Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Σε νέα βάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε νέα βάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

• Μετά την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

 

Γράφει: Αδάμος Ζαχαριάδης*

Σε νέα βάση θεωρεί η Αθήνα ότι μπορούν να εισέλθουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών την Τετάρτη 15 Αυγούστου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε όλες τους τις δηλώσεις οι Έλληνες αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν, πλέον, να «γυρίσουν σελίδα» ενώ ήδη έχει απευθυνθεί από τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του για επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στην ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι η ενέργεια της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αυτονόητη βάσει του διεθνούς δικαίου, είναι ικανή να σηματοδοτήσει μία καλύτερη φάση στις σχέσεις των δύο χωρών και να αποτελέσει αρχή επίλυσης των ανοικτών ζητημάτων, στη βάση πάντα των διεθνών συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου.

Στην Αθήνα σημειώνουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή στο δρόμο της διπλωματίας, πάντα προασπιζόμενη τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της, και διατήρησε πολυεπίπεδους διαύλους με την Άγκυρα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι ιδιαιτέρως κρίσιμες ήταν οι τρεις επισκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία το 2015-2016 και οι συναντήσεις ΥΠΕΞ που συνεισέφεραν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την οικοδόμηση της ευρωτουρκικής στρατηγικής σχέσης και  την προώθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Παράλληλα, υπογραμμίζουν τη  στήριξη που παρείχε η Αθήνα στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016 αλλά και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στη διατήρηση των ευρωτουρκικών διαύλων. Επιπλέον, σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν προσχώρησε στη λογική επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία κατά την τελευταία περίοδο.

Σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του ζητήματος της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτών θεωρεί η Αθήνα και την προσπάθεια της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της (αποκατάσταση σχέσεων με Ολλανδία, συνάντηση με Μέρκελ, προσέγγιση Αυστρίας), σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. «Η Τουρκία προέβη σε αυτή την κίνηση αναγνωρίζοντας ότι το ανωτέρω ζήτημα είχε - μετά από τις ανωτέρω ελληνικές ενέργειες - καταστεί καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πώς επηρεάζεται το Κυπριακό

Με δεδομένο ότι ο Σεπτέμβριος θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμος μήνας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στην Αθήνα αναμένουν τις αντιδράσεις της Άγκυρας σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τις κινήσεις της στα ενεργειακά και το δεύτερο τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων και ειδικά στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τη δεύτερη εβδομάδα Σεπτεμβρίου (πιθανότατα στις 11 του μήνα) αναμένεται στην Αθήνα η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.  Η κ. Λουτ θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 4 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στη Σμύρνη για τα εγκαίνια του νέου ελληνικού προξενείου της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της εκεί παρουσίας του ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του με τις εξελίξεις στο Κυπριακό να έχουν κεντρική θέση στην ατζέντα των συζητήσεών τους. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα βρεθεί φέτος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top