Menu
“Εμείς οι Κουβανοί δεν παραδινόμαστε!”...

“Εμείς οι Κουβανοί δεν παραδινόμ…

• Η περήφανη αντίδραση το...

Ψυχροπολεμικές κραυγές από τον επικεφαλής του γερμανικού γενικού επιτελείου

Ψυχροπολεμικές κραυγές από τον επικ…

• Η Ρωσία αποτελεί 'απειλ...

Μαλλιά - κουβάρια

Μαλλιά - κουβάρια

• Τι δείχνουν οι αντιπαρα...

Στρουθοκαμηλισμός

Στρουθοκαμηλισμός

Γράφει: Μαρία Σωκράτους* ...

Η κρατική υποχρηματοδότηση για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η σπίθα που έγινε φωτιά

Η κρατική υποχρηματοδότηση για προσ…

• Της καταστροφικής πυρκα...

Άθλια προεκλογική παράσταση στις «πλάτες» της Ιστορίας

Άθλια προεκλογική παράσταση στις «π…

Γράφε: Παναγιώτης Θεοδωρό...

Για τα ριάλα ο πόλεμος των Ακτινοθεραπευτικών...

Για τα ριάλα ο πόλεμος των Ακτινοθε…

Γράφει: Χρ. Ανδρέου* Την...

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ντύνει με την απάτη των «θετικών μέτρων» την πολιτική που εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ντύνει με την απά…

Οδεύοντας προς τις εκλογέ...

Θα πάμε από… «κανονικότητα»

Θα πάμε από… «κανονικότητα»

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Άντρος Κυπριανού: Η δεξιά εξυμνεί την Ευρώπη, αλλά αγνοεί τις υποδείξεις της

Άντρος Κυπριανού: Η δεξιά εξυμνεί τ…

• Διεκδικούμε μια Ευρώπη ...

Prev Next

Νότια Κινεζική Θάλασσα: Διασταυρώνονται συμφέροντα ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων

Νότια Κινεζική Θάλασσα: Διασταυρώνονται συμφέροντα ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων

* Ασκήσεις ευρείας κλίμακας από την Κίνα, ενώ η ΕΕ δεν αποκλείει να ξεκινήσει κι αυτή, όπως οι ΗΠΑ, περιπολίες για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας»

 

Πεδίο αντιπαράθεσης ισχυρών ιμπεριαλιστικών και μονοπωλιακών συμφερόντων συνεχίζει να αποτελεί η Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), όπου την Πέμπτη ξεκίνησε νέες στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας η Κίνα.

«Στόχος τους είναι να δοκιμάσουν τις εκπαιδευτικές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και να τις ενισχύσουν», όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας, Ρεν Γκουοκιάνγκ, που μίλησε για «ασκήσεις ρουτίνας», συμπληρώνοντας ότι «αποσκοπούν επίσης και στη βελτίωση των ικανοτήτων όλου του στρατού για διεξαγωγή πολέμου».

Ασιατικά και άλλα διεθνή ΜΜΕ, όπως και το «Ρόιτερς», μετέδιδαν ότι με βάση εικόνες δορυφόρων, πάνω από 40 σκάφη και υποβρύχια εντοπίστηκαν να πλέουν προς τις διαφιλονικούμενες περιοχές της ΝΚΘ (όπου Κίνα και γειτονικές χώρες έχουν εδαφικές διαφορές), μιλώντας για μεγάλη «κινητοποίηση» ειδικά του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού και πιθανολογούσαν ακόμα και συμμετοχή του αεροπλανοφόρου «Λιαονίνγκ». Επίσημα, το υπουργείο Άμυνας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σενάριο, τα μέσα και την περιοχή των ασκήσεων. Πάντως, κινεζικά, κρατικά και μη, ΜΜΕ γέμισαν επισημάνσεις αναλυτών για την «ανάγκη» να γίνονται πιο συχνά ασκήσεις στη ΝΚΘ, εξαιτίας και των κινήσεων άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

«Οι ασκήσεις του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού συνδέονται με τη μεταβαλλόμενη διεθνή κατάσταση καθώς μερικές χώρες έχουν κάνει κινήσεις που στοχοποιούν στρατηγικά την Κίνα (...) Η διαρκής ανάμειξη δυτικών χωρών στο θέμα της ΝΚΘ αποδεικνύει την ανησυχία τους απέναντι στην αυξανόμενη ικανότητα της Κίνας να υπερασπιστεί την κυριαρχία της», εκτιμούσε συνεργάτης του Εθνικού (κινεζικού) Ινστιτούτου για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

«Παρεμβάσεις» ΗΠΑ, ΕΕ...

Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσουν τις περιπολίες στη ΝΚΘ στο όνομα της υπεράσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Την περασμένη Δευτέρα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τέοντορ Ρούσβελτ» έφτασε στη Σιγκαπούρη στο πλαίσιο των προγραμματισμένων του ταξιδιών σε Ασία - Ειρηνικό, περιοχή που η Ουάσιγκτον ιεραρχεί ψηλά στους γενικότερους γεωπολιτικούς της σχεδιασμούς, εξαιτίας του μεγάλου ορυκτού πλούτου, των μεγάλων και γοργά αναπτυσσόμενων αγορών, αλλά και της κρίσιμης γεωγραφικής θέσης πολλών σημείων (ΝΚΘ, Κορεατική Θάλασσα, δίπλα στον Ινδικό κ.τ.λ.).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μετά την αποχώρησή του από τη Σιγκαπούρη, το «Ρούσβελτ» θα συνεχίσει την προγραμματισμένη πορεία του στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και «θα διεξαγάγει επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση κοινών (σ.σ. με συμμάχους) ανησυχιών για τη θαλάσσια ασφάλεια».

