Menu
Ακιντζί: "Εμπόδιο στην ομοσπονδιακή λύση η άρνηση της ε/κ ηγεσίας να μοιραστεί την εξουσία"...

Ακιντζί: "Εμπόδιο στην ομοσπον…

Γράφει: Οντούλ Ασίκ* Η ά...

Θριαμβευτικά στους 16 του Αυστραλιανού Όπεν ο Τσιτσιπάς...

Θριαμβευτικά στους 16 του Αυστραλια…

• ...Άφησε εκτός τον κορυ...

Συμφωνία Πρεσπών: Έδαφος για να φυτρώνει ο αλυτρωτισμός...

Συμφωνία Πρεσπών: Έδαφος για να φυτ…

• Οι αναφορές σε «μακεδον...

Δίγλωσση έκδοση ποιημάτων του Κυριάκου Χαραλαμπίδη

Δίγλωσση έκδοση ποιημάτων του Κυριά…

• Στη «Βιβλιοθήκη Κυπριακ...

Συλλαλητήριο για την Μακεδονία: Αυτά που (δεν) θα σκεφτείς

Συλλαλητήριο για την Μακεδονία: Α…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Η οικογενειοκρατία της Τράπεζας Κύπρου και το plan B του ΓεΣΥ

Η οικογενειοκρατία της Τράπεζας Κύπ…

Γράφει: Χρίστος Ανδρέου* ...

Μετά το χάος: Ώρα για νέο ξεκίνημα!

Μετά το χάος: Ώρα για νέο ξεκίνημα!

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Συμφωνία Πρεσπών: Χάντρα στο κομπολόι των διευθετήσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια

Συμφωνία Πρεσπών: Χάντρα στο κομπολ…

• Το παζάρι σε Κοσσυφοπέδ...

Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τράπεζας Κύπρου...

Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιω…

• Μιλά για διαστρεβλώσεις...

Κυάμων απέχετε!

Κυάμων απέχετε!

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Κ...

Prev Next
Κύπρος Κουρτελλάρης

Κύπρος Κουρτελλάρης

Οι γιατροί, το ΓεΣΥ, ο Αναστασιάδης & η κυβέρνησή του και...τις πταίει;

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Όταν άρχισαν να σύρονται αυτές οι γραμμές, η δεύτερη -σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο- σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη για το ΓεΣΥ είχε μεν αρχίσει -από τις 8 το πρωί, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ- αλλά δεν τέλειωσε. Έγραφε σχετικά το ειδησάριο του ΚΥΠΕ στις 08:24:

Συνεχίζεται σήμερα από τις 8 το πρωί στο προεδρικό η συζήτηση για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, αντιπροσωπείας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)”.

Η θλίψη ενός Κύπριου Κομμουνιστή...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Στις 23 έως τις 25 του Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 20η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Την φιλοξενούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο φέτος γιορτάζει -και τιμά- τα 100χρονά του. Για τη σύναξη αυτή, η ιστοσελίδα “eKypros”, έγραψε μερικές φορές. Χθες μάλιστα η ιστοσελίδα φιλοξένησε το “Κάλεσμα” της Συνάντησης προς τους Κομμουνιστές της υφηλίου για αγώνα και δράση “ενάντια στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό”. Παράλληλα, η ιστοσελίδα φιλοξένησε και τη Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου, την οποία υπέγραψαν 62 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΚΕΛ.

Η 70ή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Φιντέλ Κάστρο...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Απ’ αφορμή την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που υιοθετήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου του 1948, διοργανώθηκε σήμερα στη Λευκωσία εκδήλωση από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μάλιστα το γραφείο της Επιτρόπου πραγματοποιεί από σήμερα έως και τις 21 Δεκεμβρίου εκστρατεία για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με σειρά εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Το δικό μου “μνημόσυνο” στον Κυριάκο Μάτση...(*)

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Στς 19 του Νοέμβρη 1958 -ήταν ημέρα Τετάρτη, όπως αναγράφεται στο ημερολόγιο εκείνου του έτους- μαθητής στη πρώτη τάξη του δημοτικού, ήμουν στο σχολείο μου. Ήταν το δημοτικό σχολείο στο Κάτω Δίκωμο, αφού, ως γνωστό, έλκω την καταγωγή μου από την Συνεργατική Έπαυλη Ονίσια, πλησίον του χωριού Δίκωμο. Πριν και/ή κοντά στο μεσημέρι της ημέρας εκείνης, η περιοχή γέμισε Άγγλους στρατιώτες και αστυνομικούς της αποκιακής κυβέρνησης. Σε κάποια στιγμή ακούστηκαν παράξενοι -για τα παιδικά αυτιά μας- θόρυβοι [που ύστερα μάθαμε ότι λέγονταν πυροβολισμοί] και μια μεγάλη έκρηξη.

Βέβαια, εγώ από όπλα και στρατιώτες κάτι γνώριζα, αλλά και είχα οδυνηρή βιωματική αντίληψη, αφού: στην ηλικία των τεσσάρων μόλις χρονών εγώ και τα τρία αδέλφια μου ζήσαμε την εμπειρία να μπουκάρουν ένοπλοι Άγγλοι στρατιώτες στο σπίτι μας νυχτιάτικα και να μας ξυπνήσουν για να συλλάβουν τον πατέρα μας. Ήταν το βράδυ της 14ης του Δεκέμβρη 1955... Το βράδυ της μεγάλης προγραφής των Άγγλων αποικιστών ενάντια στο ΑΚΕΛ και τις λαϊκές οργανώσεις και τη σύλληψη και φυλάκιση 135 στελεχών του... Του κόμματος που κάποιοι "εθνικόφρονες" και τότε κι μετέπειτα -ίσαμε σήμερα- κατηγορούσαν ως... συνεργάτη των Άγγλων!

Subscribe to this RSS feed