Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

Διπλωματικά κόλπα του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία

Διπλωματικά κόλπα του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία

* Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επικρίνει την βορειοατλαντική συμμαχία και διερωτάται αν θα προσκληθεί και το ψευδοκράτος...

 

Για «διπλωματικά κόλπα» του ΝΑΤΟ σε σχέση με την πιθανότητα ένταξης της Γεωργίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο κάνει λόγο ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διερωτάται αν θα βελτιωθεί η κατάσταση στον κόσμο με το να προσκληθούν επίσης από τη συμμαχία το Κόσοβο ή το ψευδοκράτος.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ διαθέτει αρκετή συναίσθηση ώστε να μην προχωρήσει με την ένταξη της Γεωργίας στον οργανισμό, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να «προκαλέσει μια τρομερή σύγκρουση».

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, ο Ρώσος Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο σύγκρουσης, που περικλείει και τη Ρωσία, αν επιτραπεί στη Γεωργία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. «Θεωρούμε την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία ως ανεξάρτητα κράτη. Διατηρούμε φιλικές σχέσεις και έχουμε στρατιωτικές βάσεις εκεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν οποιαδήποτε άλλη χώρα ισχυριστεί ότι αποτελούν μέρος του εθνικού της εδάφους, αυτό μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες. Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ διαθέτει αρκετή συναίσθηση ώστε να μην κάνει οποιαδήποτε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Μεντβέντεφ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ με την οποία επιβεβαιώνεται η δέσμευση της συμμαχίας να δεχτεί τελικά στους κόλπους του τη Γεωργία, είπε ότι πρόκειται για «μια απολύτως ανεύθυνη θέση και μια απειλή για την ειρήνη». «Όλοι γνωρίζουν για τις εσωτερικές εντάσεις στη Γεωργία, η οποία πιστεύει ότι τα γειτονικά εδάφη, τα οποία εμείς θεωρούμε ως ανεξάρτητες χώρες, ακόμη της ανήκουν» συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι «αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια τρομερή σύγκρουση».

«Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το κάνουν αυτό. Είναι ένα πράγμα αν πρόκειται για διπλωματικό κόλπο και απλώς λένε ότι θα εντάξουν τη Γεωργία, χωρίς να κάνουν στην πραγματικότητα οποιαδήποτε πρακτικά βήματα προς αυτό. Αν είναι έτσι, εισηγούμαστε οι συνάδελφοί μας στο ΝΑΤΟ να μας πουν πού αλλού θα μπορούσαν να παίξουν αυτό το κόλπο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προσκαλέσουν το Κόσοβο να ενταχθεί στη συμμαχία ή την τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου» όπως ο κ. Μεντβέντεφ αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Θα βελτιώσει αυτό την κατάσταση στον κόσμο;» διερωτήθηκε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε στις 12 Ιουλίου την πρόθεση του ΝΑΤΟ να καταστήσει τη Γεωργία μέλος της συμμαχίας. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, το 2008 στο Βουκουρέστι, τα κράτη μέλη υποσχέθηκαν σε Ουκρανία και Γεωργία ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη συμμαχία στο μέλλον.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top