Menu
Η θλίψη ενός Κύπριου Κομμουνιστή...

Η θλίψη ενός Κύπριου Κομμουνιστή...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Η έκρηξη της οργής και η απόγνωση των Γάλλων

Η έκρηξη της οργής και η απόγνωση τ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Η πορεία προς τον πάτο ξεκίνησε...

Η πορεία προς τον πάτο ξεκίνησε...

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Απ' την παλέτα στη μουτζούρα;

Απ' την παλέτα στη μουτζούρα;

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Τ...

Να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας

Να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

ΗΠΑ: Ο «κομμουνιστής» και ο Πομπέο

ΗΠΑ: Ο «κομμουνιστής» και ο Πομπέο

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής της Ελλά…

• Ο “Στρατηγικός Διάλογος...

Ναζί και «μακεδονομάχος» γίνεται;

Ναζί και «μακεδονομάχος» γίνεται;

Δεν χρειάζονται πολλά λόγ...

Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου

Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύ…

• Από 62 Κομμουνιστικά κα...

Κάλεσμα της 20ής Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα

Κάλεσμα της 20ής Διεθνούς Συνάντηση…

• Για την ενίσχυση της πά...

Prev Next

Ενδιάμεσος σταθμός στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα Βαλκάνια

Ενδιάμεσος σταθμός στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα Βαλκάνια

Το αυριανό δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ • Ατελείωτη η «παρέλαση» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών τις περασμένες βδομάδες στα Σκόπια

 

Ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια αναμένεται να μπει αυτήν την Κυριακή, 30 Σεπτέμβρη, με το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ σχετικά με τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν περίπου 1,8 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της γείτονος, είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης (της χώρας) στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

Πρόκειται για ερώτημα αποκαλυπτικό για το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα, που όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με την ειρήνη, την ευημερία και τη φιλία των δύο λαών, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα - ακριβώς επειδή έχει στόχο να προωθήσει παραπέρα τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως τη Ρωσία - βάζει το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς των Δ. Βαλκανίων βαθύτερα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κινδύνων.

Η συμφωνία, εξάλλου, για την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν κουράζεται να υπογραμμίζει ότι «αναβαθμίζει» τη θέση της αστικής τάξης στην «ενδοχώρα» των Βαλκανίων, αναδεικνύοντάς τη - κατά την έκφραση του Αμερικανού πρέσβη - σε «προτιμώμενο εταίρο» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την προώθηση των σχεδίων τους στην περιοχή, έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα «υπόδειγμα» και για τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» που παίρνουν σειρά. Τόσο αυτών με την Αλβανία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών όσο και αυτών ανάμεσα σε Κόσσοβο και Σερβία, που ανοιχτά πλέον παζαρεύουν ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων.

Ευρωατλαντική «παρέλαση», αποφασιστικότητα και «προειδοποιήσεις»

Επιδιώκοντας να ενισχύσουν την καμπάνια του «Ναι», όσο κυρίως να στείλουν τα «κατάλληλα» μηνύματα στους ανταγωνιστές τους, όλες τις προηγούμενες βδομάδες από τα Σκόπια «παρέλασαν» ένας προς έναν όλοι οι βασικοί ευρωΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, σημειώνοντας την «ιστορική» ευκαιρία για ένταξη σε ΝΑΤΟ και προοπτικά στην ΕΕ, αναπαράγοντας εκβιαστικά διλήμματα και «προειδοποιώντας» ότι δεν θα ανεχτούν την «παρέμβαση τρίτων» στο δημοψήφισμα.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στις παρεμβάσεις σημειώνουμε αυτές της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, που είδε την 30ή Σεπτέμβρη ως «ιστορική ευκαιρία που έρχεται μόνο μία φορά σε κάθε γενιά», όσο και του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής της, Χάικο Μάας, που χωρίς να «μασάει τα λόγια» του για τις σφοδρές ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, παραδέχθηκε πως «οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία την προοπτική ένταξης, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύσουν όντως την επιρροή τους εκεί άλλοι, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι...».

Ένας προς έναν «παρέλασαν» από τα Σκόπια και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, που θεωρείται από τους βασικούς «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, που επέλεξε να στοχοποιήσει τη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι χρηματοδότησε «πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα», και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, που μετέβη στα Σκόπια ως πρόεδρος της επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή και Περιφερειακή Συνεργασία και Ασφάλεια».

Η πλέον ηχηρή παρέμβαση, βέβαια, ήταν του ίδιου του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, που με αφορμή την επέτειο ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ στις 8 Σεπτέμβρη, σε συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε στον ομόλογό του Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνιζε ότι η ΠΓΔΜ «έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και ανέφερε ως τέτοιο στοιχείο την «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει το δρόμο» για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε παρόμοιες προτροπές προέβη και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος ένταξης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο: «Ναι στη συμφωνία σημαίνει ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οχι στη συμφωνία σημαίνει όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά, σε μια ακόμα από τις συχνές επισκέψεις του στα Σκόπια.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο - ως ένδειξη και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να προωθήσει τους σχεδιασμούς αυτούς - την τελευταία βδομάδα τόσο ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η παραπέρα υλοποίηση της συμφωνίας, με τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται, να συνεχιστεί κανονικά στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ακόμα και στην περίπτωση που το δημοψήφισμα βγάλει «Ναι», αλλά δεν συγκεντρώσει τελικά την απαραίτητη συμμετοχή, το όριο του 50% των εκλογέων.

Αξίζει ακόμη να καταγραφεί και η στάση των αντιπολιτευόμενων αστικών δυνάμεων που δηλώνουν αντίθετες στη συμφωνία. Ο Πρόεδρος της χώρας, Γκ. Ιβάνοφ, ενώ καλεί σε αποχή από το δημοψήφισμα, δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται στον «στρατηγικό στόχο» για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά στη συγκεκριμένη συμφωνία. Παράλληλα η ηγεσία του VMRO - κατόπιν και των σχετικών «επαφών» με ευρωΝΑΤΟικούς παράγοντες - καλεί σε «ψήφο κατά συνείδηση», αποφεύγοντας δηλαδή να μποϊκοτάρει ανοιχτά το δημοψήφισμα, ενώ ούτε λίγο - ούτε πολύ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να υπερψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές εφόσον το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι θετικό.

Φωτογραφία: Από την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας
των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις, στη ΠΓΔΜ

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top