Menu
Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Καρλ Μαρξ

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Κα…

• Για δεύτερη φορά σε δύο...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανεργία, το δούλεμα του λαού και τα κουραφέξαλα του κυβ. Εκπροσώπου...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανερ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα της στέγασης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίω…

• Χθες βράδυ στη Λεμεσό, ...

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το ταμπούρι

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το …

• Η αποχώρηση ΗΠΑ - Ρωσία...

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά!!!

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επ…

• Ανακοίνωση - καταγγελία...

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού και οι προοπτικές του

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού κα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Το στραμπούληγμα

Το στραμπούληγμα

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Α...

Ελλάδα: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ΣΥΡΙΖαίο δυνατό

Ελλάδα: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ΣΥΡΙΖαί…

Μεταξύ των νέων υπουργών ...

Σε «νέα φάση» ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Σε «νέα φάση» ο ενδοϊμπεριαλιστικός…

• Ξεκίνησαν την Παρασκευή...

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είν’ ο ίδιος ο λαός

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα ε…

Το πρώτο δεκαήμερο του Γε...

Prev Next

Ελλάδα: Συντηρείται και ενισχύεται η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία...

Ελλάδα: Συντηρείται και ενισχύεται η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία...

* Με ΝΑΤΟικό «άρωμα» η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών

 

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής κυβέρνησης, ως κομμάτι των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που φουντώνουν στην περιοχή ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Ρωσία, καθώς και ΗΠΑ και Τουρκία κι ενώ η κυβέρνηση διεκδικεί ρόλο «σημαιοφόρου» στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο με έντονο ΝΑΤΟικό «άρωμα» ήταν και η νέα απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του την Παρασκευή, στις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών που ανακοίνωσε μέσα στη βδομάδα η Ρωσία, ως απάντηση στην απέλαση Ρώσων διπλωματών ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούλη, κατηγορώντας τους ότι υποδαυλίζουν αντιδράσεις στην Ελλάδα ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ.

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ αφού επαναλαμβάνει το κυβερνητικό αφήγημα ότι η κυβέρνηση ασκεί τάχα «πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική», «απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο» και «τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία», αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στις ρωσικές αντιδράσεις για τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία με την ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών».

Σε αυτήν τη βάση κατηγορεί τη Ρωσία ότι «δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Επιπλέον ότι «από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική».

Έτσι εξηγεί η κυβέρνηση τις απελάσεις στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, μετά από απόφαση του ρωσικού ΥΠΕΞ που, όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά, «δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας», υποδαύλισης από μέρους τους αντιδράσεων στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αντίθετα «είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο», όπως ισχυρίζεται το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Δίνοντας, δε, και μια εικόνα τού γιατί κατηγορούνται Ρώσοι διπλωμάτες και άλλοι παράγοντες, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες
α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων,
β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και
γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας»
.

Προσθέτει ότι «η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων» και ότι «υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές».

«Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της "Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας", οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής», συμπληρώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ, παραπέμποντας στον φορέα που φέρεται να διοργάνωσε τις εν λόγω ενέργειες.

Καταλήγει ότι «ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού ΥΠΕΞ (απελάσεις και απαγόρευση εισόδου σε Έλληνες διπλωμάτες), η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα».

Προστίθενται νέα επεισόδια

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τον πρέσβη της Ελλάδας στη Ρωσία, Α. Φρυγανά, για να του επιδώσει επιστολή, με την οποία «ενημερώνει για τα μέτρα που λαμβάνονται από την ρωσική πλευρά ως απάντηση στις εχθρικές δράσεις της Αθήνας τον Ιούλιο σε σχέση με το ρωσικό διπλωματικό προσωπικό», τα οποία περιλαμβάνουν την απέλαση του εμπορικού ακόλουθου της Ελλάδας και του υπεύθυνου επικοινωνιών καθώς και την απαγόρευση εισόδου στον Γ. Σακελλαρίου, διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Ακολούθησαν μέσα στη βδομάδα αναφορές κληρικών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι ο Έλληνας γενικός πρόξενος αρνήθηκε να τους χορηγήσει βίζα, χωρίς να τους παράσχει εξηγήσεις, τις οποίες έσπευσε να ζητήσει από την ελληνική πρεσβεία το ρωσικό ΥΠΕΞ, με την εκπρόσωπό του, Μ. Ζαχάροβα, να σημειώνει ότι «έχουμε στείλει τη σχετική επισήμανση στην πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, ζητώντας να σχολιάσει σχετικά με την κατάσταση» κι ότι «ασφαλώς, οποιαδήποτε διάκριση όσον αφορά την έκδοση κάποιας βίζας, είτε έχει να κάνει με τη χώρα είτε με το επάγγελμα είτε με τη θρησκεία, είναι απαράδεκτη».

Την ίδια ώρα, ως «μήνυμα» διαβάστηκε και η αναφορά για πρώτη φορά του Ρώσου πρωθυπουργού σε «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» σχετικά με τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Ντ. Μεντβέντεφ μιλώντας για το «παράλογο της ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ», είπε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αυτό. Είναι άλλο αν πρόκειται για διπλωματικό τρικ και λένε μόνο ότι θα δεχτούν τη Γεωργία αλλά δεν κάνουν ουσιαστικά βήματα προς αυτό. Αν είναι έτσι, συνιστούμε στους συναδέλφους μας στο ΝΑΤΟ να μας πουν πού αλλού μπορεί να κάνουν αυτό το κόλπο. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσσοβο να ενταχθεί στη Συμμαχία ή τη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου; Θα βελτιώσει αυτό την κατάσταση στον κόσμο;».

Αξίζει να σημειωθεί και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο εκπρόσωπος Τύπου της, Κ. Μάρτιν, χαρακτήρισε την Παρασκευή ως «απαράδεκτη» την εμπλοκή της Ρωσίας στις εγχώριες υποθέσεις της Ελλάδας...

Φωτογραφία: Από παλιότερη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ρωσίας

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top