασφάλεια των Συμμάχων. Οι ανεξάρτητες στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας έχουν τον δικό τους αποτρεπτικό ρόλο και συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ασφάλεια της Συμμαχίας (...) Η αποτρεπτική στάση του ΝΑΤΟ βασίζεται επίσης στα πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία αναπτύσσονται στην Ευρώπη, και στις ικανότητες και την υποδομή που παρέχουν οι ενδιαφερόμενοι Σύμμαχοι (...) Η υποστηρικτική συμβολή των συμμετεχόντων στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή στις συμφωνηθείσες ρυθμίσεις κατανομής των πυρηνικών φορτίων ενισχύει περαιτέρω αυτήν την αποστολή».

Η τελευταία αυτή αναφορά γεννά πρόσθετες ανησυχίες για το «φορτίο» που θα κληθούν να σηκώσουν, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού και με την κυβέρνηση να ζητάει επίμονα να αναλάβει ακόμα περισσότερες βρώμικες αποστολές, ο Άραξος, όπου όπως έχει επανειλημμένα καταγγείλει το ΚΚΕ έχουν προχωρήσει έργα αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης για αποθήκευση εκεί «ειδικών» όπλων, ενώ την περασμένη άνοιξη την επισκέφτηκε και ο επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, Φ. Φρέντρικσον, ή και άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα.

Πυρηνικός Σχεδιασμός

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, αρχές Οκτώβρη έγινε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας συνεδρίασε και η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού της λυκοσυμμαχίας, όπου η συζήτηση περιστράφηκε ξανά γύρω από την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας και την απάντηση που σχεδιάζεται από ΝΑΤΟικής πλευράς, με στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας να επαναφέρουν το δόγμα του «προληπτικού χτυπήματος» από μέρους του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας τότε σε δημοσιογράφους, δείχνοντας ξανά τη Ρωσία και τα νέα τέτοια οπλικά μέσα που όπως την κατηγορούν οι ΝΑΤΟικοί έχει αναπτύξει, είπε ότι ο Πυρηνικός Σχεδιασμός του ΝΑΤΟ «αποτελεί μέρος της δουλειάς μας για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και τις διαδικασίες. Έτσι οι πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ παραμένουν ασφαλείς και αποτελεσματικές»...

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε, εξάλλου, σπεύσει προηγουμένως να καλύψει πλήρως τις δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Kέι Μπέιλι Χάτσινσον, που επαναφέροντας το δόγμα του «προληπτικού χτυπήματος», είπε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει μεν προσηλωμένη σε μια διπλωματική λύση, αλλά θα εξετάσει ένα στρατιωτικό χτύπημα αν συνεχιστούν οι ρωσικές ενέργειες!

Βήμα - βήμα η επικίνδυνη κλιμάκωση με το βλέμμα στη Ρωσία

Τα πυρηνικά ήταν πάντα θέμα πρώτης προτεραιότητας για το ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το δολοφονικό αυτό «εργαλείο» που έχουν στη φαρέτρα τους οι ΝΑΤΟικοί, «εκσυγχρονίζεται» παραπέρα, το ίδιο και η επιθετική στρατηγική του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σε ό,τι αφορά τη χρήση τους, παράλληλα με την όξυνση των ανταγωνισμών.

Ενδεικτικά, στη Σύνοδο της Λισαβόνας το Νοέμβρη του 2010, όπου μπήκε το «αγκωνάρι» για τη λεγόμενη «νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ 2020» και για να λειτουργήσει το ΝΑΤΟ ως «πολιτικοστρατιωτικός οργανισμός», αποφασίστηκε ήδη από τότε ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου, της προετοιμασίας των αποκαλούμενων «προληπτικών πολέμων» και του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος». Αποφασίστηκε ακόμα η επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος «αντιπυραυλικής προστασίας» με το βλέμμα στη Ρωσία.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Σικάγο, το Μάη του 2012, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των αποφάσεων της Συνόδου της Λισαβόνας και δόθηκε βάρος στην εξειδίκευση του ΝΑΤΟικού δόγματος περί «ασύμμετρων απειλών». Αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της πυρηνικής υποδομής και μελετήθηκε παραπέρα το δόγμα της λεγόμενης «έξυπνης άμυνας».

Στον απόηχο της επέμβασης ΗΠΑ - ΕΕ στην Ουκρανία και της διαπάλης με τη Ρωσία, αλλά και των εξελίξεων σε Ιράκ και Συρία, όπου μαίνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση με την εμφάνιση του «Ισλαμικού Κράτους» ως στοιχείου της, η Σύνοδος Κορυφής στην Ουαλία το Σεπτέμβρη του 2014 αποφάσισε τη σύσταση ΝΑΤΟικής Δύναμης Ετοιμότητας, ουσιαστικά ένα νέο εκστρατευτικό σώμα πολλών χιλιάδων ανδρών, με ικανότητα ταχύτατης ανάπτυξης και μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες της Βαλτικής, αλλά και ικανότητα μέσα σε 48 ώρες να αναπτύσσεται και να επεμβαίνει σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Ενδεικτικό των αποφάσεων της Συνόδου της Ουαλίας, όπως και της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, είναι το γεγονός ότι μετά από τη Σύνοδο το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι αλλάζει το στρατιωτικό δόγμα της χώρας, «προκειμένου να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες ασφαλείας, στην επέκταση του ΝΑΤΟ και την αμερικανική αντιπυραυλική Ασπίδα που θα εγκατασταθεί στην Ευρώπη...».

Στην ίδια γραμμή, στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, τον Ιούλη του 2016, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε και συνάντηση με τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και η λειτουργία της λεγόμενης «Αντιπυραυλικής Ασπίδας» με βάσεις στη Ρουμανία, στην Πολωνία, με τη ναυτική στήριξη και γενικότερες υποδομές που συνδέονται με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Μάλιστα, στην Ανακοίνωση των Συμπερασμάτων της Συνόδου δηλωνόταν και τότε η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει και πυρηνικά όπλα.

Ακολούθησε, ένα μόλις χρόνο μετά, το Μάη του 2017, η Σύνοδος στις Βρυξέλλες. Υποτίθεται έγινε για τα εγκαίνια των νέων γραφείων της λυκοσυμμαχίας και επισήμως παρουσιάστηκε «απλά» ως «Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων».

Ωστόσο, πάρθηκαν και σε αυτήν την περίπτωση σημαντικότατες αποφάσεις, όπως η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της εφαρμογής των αποφάσεων της Βαρσοβίας με το βλέμμα στη Ρωσία, ενώ χαρακτηριστικός είναι ο απολογισμός του γγ του ΝΑΤΟ , Γ. Στόλτενμπεργκ, σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του συστήματος της «Αντιπυραυλικής Ασπίδας» στην περιοχή, λέγοντας ότι «από το 2014 προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεών μας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τριπλασιάσαμε τη σύνθεση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε 40.000 άνδρες. Συγκροτήσαμε 8 στρατηγεία στην Ανατολική Ευρώπη. Στις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία προωθήσαμε 4 πολυεθνικούς Σχηματισμούς Μάχης».

Φωτογραφία: Χάρτης όπου αποτυπώνονται οι σημαντικότερες βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που αξιοποιούνται στο πλαίσιο της «πυρηνικής στρατηγικής» του. Σε αυτές περιλαμβάνεται και ο Άραξος (πηγή: www.nti.org/)

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top