Σημειώνουμε ότι το αυξανόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον για όλη την περιφέρεια αναδεικνύεται τον τελευταίο καιρό από μια σειρά εξελίξεων, όπως το διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας το δρόμο για την αναβάθμιση των σχέσεων με την Ταϊβάν (προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων), κάτι που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Κίνα, αφού ενισχύει τις προσπάθειες της Ταϊπέι να εμφανιστεί ως «ανεξάρτητο κράτος» (αν και η Ουάσιγκτον τυπικά δεν την αναγνωρίζει ως τέτοιο). Ενδεικτική είναι άλλωστε και η πρωτοβουλία των κινήσεων που οι ΗΠΑ διεκδικούν, αρκετά βορειότερα, στην Κορεατική Χερσόνησο, για την οποία μέχρι τα τέλη Μάη αναμένεται να συζητήσουν ο Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν στη συνάντησή τους, εφόσον τελικά οριστικοποιηθεί και πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή εκφράζει και η ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε από την Αυστραλία ο επικεφαλής του Τμήματος Ασφάλειας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, Φρανσουά Ριβοσό, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν τρόπους ενίσχυσης του ρόλου της και στη μακρινή Νοτιοανατολική Ασία. Ετσι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και η ΕΕ να ξεκινήσει περιπολίες στη ΝΚΘ, στο όνομα της ετοιμότητας υπεράσπισης της «ελευθερίας ναυσιπλοΐας», εξηγώντας ότι «το 15% των εμπορικών μας συναλλαγών περνούν από αυτή την περιοχή. (Αρα) μας ενδιαφέρει η σταθερότητα (σε αυτήν)...».

Σημειώνουμε ότι τη σημασία της περιοχής για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια έχουν αναδείξει και τα συχνά ταξίδια Ευρωπαίων αξιωματούχων σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με στόχο τις ρωμαλέες επενδύσεις σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές, οι «εναλλακτικές μορφές» (αιολική, γεωθερμική κ.λπ.)

...αλλά και Ρωσίας

Αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή όμως διεκδικεί αυτοτελώς και η Ρωσία, αν και θεωρείται «στρατηγικός εταίρος» της Κίνας.

Είναι ενδεικτικός ο «οδικός χάρτης» για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής τους συνεργασίας στο χρονικό διάστημα 2018 - 2020 που υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και Βιετνάμ, Σεργκέι Σόιγκου και Νγκο Σουάν Λιχ, αντίστοιχα, στο περιθώριο της Διάσκεψης της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR - TASS, ο Νγκο εξέφρασε ειδικές ευχαριστίες για την προσφορά της Μόσχας να αναπτύξει ένα σκάφος διάσωσης από το στόλο της στον Ειρηνικό Ωκεανό στο Βιετνάμ, προκειμένου να διεξαχθούν κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Μάλιστα, ανήγγειλε ότι το Ανόι θα πάρει μέρος και στο στρατιωτικό Φόρουμ «Πολεμικά Παιχνίδια 2018» (όπου η Μόσχα έχει προσκαλέσει δεκάδες χώρες, μεταξύ άλλων και μέλη του ΝΑΤΟ). Επίσης, ο Βιετναμέζος υπουργός ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για την εκπαίδευση Βιετναμέζων στρατιωτικών στη Ρωσία.

Η ανάπτυξη της ρωσο-βιετναμέζικης συνεργασίας συνδέεται με την ευρύτερη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό, όπου και το ρωσικό κεφάλαιο διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο, καθώς οι ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες σε αυτήν την περιοχή επηρεάζουν σημαντικά το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων (βλ. εδαφικές διαφορές Κίνας σε Νότια Κινεζική Θάλασσα, εντάσεις και πιθανές διευθετήσεις σε Κορεατική Χερσόνησο, καλπάζουσα ανάπτυξη σε Νοτιοανατολική Ασία κ.τ.λ.)

Τον περασμένο Γενάρη, ο Σόιγκου είχε κάνει πολυήμερη περιοδεία σε Βιετνάμ, Λάος και Μαλαισία, όπου επίσης επιβεβαίωσε το αυξημένο ενδιαφέρον της Μόσχας για την περιοχή. Μάλιστα, τότε, είχαν αναβιώσει παλιότερα σενάρια για πιθανό «άνοιγμα» στρατιωτικών βάσεων που είχε η Ρωσία στην περιοχή από προηγούμενες δεκαετίες.

Στα σχετικά ρεπορτάζ, παραθέτονταν επισημάνσεις του εκπροσώπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που χωρίς να διαψεύδει τα σενάρια επισήμαινε: «Η κατάσταση σε όλο τον κόσμο δεν είναι στατική, βρίσκεται σε συνεχή ροή (...) Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις και στη διεθνή ασφάλεια. Γι' αυτό είναι φυσικό όλες οι χώρες να αξιολογούν αυτές τις αλλαγές σε σχέση με τα εθνικά τους συμφέροντα και να παίρνουν ορισμένα βήματα σύμφωνα με το τι θεωρούν πιο κατάλληλο...».

Φωτογραφία: Από παλιότερες ασκήσεις της Κίνας στην περιοχή Τσινγκντάο, στα βορειοανατολικά

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top