Menu
Αντόνιο Γκουτέρες: Συνεχίζει τις προσπάθειες η Λουτ

Αντόνιο Γκουτέρες: Συνεχίζει τις πρ…

• Το πολιτικό αδιέξοδο με...

Ελλάδα: Προτεκτοράτο χωρίς προσχήματα

Ελλάδα: Προτεκτοράτο χωρίς προσχήμα…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Βαλκάνια: Νέες επικίνδυνες εντάσεις από τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης

Βαλκάνια: Νέες επικίνδυνες εντάσεις…

• Στη Βουλή των Σκοπίων σ...

Η υπερθέρμανση του πλανήτη τετραπλασίασε τις φυσικές καταστροφές!

Η υπερθέρμανση του πλανήτη τετραπλα…

* Η κατάσταση αυτή μπορεί...

Ο λαός στη Γάζα κήδεψε επτά δολοφονημένα παιδιά του…

Ο λαός στη Γάζα κήδεψε επτά δολοφον…

Χιλιάδες άνθρωποι παρέστη...

Ελληνική κυβέρνηση: Επιβεβαίωσε ξανά ότι είναι το καλύτερο «βαποράκι» των ΗΠΑ στην περιοχή

Ελληνική κυβέρνηση: Επιβεβαίωσε ξαν…

• Μοναδικό «plan» της κυβ...

Βάση εντός Βάσης, οι ΗΠΑ και η Ομοσπονδία

Βάση εντός Βάσης, οι ΗΠΑ και η Ομοσ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ελλάδα: ΗΠΑληλλοι...

Ελλάδα: ΗΠΑληλλοι...

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

Φαιό Νταμάρι

Φαιό Νταμάρι

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* «...

Η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Φανάρι και το πολιτικοεκκλησιαστικό παιγνίδι

Η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Εκ…

• Οργή στη Μόσχα • Πανηγυ...

Prev Next

Ενδιάμεσος σταθμός στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα Βαλκάνια

Ενδιάμεσος σταθμός στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα Βαλκάνια

Το αυριανό δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ • Ατελείωτη η «παρέλαση» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών τις περασμένες βδομάδες στα Σκόπια

 

Ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια αναμένεται να μπει αυτήν την Κυριακή, 30 Σεπτέμβρη, με το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ σχετικά με τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν περίπου 1,8 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της γείτονος, είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης (της χώρας) στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

Πρόκειται για ερώτημα αποκαλυπτικό για το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα, που όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με την ειρήνη, την ευημερία και τη φιλία των δύο λαών, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα - ακριβώς επειδή έχει στόχο να προωθήσει παραπέρα τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως τη Ρωσία - βάζει το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς των Δ. Βαλκανίων βαθύτερα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κινδύνων.

Η συμφωνία, εξάλλου, για την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν κουράζεται να υπογραμμίζει ότι «αναβαθμίζει» τη θέση της αστικής τάξης στην «ενδοχώρα» των Βαλκανίων, αναδεικνύοντάς τη - κατά την έκφραση του Αμερικανού πρέσβη - σε «προτιμώμενο εταίρο» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την προώθηση των σχεδίων τους στην περιοχή, έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα «υπόδειγμα» και για τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» που παίρνουν σειρά. Τόσο αυτών με την Αλβανία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών όσο και αυτών ανάμεσα σε Κόσσοβο και Σερβία, που ανοιχτά πλέον παζαρεύουν ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων.

Ευρωατλαντική «παρέλαση», αποφασιστικότητα και «προειδοποιήσεις»

Επιδιώκοντας να ενισχύσουν την καμπάνια του «Ναι», όσο κυρίως να στείλουν τα «κατάλληλα» μηνύματα στους ανταγωνιστές τους, όλες τις προηγούμενες βδομάδες από τα Σκόπια «παρέλασαν» ένας προς έναν όλοι οι βασικοί ευρωΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, σημειώνοντας την «ιστορική» ευκαιρία για ένταξη σε ΝΑΤΟ και προοπτικά στην ΕΕ, αναπαράγοντας εκβιαστικά διλήμματα και «προειδοποιώντας» ότι δεν θα ανεχτούν την «παρέμβαση τρίτων» στο δημοψήφισμα.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στις παρεμβάσεις σημειώνουμε αυτές της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, που είδε την 30ή Σεπτέμβρη ως «ιστορική ευκαιρία που έρχεται μόνο μία φορά σε κάθε γενιά», όσο και του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής της, Χάικο Μάας, που χωρίς να «μασάει τα λόγια» του για τις σφοδρές ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, παραδέχθηκε πως «οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία την προοπτική ένταξης, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύσουν όντως την επιρροή τους εκεί άλλοι, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι...».

Ένας προς έναν «παρέλασαν» από τα Σκόπια και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, που θεωρείται από τους βασικούς «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, που επέλεξε να στοχοποιήσει τη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι χρηματοδότησε «πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα», και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, που μετέβη στα Σκόπια ως πρόεδρος της επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή και Περιφερειακή Συνεργασία και Ασφάλεια».

Η πλέον ηχηρή παρέμβαση, βέβαια, ήταν του ίδιου του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, που με αφορμή την επέτειο ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ στις 8 Σεπτέμβρη, σε συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε στον ομόλογό του Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνιζε ότι η ΠΓΔΜ «έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και ανέφερε ως τέτοιο στοιχείο την «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει το δρόμο» για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε παρόμοιες προτροπές προέβη και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος ένταξης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο: «Ναι στη συμφωνία σημαίνει ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οχι στη συμφωνία σημαίνει όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά, σε μια ακόμα από τις συχνές επισκέψεις του στα Σκόπια.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο - ως ένδειξη και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να προωθήσει τους σχεδιασμούς αυτούς - την τελευταία βδομάδα τόσο ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η παραπέρα υλοποίηση της συμφωνίας, με τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται, να συνεχιστεί κανονικά στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ακόμα και στην περίπτωση που το δημοψήφισμα βγάλει «Ναι», αλλά δεν συγκεντρώσει τελικά την απαραίτητη συμμετοχή, το όριο του 50% των εκλογέων.

Αξίζει ακόμη να καταγραφεί και η στάση των αντιπολιτευόμενων αστικών δυνάμεων που δηλώνουν αντίθετες στη συμφωνία. Ο Πρόεδρος της χώρας, Γκ. Ιβάνοφ, ενώ καλεί σε αποχή από το δημοψήφισμα, δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται στον «στρατηγικό στόχο» για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά στη συγκεκριμένη συμφωνία. Παράλληλα η ηγεσία του VMRO - κατόπιν και των σχετικών «επαφών» με ευρωΝΑΤΟικούς παράγοντες - καλεί σε «ψήφο κατά συνείδηση», αποφεύγοντας δηλαδή να μποϊκοτάρει ανοιχτά το δημοψήφισμα, ενώ ούτε λίγο - ούτε πολύ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να υπερψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές εφόσον το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι θετικό.

Φωτογραφία: Από την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας
των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις, στη ΠΓΔΜ

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top