Menu
H GUE, οι «ιστορικές συμφωνίες» και οι βολικές εξαφανίσεις...

H GUE, οι «ιστορικές συμφωνίες» και…

Πρόσφατα στο Ευρωκοινοβού...

Ο πόλεμος των λέξεων και η νέα τάξη πραγμάτων

Ο πόλεμος των λέξεων και η νέα τάξη…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ο ήχος της βαρβαρότητας...

Ο ήχος της βαρβαρότητας...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Το λεξιλόγιο των αρλεκίνων

Το λεξιλόγιο των αρλεκίνων

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Δ...

Αθήνα - Σκόπια και NATO uber alles

Αθήνα - Σκόπια και NATO uber alles

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Σε αντιπαλότητα το εθνικό συμφέρον

Σε αντιπαλότητα το εθνικό συμφέρον

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Γραβατωμένος Τσίπρας

Γραβατωμένος Τσίπρας

Ουδέν σχόλιον.  Τα λέει ...

ΝΑΤΟ: Ετοιμάζει ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή στη Μεσόγειο

ΝΑΤΟ: Ετοιμάζει ακόμα πιο ενεργή εμ…

Καθ' οδόν για τη Σύνοδο Κ...

Τουρκία: Δύο γύρους εκλογών προβλέπει η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις αυριανές εκλογές

Τουρκία: Δύο γύρους εκλογών προβλέπ…

Γράφει: Άννα Ανδρέου* Δύ...

Έδιωξαν από τον αμερικανικό στρατό το ναυτικό δόκιμο με το μπλουζάκι του Τσε!

Έδιωξαν από τον αμερικανικό στρατό …

Ο ναυτικός δόκιμος Spense...

Prev Next

Απέλαση Αμερικανών διπλωματών από τη Βενεζουέλα

Απέλαση Αμερικανών διπλωματών από τη Βενεζουέλα

* Απειλούν οι ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν νέες βάρβαρες κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας

 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο (αριστερή φωτογραφία) ανακοίνωσε χθες την απέλαση του Αμερικανού επιτετραμμένου στο Καράκας καθώς και του δεύτερου στην ιεραρχία διπλωμάτων των ΗΠΑ, έπειτα από την επιβολή νεων οικονομιών κυρώσεων από την Ουάσιγκτον στον απόηχο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή με την επανεκλογή του Μαδούρο.

«Ανακηρύσσω ανεπιθύμητο πρόσωπο τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ και ανακοινώνω την αποχώρησή του εντός 48ωρών», δήλωσε ο Μαδούρο σε μια ομιλία του στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή, τονίζοντας ότι «απορρίπτει» τις αμερικανικές κυρώσεις.

Μετά της ανακοινώσεις Μαδούρο, οι ΗΠΑ απείλησαν με αντίποινα τη Βενεζουέλα. «Δεν λάβαμε καμία ενημέρωση από τη κυβέρνηση της Βενεζουέλας μέσω διπλωµατικών οδών», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αλλά αν η απέλαση επιβεβαιωθεί «οι ΗΠΑ θα λάβουν τα κατάλληλα αμοιβαία μέτρα», πρόσθεσε.

Νέες βάρβαρες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας

Στο μεταξύ, μια μέρα μετά την επανεκλογή Μαδούρο, την Κυριακή, στην προεδρία της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Λατινοαμερικάνικης χώρας. Η Αμερικάνικη ιμπεριαλιστική πολιτική, επιδιώκει για πολλοστή φορά να «στραγγαλίσει» οικονομικά το λαό της Βενεζουέλας.

Στις 21η Μάη, ο Αμερικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται νέες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα (φωτογραφία δεξιά). Στις κυρώσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η επιβολή απαγόρευσης σε όλους τους Αμερικανούς και τις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τη Βενεζουέλα, ιδίως όσον αφορά την αγορά πετρελαίου και διαφόρων άλλων προϊόντων. Επίσης με τα νέα μέτρα περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες του Καράκας να εκδίδει κρατικό χρέος, να ρευστοποιεί πόρους ή να πουλάει πετρέλαιο στη διεθνή αγορά.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις «παράνομα μέτρα». Είναι «τρέλα», «βάρβαρες», και «αντίκεινται απόλυτα στο διεθνές δίκαιο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια σύντομων δηλώσεων που έκανε σε δημοσιογράφους στο Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο.

Οι ΗΠΑ, αντιδρώντας στην επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να κόψουν την χρηματοδότηση της κυβέρνησης της λατινοαμερικάνικης χώρας, η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση, εξαιτίας και του πεντάχρονου εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι Αμερικανικές κυβερνήσεις αλλά και της μείωσης της τιμής του πετρελαίου. 

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, με την στήριξη των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ, καταγγέλλει νοθεία και κλίμα τρομοκρατίας στο εκλογικό σώμα.  Ωστόσο η επικράτηση Μαδούρο ήταν συντριπτική, παρά τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Τραμπ μαζί με την υπογραφή του σκληρού διατάγματος, απαίτησε τη «διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» και κάλεσε την κυβέρνηση Μαδούρο «να τερματίσει την καταστολή και την οικονομική στέρηση του λαού της Βενεζουέλας», την οποία ωστόσο σε μεγάλο ποσοστό έχουν προκαλέσει οι ΗΠΑ εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων.

πηγή: Ημεροδρόμος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top