Menu
Αντόνιο Γκουτέρες: Συνεχίζει τις προσπάθειες η Λουτ

Αντόνιο Γκουτέρες: Συνεχίζει τις πρ…

• Το πολιτικό αδιέξοδο με...

Ελλάδα: Προτεκτοράτο χωρίς προσχήματα

Ελλάδα: Προτεκτοράτο χωρίς προσχήμα…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Βαλκάνια: Νέες επικίνδυνες εντάσεις από τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης

Βαλκάνια: Νέες επικίνδυνες εντάσεις…

• Στη Βουλή των Σκοπίων σ...

Η υπερθέρμανση του πλανήτη τετραπλασίασε τις φυσικές καταστροφές!

Η υπερθέρμανση του πλανήτη τετραπλα…

* Η κατάσταση αυτή μπορεί...

Ο λαός στη Γάζα κήδεψε επτά δολοφονημένα παιδιά του…

Ο λαός στη Γάζα κήδεψε επτά δολοφον…

Χιλιάδες άνθρωποι παρέστη...

Ελληνική κυβέρνηση: Επιβεβαίωσε ξανά ότι είναι το καλύτερο «βαποράκι» των ΗΠΑ στην περιοχή

Ελληνική κυβέρνηση: Επιβεβαίωσε ξαν…

• Μοναδικό «plan» της κυβ...

Βάση εντός Βάσης, οι ΗΠΑ και η Ομοσπονδία

Βάση εντός Βάσης, οι ΗΠΑ και η Ομοσ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ελλάδα: ΗΠΑληλλοι...

Ελλάδα: ΗΠΑληλλοι...

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

Φαιό Νταμάρι

Φαιό Νταμάρι

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* «...

Η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Φανάρι και το πολιτικοεκκλησιαστικό παιγνίδι

Η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Εκ…

• Οργή στη Μόσχα • Πανηγυ...

Prev Next

Ανησυχία Βερολίνου από ενδεχόμενη αποχώρηση ΗΠΑ από τη συμφωνία για πυρηνικά του Ιράν

Ανησυχία Βερολίνου από ενδεχόμενη αποχώρηση ΗΠΑ από τη συμφωνία για πυρηνικά του Ιράν

* Αυτό που συμβαίνει στο Ιράν ή με το Ιράν από την προοπτική των ΗΠΑ, δεν θα παραμείνει ένα ιρανικό ζήτημα, δηλώνει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος εξετάζει επίσκεψη στην Τεχεράνη

 

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες τερματίσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ή επιβάλουν και πάλι κυρώσεις στην Τεχεράνη το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και να αυξηθεί ο κίνδυνος ενός πολέμου κοντά στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε επίσημα χθες να πιστοποιήσει πως η Τεχεράνη συμμορφώνεται με τη συμφωνία του 2015 αν και οι διεθνείς επιθεωρητές λένε πως συμμορφώνεται. Προειδοποίησε πως μπορεί στο τέλος να θέσει τέρμα στη συμφωνία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk πως ο Τραμπ έστειλε ένα "δύσκολο και επικίνδυνο σήμα" την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης να αντιμετωπίσει την πυρηνική κρίση της Βόρειας Κορέας.

"Η μεγάλη ανησυχία μου είναι πως αυτό που συμβαίνει στο Ιράν ή με το Ιράν από την προοπτική των ΗΠΑ δεν θα παραμείνει ένα ιρανικό ζήτημα αλλά πολλοί άλλοι στον κόσμο θα σκεφθούν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν και εκείνοι πυρηνικά όπλα δεδομένου ότι τέτοιες συμφωνίες καταστρέφονται", είπε ο Γκάμπριελ. "Και τότε τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σε έναν πολύ επικίνδυνο κόσμο", είπε οΖίγκμαρ Γκάμπριελ.

Είπε πως αν οι ΗΠΑ τερματίσουν τη συμφωνία ή επιβληθούν και πάλι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, οι ιρανοί σκληροπυρηνικοί, που τάσσονταν κατά των διαπραγματεύσεων με τη Δύση, θα πάρουν το πάνω χέρι. "Τότε μπορεί να επανέλθουν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων", είπε ο Γκάμπριελ, ο οποίος πρόσθεσε πως το Ισραήλ δεν θα το ανεχθεί και "τότε θα επιστρέψουμε εκεί όπου ήμασταν δέκα, δώδεκα χρόνια πριν με τον κίνδυνο ενός πολέμου να είναι σχετικά κοντά στην Ευρώπη". Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων τους και του ίδιου του λαού τους για λόγους εσωτερικής πολιτικής.

Εξετάζει επίσκεψη στο Ιράν ο Εμανουέλ Μακρόν

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν "εξετάζει το ενδεχόμενο" να επισκεφθεί το Ιράν, με πρόσκληση του προέδρου Χασάν Ροχανί, ανακοίνωσε το Ελιζέ, μία επίσκεψη που θα είναι η πρώτη ενός Γάλλου αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης στο Ιράν από το 1976.

Οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν τηλεφωνικώς χθες το απόγευμα, με τον Εμανουέλ Μακρόν να επαναλαμβάνει τη "δέσμευση της Γαλλίας" στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει λίγο νωρίτερα να μην επιβεβαιώσει.

"Εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης του προέδρου στο Ιράν, με πρόσκληση του προέδρου Ροχανί", σύμφωνα με το Ελιζέ. Η ιρανική προεδρία έκανε λόγο στην ιστοσελίδα της για μια επίσκεψη "τον επόμενο χρόνο".

Η τελευταία επίσκεψη σε τέτοιο υψηλό επίπεδο ανάγεται στο 1976, όταν ο πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν. Προηγουμένως, το 1971, ο πρωθυπουργός Ζακ Σαμπάν-Ντελμά είχε επισκεφθεί τη χώρα για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων της Περσίας υπό τον σάχη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε πως οι αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών "δεν θα σημάνουν το τέλος της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και ότι από κοινού με όλα τα μέρη η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της θα συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους". Έκρινε ωστόσο αναγκαίο, προκειμένου να συνεχιστεί η συμφωνία, "τον διάλογο και την πρόοδο σε θέματα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του 2015, αλλά είναι θεμελιώδη στο σημερινό στρατηγικό πλαίσιο, ιδιαίτερα τις ανησυχίες που συνδέονται με το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας".

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν χθες βράδυ "ανησυχία για τις επιπτώσεις" της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην "επιβεβαιώσει εκ νέου" τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Γάλλος πρόεδρος γνωστοποίησε επίσης στον Ιρανό ομόλογό του "την επιθυμία του να εργαστεί από κοινού με το Ιράν για μια βιώσιμη πολιτική λύση στη συριακή κρίση".

Ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, θα μεταβεί στο Ιράν τις προσεχείς εβδομάδες για να συζητήσει τα σημεία αυτά με τον ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο Ροχανί τον διαβεβαίωσε "πως το Ιράν θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του" που προβλέπονται από τη συμφωνία, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top