Menu
Τουρκία: Από τη φυλακή η προεκλογική εκστρατεία Ντεμιρτάς

Τουρκία: Από τη φυλακή η προεκλογικ…

Γράφει: Άννα Ανδρέου* Απ...

Με κρατάνε κομμουνιστή οι ορμόνες μου!

Με κρατάνε κομμουνιστή οι ορμόνες μ…

• Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου ...

Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ: Διπλωματική ήττα για… Νόμπελ

Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ: Διπλωματ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Τα επόμενα στάδια μετά την υπογραφή της συμφωνία για το ονοματολογικό

Τα επόμενα στάδια μετά την υπογραφή…

Μετά το πανηγυρικό κλίμα ...

Ελλάδα: Συνελήφθη ο Μπαρμπαρούσης

Ελλάδα: Συνελήφθη ο Μπαρμπαρούσης

Συνελήφθη έπειτα από επιχ...

Προγραμματισμός αντί προχειρότητα

Προγραμματισμός αντί προχειρότητα

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Εδώ είναι Βαλκάνια

Εδώ είναι Βαλκάνια

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΝΑΤΟ: Αποκαλυπτική έκθεση για «τα μελλοντικά καθήκοντα» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας

ΝΑΤΟ: Αποκαλυπτική έκθεση για «τα μ…

* Συντάχθηκε από ένα ισχυ...

Υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών

Υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών

* Χαιρετίζουν την επίτευξ...

Βούτσης: Οργανωμένο σχέδιο επίθεσης στη Βουλή από τα Τάγματα της Χρυσής Αυγής

Βούτσης: Οργανωμένο σχέδιο επίθεσης…

Σε οργανωμένο σχέδιο επίθ...

Prev Next

Στρατιωτική Επιτροπή ΝΑΤΟ: Συνεδριάζει με θέμα την προσαρμογή στις «νέες συνθήκες»

Στρατιωτική Επιτροπή ΝΑΤΟ: Συνεδριάζει με θέμα την προσαρμογή στις «νέες συνθήκες»

* Το «δύσκολο περιβάλλον ασφάλειας στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ» θα εξετάσουν οι αρχηγοί Άμυνας των κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας

 

Συνεδριάζει, Τρίτη και Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η ανώτατη Στρατιωτική Αρχή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών της. «Οι συμβουλές και η καθοδήγηση των αρχηγών Άμυνας θα βοηθήσουν και θα δώσουν το περίγραμμα των συζητήσεων καθ' οδόν προ τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο 2018», σημειώνουν σχετικά με τη συνεδρίαση ΝΑΤΟικές πηγές.

Στα διαδικαστικά, η Σύνοδος συνέρχεται υπό την προεδρία του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, Τσέχου στρατηγού Π. Πάβελ, ο οποίος θα «πλαισιώνεται» από τον Αμερικανό στρατηγό Κ. Σκαπαρέτι, ανώτατο ΝΑΤΟικό διοικητή Ευρώπης (SACEUR), και από τον Γάλλο στρατηγό Ντ. Μερσιέ, ανώτατο συμμαχικό διοικητή μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (SACT), μια διαδικασία που αφορά στην προσπάθεια προσαρμογής του στις νέες «σύνθετες» συνθήκες που δημιουργεί η αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις στρατιωτικοπολιτικές τους συμμαχίες.

ΑΆλλωστε, η Σύνοδος συνέρχεται στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που απλώνονται σε διάφορες ζώνες του πλανήτη, εν μέσω προώθησης - αμερικανικών και άλλων - σχεδιασμών για τη Μέση Ανατολή, όπως η φημολογούμενη ανακήρυξη ανεξάρτητου κουρδικού κράτους σε κομμάτι της Συρίας, με ό,τι αντιδράσεις εγείρει αυτό και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟικού άξονα (βλ. Τουρκία) και ενώ υποβόσκει πάντα η κόντρα με τη Ρωσία για τον έλεγχο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, αγορών και διαύλων.

Η κόντρα αφορά επίσης τις ζώνες επιρροής στη Βαλκανική, με εκφρασμένη τη βούληση του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ, για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, προσπάθεια που έχει την αντανάκλασή της στα εντεινόμενα παζάρια για επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Καύκασος

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται τουλάχιστον στη σχετική ατζέντα της Συνόδου, οι αρχηγοί «θα συζητήσουν το δύσκολο περιβάλλον ασφάλειας στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ και τη συμβολή της Συμμαχίας στη σταθεροποίησή της», με έμφαση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εστιάζοντας στις εξελίξεις σε χώρες όπως Συρία, Λίβανος, Ιράκ, Ιράν, Υεμένη, Λιβύη κ.ά.

