Menu
Συμβαίνει στην Ελλάδα: Συλλήψεις συνδικαλιστών...

Συμβαίνει στην Ελλάδα: Συλλήψεις συ…

* Για ψήφισμα συμπαράστασ...

Προσοχή! Ο Πρέσβης βλέπει κοινό συμφέρον Ελλάδας - ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας...

Προσοχή! Ο Πρέσβης βλέπει κοινό συμ…

Την ίδια ώρα που κλιμακών...

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα …

* Δευτέρα, 19 Μαρτίου, απ...

Ο Μαρξ πέθανε - Ζήτω ο Μαρξ!

Ο Μαρξ πέθανε - Ζήτω ο Μαρξ!

• 135 χρόνια από τον θάνα...

Απολύθηκε ο πρώην υποδιευθυντής του FBI

Απολύθηκε ο πρώην υποδιευθυντής του…

* Διότι... κρατούσε πρακτ...

ΗΠΑ: Πιο επιθετική στάση απέναντι στη Ρωσία

ΗΠΑ: Πιο επιθετική στάση απέναντι σ…

* Πίσω από την αποπομπή Τ...

Άρχισε η ψηφοφορία για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές

Άρχισε η ψηφοφορία για τις ρωσικές …

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν 7...

Η Τουρκία και εμείς σήμερα

Η Τουρκία και εμείς σήμερα

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ν. Άσιμος: «Την ψυχή μου δεν πουλάω και το δρόμο μου τραβάω»

Ν. Άσιμος: «Την ψυχή μου δεν πουλάω…

* Τριάντα  χρόνια χωρίς τ...

Ο Πρέσβης και η παρτίδα

Ο Πρέσβης και η παρτίδα

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Η...

Prev Next

Το Ιράν τηρεί απαρέγκλιτα τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Το Ιράν τηρεί απαρέγκλιτα τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα

* Κατηγορηματική αναφορά του Αντόνιο Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας

 

Το Ιράν τηρεί απαρέγκλιτα τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τονίζει σε αναφορά του που επιδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία πάντως δεν ξεκαθαρίζει το ζήτημα της ενδεχόμενης ιρανικής προέλευσης των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν τον περασμένο μήνα από σιίτες αντάρτες στην Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Η συμφωνία είναι "το καλύτερο μέσο για να διασφαλιστεί η αποκλειστικά ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν", τονίζει ο κ. Γκουτέρες στο έγγραφό του, το οποίο περιήλθε τη Δευτέρα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα 18η Δεκεμβρίου.

Η πρόσφατη άρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επαληθεύσει ότι η Τεχεράνη συμμορφώνεται προς τις δεσμεύσεις της "δυστυχώς δημιούργησε μεγάλη αβεβαιότητα" για το μέλλον της συμφωνίας αυτής, στην οποία είχαν καταλήξει το Ιράν και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία κι η Γερμανία. Πάντως, ο κ. Γκουτέρες προσθέτει πως τον "καθησυχάζει" η "δέσμευση των ΗΠΑ ότι παραμένουν εντός της συμφωνίας μέχρι τώρα".

Ο Τραμπ πέταξε το μπαλάκι στο αμερικανικό Κογκρέσο, προτρέποντάς το να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου ή όχι τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχαν ήδη αρθεί εντός των ορίων της συμφωνίας. Μια τέτοια απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της συμφωνίας.

Σε αντάλλαγμα για τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της θα διατηρήσει  αποκλειστικά πολιτικό και επιστημονικό χαρακτήρα, οι μεγάλες δυνάμεις υποσχέθηκαν να άρουν προοδευτικά τις κυρώσεις σε βάρος της.

Παράλληλα, στην ίδια αναφορά, ο ΓΓ του ΟΗΕ για άλλη μια φορά καταγγέλλει την ελευθερία κίνησης του ιρανού στρατηγού Γασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής του σώματος Κουντς, που είναι αρμόδιο για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης (των Ειδικών Δυνάμεων του ιρανικού στρατού) στο εξωτερικό. Ο Γκουτέρες τονίζει ότι ο Σολεϊμανί "συνεχίζει να μεταβαίνει στο Ιράκ και στη Συρία παρά την ταξιδιωτική απαγόρευση" που του έχει επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακόμη, αναφέρεται στις πρόσφατες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τους Χούθι της Υεμένης εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία. Σε πρόσφατη έκθεσή τους, ειδικοί του ΟΗΕ που μπόρεσαν να εξετάσουν από τη 17η ως την 21η Νοεμβρίου θραύσματα αυτών των πυραύλων άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο της ιρανικής προέλευσης τμημάτων του βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύθηκε την 4η Νοεμβρίου.

 

ΚΥΠΕ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top