Menu
Η θλίψη ενός Κύπριου Κομμουνιστή...

Η θλίψη ενός Κύπριου Κομμουνιστή...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Η έκρηξη της οργής και η απόγνωση των Γάλλων

Η έκρηξη της οργής και η απόγνωση τ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Η πορεία προς τον πάτο ξεκίνησε...

Η πορεία προς τον πάτο ξεκίνησε...

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Απ' την παλέτα στη μουτζούρα;

Απ' την παλέτα στη μουτζούρα;

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Τ...

Να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας

Να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

ΗΠΑ: Ο «κομμουνιστής» και ο Πομπέο

ΗΠΑ: Ο «κομμουνιστής» και ο Πομπέο

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής της Ελλά…

• Ο “Στρατηγικός Διάλογος...

Ναζί και «μακεδονομάχος» γίνεται;

Ναζί και «μακεδονομάχος» γίνεται;

Δεν χρειάζονται πολλά λόγ...

Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου

Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύ…

• Από 62 Κομμουνιστικά κα...

Κάλεσμα της 20ής Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα

Κάλεσμα της 20ής Διεθνούς Συνάντηση…

• Για την ενίσχυση της πά...

Prev Next

Ανησυχία Βερολίνου από ενδεχόμενη αποχώρηση ΗΠΑ από τη συμφωνία για πυρηνικά του Ιράν

Ανησυχία Βερολίνου από ενδεχόμενη αποχώρηση ΗΠΑ από τη συμφωνία για πυρηνικά του Ιράν

* Αυτό που συμβαίνει στο Ιράν ή με το Ιράν από την προοπτική των ΗΠΑ, δεν θα παραμείνει ένα ιρανικό ζήτημα, δηλώνει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος εξετάζει επίσκεψη στην Τεχεράνη

 

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες τερματίσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ή επιβάλουν και πάλι κυρώσεις στην Τεχεράνη το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και να αυξηθεί ο κίνδυνος ενός πολέμου κοντά στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε επίσημα χθες να πιστοποιήσει πως η Τεχεράνη συμμορφώνεται με τη συμφωνία του 2015 αν και οι διεθνείς επιθεωρητές λένε πως συμμορφώνεται. Προειδοποίησε πως μπορεί στο τέλος να θέσει τέρμα στη συμφωνία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk πως ο Τραμπ έστειλε ένα "δύσκολο και επικίνδυνο σήμα" την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης να αντιμετωπίσει την πυρηνική κρίση της Βόρειας Κορέας.

"Η μεγάλη ανησυχία μου είναι πως αυτό που συμβαίνει στο Ιράν ή με το Ιράν από την προοπτική των ΗΠΑ δεν θα παραμείνει ένα ιρανικό ζήτημα αλλά πολλοί άλλοι στον κόσμο θα σκεφθούν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν και εκείνοι πυρηνικά όπλα δεδομένου ότι τέτοιες συμφωνίες καταστρέφονται", είπε ο Γκάμπριελ. "Και τότε τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σε έναν πολύ επικίνδυνο κόσμο", είπε οΖίγκμαρ Γκάμπριελ.

Είπε πως αν οι ΗΠΑ τερματίσουν τη συμφωνία ή επιβληθούν και πάλι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, οι ιρανοί σκληροπυρηνικοί, που τάσσονταν κατά των διαπραγματεύσεων με τη Δύση, θα πάρουν το πάνω χέρι. "Τότε μπορεί να επανέλθουν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων", είπε ο Γκάμπριελ, ο οποίος πρόσθεσε πως το Ισραήλ δεν θα το ανεχθεί και "τότε θα επιστρέψουμε εκεί όπου ήμασταν δέκα, δώδεκα χρόνια πριν με τον κίνδυνο ενός πολέμου να είναι σχετικά κοντά στην Ευρώπη". Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων τους και του ίδιου του λαού τους για λόγους εσωτερικής πολιτικής.

Εξετάζει επίσκεψη στο Ιράν ο Εμανουέλ Μακρόν

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν "εξετάζει το ενδεχόμενο" να επισκεφθεί το Ιράν, με πρόσκληση του προέδρου Χασάν Ροχανί, ανακοίνωσε το Ελιζέ, μία επίσκεψη που θα είναι η πρώτη ενός Γάλλου αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης στο Ιράν από το 1976.

Οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν τηλεφωνικώς χθες το απόγευμα, με τον Εμανουέλ Μακρόν να επαναλαμβάνει τη "δέσμευση της Γαλλίας" στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει λίγο νωρίτερα να μην επιβεβαιώσει.

"Εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης του προέδρου στο Ιράν, με πρόσκληση του προέδρου Ροχανί", σύμφωνα με το Ελιζέ. Η ιρανική προεδρία έκανε λόγο στην ιστοσελίδα της για μια επίσκεψη "τον επόμενο χρόνο".

Η τελευταία επίσκεψη σε τέτοιο υψηλό επίπεδο ανάγεται στο 1976, όταν ο πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν. Προηγουμένως, το 1971, ο πρωθυπουργός Ζακ Σαμπάν-Ντελμά είχε επισκεφθεί τη χώρα για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων της Περσίας υπό τον σάχη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε πως οι αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών "δεν θα σημάνουν το τέλος της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και ότι από κοινού με όλα τα μέρη η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της θα συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους". Έκρινε ωστόσο αναγκαίο, προκειμένου να συνεχιστεί η συμφωνία, "τον διάλογο και την πρόοδο σε θέματα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του 2015, αλλά είναι θεμελιώδη στο σημερινό στρατηγικό πλαίσιο, ιδιαίτερα τις ανησυχίες που συνδέονται με το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας".

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν χθες βράδυ "ανησυχία για τις επιπτώσεις" της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην "επιβεβαιώσει εκ νέου" τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Γάλλος πρόεδρος γνωστοποίησε επίσης στον Ιρανό ομόλογό του "την επιθυμία του να εργαστεί από κοινού με το Ιράν για μια βιώσιμη πολιτική λύση στη συριακή κρίση".

Ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, θα μεταβεί στο Ιράν τις προσεχείς εβδομάδες για να συζητήσει τα σημεία αυτά με τον ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο Ροχανί τον διαβεβαίωσε "πως το Ιράν θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του" που προβλέπονται από τη συμφωνία, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top