Menu
Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απειλούν κανέναν

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απει…

• Η αύξηση της έντασης στ...

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξ…

• Στην επικίνδυνη για το ...

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλα πέθανε ενώ ήταν σε κράτηση στο Τέξας

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλ…

• Είναι ο πέμπτος ανήλικο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο..…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Τα αμερικανικά γεράκια δημιουργούν σύννεφα πολέμου κατά του Ιράν

Τα αμερικανικά γεράκια δημιουργούν …

• Θα αντιμετωπιστεί με "μ...

Ελλάδα: Αρπάζει από το λαό, τα δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους...

Ελλάδα: Αρπάζει από το λαό, τα δίνε…

• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ   ...

Ψηφοθηρία δια της… «κλοπής»!

Ψηφοθηρία δια της… «κλοπής»!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Ο αγώνας ενός ατόμου ενάντια στο φασισμό

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Ο αγώνας ενός ατόμου ε…

Γράφει: Νίνος Φένεκ Μικελ...

Eurovision: Η κορυφή του παγόβουνου

Eurovision: Η κορυφή του παγόβουνου

Γράφει: Νίκος Καψάλης* Η...

Prev Next

Κοινοί Φόβοι Ε/κ και Τ/κ για την ασφάλεια

Κοινοί Φόβοι Ε/κ και Τ/κ για την ασφάλεια

* Από εγγυήσεις, παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και τουρκικών παρεμβάσεων στα εστωτερικά της Κύπρου, αλλά και για ακροδεξιές εξτρεμιστικές τάσεις

Ελληνοκύπριοι που συμμετείχαν σε έρευνα για το κεφάλαιο της Ασφάλειας εξέφρασαν φόβους σχετικά με τις εγγυήσεις και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, καθώς και την παρέμβαση της Τουρκίας σε εσωτερικές υποθέσεις και στην πολιτική της Κύπρου, ενώ από την πλευρά τους Τουρκοκύπριοι εξέφρασαν φόβους για ακροδεξιές εξτρεμιστικές τάσεις, ανησυχίες σχετικά με την εκπροσώπηση και για περιθωριοποίηση, όπως και για τους μηχανισμούς λήψεως αποφάσεων που σχετίζονται στενά με την κατανομή της εξουσίας.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση για δημόσια εκδήλωση με τίτλο «Πλαίσιο Ασφάλειας για μια Ενωμένη Κύπρο: Πρωτοβουλία Έρευνας και Διαλόγου» που διοργάνωσε στις 15 Δεκεμβρίου το Κέντρο για Βιώσιμη Ειρήνη και Δημοκρατική Ανάπτυξη (SeeD) κατά την οποία ανακοινώθηκε η έναρξη του Έργου Διάλογος για την Ασφάλεια και παρουσιάστηκαν τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα, όπως επίσης και εισηγήσεις για βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια, καθώς και διδάγματα από διαφορετικές μετα-συγκρουσιακές περιπτώσεις.

Τους τελευταίους δύο μήνες, το Έργο Διάλογος για την Ασφάλεια έχει διεξάγει ένα μεγάλο αριθμό «ομάδων εστίασης» (focus groups), καθώς και μια σειρά συνεντεύξεων με τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη στην Κύπρο για το κεφάλαιο της Ασφάλειας. Το Έργο έχει επίσης αξιολογήσει τα ευρήματα της έρευνας, με τη συμβολή διεθνών ειδικών σε θέματα μεταβατικής ασφάλειας, με στόχο τη συλλογή των καλύτερων πρακτικών για την αντιμετώπιση των αντιλήψεων για απειλές ασφαλείας, οι οποίες εκφράστηκαν από τις δύο κοινότητες στο πλαίσιο της έρευνας.

Κοινοί οι φόβοι για Ε/κ και Τ/κ

Στη βάση των ευρημάτων, φαίνεται ότι η πλειοψηφία των απειλών που εκφράστηκαν, καθώς και οι κίνδυνοι που συνδέονται τόσο με την μεταβατική περίοδο, όσο και με την περίοδο που θα ακολουθήσει, είναι κοινά στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Οι περισσότεροι των κοινών φόβων που εκφράστηκαν αφορούν ζητήματα οικονομικής ασφάλειας, τα οποία περιλαμβάνουν ανησυχίες για ενδεχόμενο ανταγωνισμό, καθώς και το κόστος της λύσης (π.χ. αποζημιώσεις), καθώς και ανησυχίες για κοινοτική μεροληψία από την Αστυνομία και το Σύστημα Δικαιοσύνης, η οποία ενδέχεται να υπονομεύσει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και να συμβάλει σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας, προστίθεται.