Βασική παράμετρος της ΝΑΤΟικής παρουσίας σε αυτήν τη ζώνη είναι η αποστολή «Resolute Support» στο Αφγανιστάν, που ενισχύεται σταδιακά, ξανά, σε στρατεύματα. Βάση αυτής της αποστολής, θα αξιολογήσουν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, την παρουσία τους στην «ευρύτερη περιοχή». Θα λάβουν επ' αυτού σχετική ενημέρωση από τον διοικητή της ΝΑΤΟικής δύναμης εκεί, Αμερικανό στρατηγό Νίκολσον.

Θα συζητήσουν επίσης για την παραπέρα πορεία του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τη Νίκη κατά του ISIS και του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Ιράκ κατά το 2018.

Ο ίδιος ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έλεγε στις αρχές Δεκέμβρη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, ότι η «δουλειά» του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή «δεν θα έχει ολοκληρωθεί, ακόμη κι όταν ο ISIS δεν θα ελέγχει πλέον κανένα έδαφος», κάνοντας σαφές ότι ο ευρωατλαντικός άξονας δεν σκοπεύει να πάρει το πόδι του από τη Μέση Ανατολή, όπου επεμβαίνει για λογαριασμό των μονοπωλίων του και τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ διενεργεί περιπολίες με AWACS, εκπαιδεύει Ιρακινούς στρατιώτες για την αντιμετώπιση των «τρομοκρατών», ενώ συστοιχίες «Patriot» έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία. Στο ίδιο μοτίβο, εξετάζουν τους τελευταίους μήνες «πώς θα πρέπει να εξελιχθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ, καθώς ο Παγκόσμιος Συνασπισμός κατά του ISIS κινείται από τις επιχειρήσεις μάχης στις προσπάθειες σταθεροποίησης», όπως λένε ΝΑΤΟικοί παράγοντες.

Στην εδραίωση της παρουσίας του ΝΑΤΟ σε μια σειρά ζώνες, όπου αντιπαρατίθεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι αρχηγοί θα συζητήσουν και με τους ομολόγους τους από την Ουκρανία και τη Γεωργία για την «κατάσταση ασφάλειας» στις χώρες αυτές, όπου διατηρεί ισχυρά ερείσματα η Ρωσία, την «πρόοδο της αμυντικής μεταρρύθμισης» στις δομές τους Ασφάλειας και Αμυνας, ώστε να εναρμονιστούν με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα λειτουργίας και τα επόμενα τέτοια βήματά τους.

Προτεραιότητες και ελληνική συνεισφορά

Τέλος, οι αρχηγοί Άμυνας θα ενημερωθούν και θα συζητήσουν τις προτεινόμενες συστάσεις για την προσαρμογή της λεγόμενης δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ στις νέες συνθήκες, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη λεγόμενη συμμαχική συνοχή και τις στρατιωτικές προτεραιότητες της λυκοσυμμαχίας, ώστε να αντιπαρατεθεί με μεγαλύτερη επάρκεια και ικανότητα επί του πεδίου, απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

Προτεραιότητες που έχουν μπει από το προηγούμενο διάστημα είναι η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών, με ένταση των συνεκπαιδεύσεων και κοινές ασκήσεις, η βελτίωση στη συγκέντρωση, διαχείριση, ανάλυση, ανταλλαγή και διάχυση πληροφοριών, ο ηλεκτρονικός πόλεμος και η μεγιστοποίηση ταχυτήτων και αποποίηση διαδικασιών στη λεγόμενη στρατιωτική κινητικότητα, η ταχύτερη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ διαμέσου των κρατών - μελών στα όποια μέτωπα αντιπαράθεσης.

Πρόκειται για πεδία όπου η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει να περηφανεύεται για τη συνεισφορά της, καθώς διεκδικεί, λόγω και έργω, βασικό ρόλο σε όλα τα προαναφερόμενα, π.χ. με την οργάνωση και διεξαγωγή στην Ελλάδα αλλεπάλληλων, σημαντικών στρατιωτικών ασκήσεων, όπου παίρνουν μέρος μάχιμες μονάδες από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και κράτη - «εταίρους» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Διεκδικεί επίσης ρόλο κόμβου διεκπεραίωσης στρατευμάτων και συλλογής πληροφοριών, ενώ δρέπει δάφνες και στην οργάνωση και υλοποίηση ασκήσεων ηλεκτρονικού πολέμου.

Φωτογραφία: Η επόμενη μέρα στη Συρία και η αντιπαράθεση με τον άξονα που συγκροτεί στην περιοχή η Ρωσία απασχολούν εντατικά το ΝΑΤΟ

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top