Menu
Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Καρλ Μαρξ

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Κα…

• Για δεύτερη φορά σε δύο...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανεργία, το δούλεμα του λαού και τα κουραφέξαλα του κυβ. Εκπροσώπου...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανερ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα της στέγασης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίω…

• Χθες βράδυ στη Λεμεσό, ...

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το ταμπούρι

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το …

• Η αποχώρηση ΗΠΑ - Ρωσία...

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά!!!

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επ…

• Ανακοίνωση - καταγγελία...

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού και οι προοπτικές του

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού κα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Το στραμπούληγμα

Το στραμπούληγμα

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Α...

Ελλάδα: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ΣΥΡΙΖαίο δυνατό

Ελλάδα: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ΣΥΡΙΖαί…

Μεταξύ των νέων υπουργών ...

Σε «νέα φάση» ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Σε «νέα φάση» ο ενδοϊμπεριαλιστικός…

• Ξεκίνησαν την Παρασκευή...

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είν’ ο ίδιος ο λαός

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα ε…

Το πρώτο δεκαήμερο του Γε...

Prev Next

Διπλωματικά κόλπα του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία

Διπλωματικά κόλπα του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία

* Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επικρίνει την βορειοατλαντική συμμαχία και διερωτάται αν θα προσκληθεί και το ψευδοκράτος...

 

Για «διπλωματικά κόλπα» του ΝΑΤΟ σε σχέση με την πιθανότητα ένταξης της Γεωργίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο κάνει λόγο ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διερωτάται αν θα βελτιωθεί η κατάσταση στον κόσμο με το να προσκληθούν επίσης από τη συμμαχία το Κόσοβο ή το ψευδοκράτος.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ διαθέτει αρκετή συναίσθηση ώστε να μην προχωρήσει με την ένταξη της Γεωργίας στον οργανισμό, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να «προκαλέσει μια τρομερή σύγκρουση».

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, ο Ρώσος Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο σύγκρουσης, που περικλείει και τη Ρωσία, αν επιτραπεί στη Γεωργία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. «Θεωρούμε την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία ως ανεξάρτητα κράτη. Διατηρούμε φιλικές σχέσεις και έχουμε στρατιωτικές βάσεις εκεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν οποιαδήποτε άλλη χώρα ισχυριστεί ότι αποτελούν μέρος του εθνικού της εδάφους, αυτό μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες. Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ διαθέτει αρκετή συναίσθηση ώστε να μην κάνει οποιαδήποτε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Μεντβέντεφ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ με την οποία επιβεβαιώνεται η δέσμευση της συμμαχίας να δεχτεί τελικά στους κόλπους του τη Γεωργία, είπε ότι πρόκειται για «μια απολύτως ανεύθυνη θέση και μια απειλή για την ειρήνη». «Όλοι γνωρίζουν για τις εσωτερικές εντάσεις στη Γεωργία, η οποία πιστεύει ότι τα γειτονικά εδάφη, τα οποία εμείς θεωρούμε ως ανεξάρτητες χώρες, ακόμη της ανήκουν» συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι «αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια τρομερή σύγκρουση».

«Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το κάνουν αυτό. Είναι ένα πράγμα αν πρόκειται για διπλωματικό κόλπο και απλώς λένε ότι θα εντάξουν τη Γεωργία, χωρίς να κάνουν στην πραγματικότητα οποιαδήποτε πρακτικά βήματα προς αυτό. Αν είναι έτσι, εισηγούμαστε οι συνάδελφοί μας στο ΝΑΤΟ να μας πουν πού αλλού θα μπορούσαν να παίξουν αυτό το κόλπο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προσκαλέσουν το Κόσοβο να ενταχθεί στη συμμαχία ή την τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου» όπως ο κ. Μεντβέντεφ αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Θα βελτιώσει αυτό την κατάσταση στον κόσμο;» διερωτήθηκε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε στις 12 Ιουλίου την πρόθεση του ΝΑΤΟ να καταστήσει τη Γεωργία μέλος της συμμαχίας. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, το 2008 στο Βουκουρέστι, τα κράτη μέλη υποσχέθηκαν σε Ουκρανία και Γεωργία ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη συμμαχία στο μέλλον.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top