Menu
Τα περί ιστορικής σημασίας, λόγια και περιεχόμενο, τ’ αυγά και το... καλάθι

Τα περί ιστορικής σημασίας, λόγια κ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

O Τσίπρας μειώνει έως και 5 φορές τους φόρους σε καναλάρχες, καζινάδες, βιομήχανους, εφοπλιστές!

O Τσίπρας μειώνει έως και 5 φορές τ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Βουλή των Ελλήνων: Οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Βουλή των Ελλήνων: Οι παρεμβάσεις β…

* Στη χθεσινή συζήτηση το...

Ο λαός δεν θα αποδεχτεί την κατάσταση ως τετελεσμένη, οι νόμοι σας θα ανατραπούν στην πράξη!

Ο λαός δεν θα αποδεχτεί την κατάστα…

* Η ομιλία του Γ.Γ. της Κ...

Αλέξης Τσίπρας:«Λερώνει τα χέρια του» για το κεφάλαιο, «κουνάει το δάχτυλο» σε ΚΚΕ και εργατικό κίνημα

Αλέξης Τσίπρας:«Λερώνει τα χέρια το…

Το ρόλο εκείνου που «λερώ...

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ: Εντατικές επαφές και αποκαλυπτικές δηλώσεις

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ: Εντατικές επαφές και…

* Ολοένα και περισσότερο ...

Μολιέρος: Ο δημιουργός της «υψηλής κωμωδίας»

Μολιέρος: Ο δημιουργός της «υψηλη…

Σαν χθες, στις 15 Ιανουαρ...

Ανοίγουν οι κινηματογραφικές αίθουσες στη Σαουδική Αραβία

Ανοίγουν οι κινηματογραφικές αίθουσ…

* 35 χρόνια μετά την απαγ...

Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος!

Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος!

• Για ακόμη μια χρονιά αν...

Prev Next

Ηθελημένα συνένοχη στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων η Ευρώπη

Ηθελημένα συνένοχη στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων η Ευρώπη

* Σοβαρότατες κατηγορίες από τη Διεθνή Αμνηστία εναντίον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

 

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί σε έκθεσή της που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για συναυτουργία στην κράτηση προσφύγων και μεταναστών υπό φρικιαστικές συνθήκες στη Λιβύη, επικρίνοντας τις ιδίως για τη βοήθεια που χορηγούν στο λιβυκό λιμενικό σώμα, που ενέχεται, κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση, στην εμπορία ανθρώπων.

"Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ηθελημένα συνένοχες στα βασανιστήρια και την καταπάτηση δικαιωμάτων που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κρατούνται από τις αρχές μετανάστευσης υπό αποκρουστικές συνθήκες στη Λιβύη", τονίζει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην έκθεσή της.

Στηρίζουν ένα εξελιγμένο σύστημα καταπάτησης δικαιωμάτων και εκμετάλλευσης των προσφύγων και των μεταναστών!

Η Αμνηστία κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι προσφέρουν υποστήριξη σε "ένα εξελιγμένο σύστημα καταπάτησης δικαιωμάτων και εκμετάλλευσης των προσφύγων και των μεταναστών" από μέρους ανδρών της ακτοφυλακής, αξιωματούχων και φυλάκων στα κέντρα κράτησης καθώς και διακινητών, με μοναδικό στόχο να εμποδίσουν τους μετανάστες να περάσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

"Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φυλακίζονται επ’ αόριστον σε κέντρα κράτησης με υπερπληθυσμό ή υφίστανται συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων τους", τονίζει ο Τζον Νταλχούισεν, επικεφαλής της διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδια για την Ευρώπη, στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.

"Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι απλά πλήρως ενήμερες για αυτές τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι συνένοχες", συμπληρώνει ο Νταλχούισεν.

"Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επανεξετάσουν τη συνεργασία τους με τη Λιβύη όσον αφορά τη μετανάστευση και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να φθάνουν στην Ευρώπη διά νομίμων οδών, πρωτίστως με τη μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων", κρίνει ο ίδιος.

Ακόμη, θα όφειλαν "να επιμείνουν οι λιβυκές αρχές να τερματίσουν (...) τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις προσφύγων και μεταναστών", συνεχίζει ο Νταλχούισεν, καλώντας να απελευθερωθούν "αμέσως" όλοι οι ξένοι υπήκοοι που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη.

Δεν ενδιαφέρονται για τις συνέπειες...

"Από τα τέλη του 2016, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ειδικά η Ιταλία- έθεσαν σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων με στόχο να κλείσει η μεταναστευτική οδός που περνάει από τη Λιβύη και την κεντρική Μεσόγειο, χωρίς να ενδιαφερθούν για τις συνέπειες για τους ανθρώπους που αποκλείστηκαν" στη Λιβύη, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της.

 

Όπως υπενθυμίζει η ΜΚΟ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσέφεραν τη βοήθειά τους στη λιβυκή Διεύθυνση για την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης, η οποία διαχειρίζεται τα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, ενώ εκπαίδευσαν και χορήγησαν εξοπλισμό στο λιβυκό λιμενικό σώμα προκειμένου να αναχαιτίζει τους μετανάστες στη θάλασσα.

Υφίστανται φρικιαστική μεταχείριση...

"Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι οποίοι αναχαιτίζονται από τη λιβυκή ακτοφυλακή μετάγονται σε κέντρα κράτησης όπου υφίστανται φρικιαστική μεταχείριση", καταγγέλλει. 

"Μέχρι και σήμερα, 20.000 άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι σε αυτά τα κέντρα  κράτησης, με υπερπληθυσμό (εγκλείστων) και ανθυγιεινές συνθήκες", αναφέρει η ΜΚΟ.

πηγή: ΚΥΠΕ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top