Οι στόχοι του Έργου Διάλογος για την Ασφάλεια

Σον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο Καθηγητής Δρ. Ahmet Sozen, Συν-Διευθυντής Έρευνας του SeeD, είπε ότι «το Έργο Διάλογος για την Ασφάλεια στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό του Κεφαλαίου Ασφάλεια, μέσω της αναζήτησης των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων, με τρόπο που να νιώσουν ασφάλεια πέρα από τις παραδοσιακές θέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν παραδοσιακά τις προσεγγίσεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Ο Δρ. Αλέξανδρος Λόρδος Συν-Διευθυντής Έρευνας του SeeD τόνισε ότι το Έργο Διάλογος για την Ασφάλεια στοχεύει στην εκπλήρωση των στόχων στους οποίους αναφέρθηκε ο Καθηγητής Sozen «μέσω μιας ανάλυσης των απειλών ασφαλείας, όπως τις αντιλαμβάνονται οι δύο κοινότητες, στη βάση των οποίων θα μπορούν να αναζητηθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επιτυχή επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν από το κεφάλαιο Ασφάλεια».

Ο Καθηγητής Δρ. Hans Joachim Giessmann, Εκτελεστικός Διεθυντής του Ιδρύματος Berghof, εξέφρασε την ελπίδα ότι «περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να παρουσιάσουν φρέσκες ιδέες, οι οποίες θα συμβάλουν στην υπό εξέλιξη διαδικασία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προτάθηκαν πολλές εναλλακτικές επιλογές για ρύθμιση της ασφάλειας και για την αντιμετώπιση των απειλών και των κινδύνων που επισημάνθηκαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα (ομάδες εστίασης και συνεντεύξεις).

Εναλλακτικές λύσεις και φόρμουλες

Προστίθεται πως ορισμένες από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις και φόρμουλες, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω έρευνας και εξέτασης περιλαμβάνουν και τις εξής: 

α) Διαμόρφωση μιας Συνθήκης Εφαρμογής: Αυτή η φόρμουλα, η οποία συγκέντρωσε σημαντικό ενδιαφέρον, θα πρέπει να περιλαμβάνει μια προ-δέσμευση από τους βασικούς δρώντες για τη συμμόρφωση με το μεταβατικό χρονικό πλαίσιο και τους όρους εφαρμογής της συμφωνίας. Πιθανές διαφορές ή διαφωνίες  εφαρμογής, εάν δεν μπορούν να επιλυθούν μεταξύ των μερών, θα παραπέμπονται σε ένα διεθνές δικαστήριο. Ως εκ τούτου, η Συνθήκη Εφαρμογής θα είναι μια δεσμευτική σύμβαση που θα καθιερώσει μια αυστηρή προσήλωση στην ειρηνευτική συμφωνία.

β) Διαθεσιμότητα μικτών αστυνομικών μονάδων, σε παγκύπρια βάση, πέρα από την αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής αστυνομίας: Οι αστυνομικές δυνάμεις των Συνιστωσών Πολιτειών θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέλη και από τις δύο κοινότητες που θα ανταποκρίνονται σε διακοινοτικά περιστατικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα γλωσσικά εμπόδια και η προκατάληψη περί κοινοτικής μεροληψίας

γ) Η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει να οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει προτεραιότητα και να εκτελεί οικονομικές δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, περιουσιακές διαφορές που περιλαμβάνουν βιομηχανικές περιοχές, μονάδες παραγωγής, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, γεωργικές εκτάσεις, ξενοδοχεία και ούτω καθεξής, θα πρέπει τύχουν προτεραιότητα για να αποφευχθεί απόφραξη της οικονομικής ανάπτυξης και υπονόμευση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της ανταγωνιστικότητας.

δ) Ισχυρές και αποτελεσματικές θεσμικές ρυθμίσεις τόσο σε επίπεδο Συνιστωσών Πολιτειών όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την κοινοτική προκατάληψη, την αίσθηση δικαιοσύνης και την περιθωριοποίηση. Η ύπαρξη ισχυρών και αποτελεσματικών θεσμών θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στους νέους κρατικούς θεσμούς και τη λειτουργικότητά τους, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των Κυπρίων στο ομοσπονδιακό κράτος και θα μειώσει την εξάρτηση των κοινοτήτων από τις αμφιλεγόμενες στρατιωτικές λύσεις.

Μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης και στις δύο κοινότητες 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η διεξαγωγή μιας μεγάλης έρευνας κοινής γνώμης και στις δύο κοινότητες της Κύπρου, τις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα εξετάσει το βαθμό αποδοχής ή απόρριψης των διαφόρων εναλλακτικών λύσεων ασφαλείας, όπως αναφέρεται.

Από τη σκοπιά των βέλτιστων πρακτικών και των διδαχών από άλλα μετά-συγκρουσιακά περιβάλλοντα, παρουσιάστηκαν ερευνητικές εργασίες από την καθηγήτρια Nina Caspersen (Πανεπιστήμιο York) , την Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), τον Στρατή Ευθυμίου (Κέντρο για Έρευνα Συγκρούσεων και Ασφάλειας, Πανεπιστήμιο Sussex), την Derya Dilara Akguner (Πανεπιστήμιο Kadir Has University), και τους Ζήνωνα Τσιάρρα (Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Lancashire - Κύπρος) και  Emine Eminel Sulun (Πανεπιστήμιο Near East).

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top