Menu
Πεθαίνοντας την 4η Ιουλίου…

Πεθαίνοντας την 4η Ιουλίου…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Προέχει η τουρκική επιδρομή

Προέχει η τουρκική επιδρομή

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Σκάνδαλα με ... «διαφάνεια» στην αυλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σκάνδαλα με ... «διαφάνεια» στην αυ…

• Μια αποκαλυπτική ματιά ...

Απροκάλυπτος ταξικός αντικομμουνιστικός προληπτικός πόλεμος!

Απροκάλυπτος ταξικός αντικομμουνιστ…

• Το σχέδιο νόμου «Δημόσι...

Ν.Α. Μεσόγειος - Ελληνοτουρκικά: Στη «δίνη» των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Ν.Α. Μεσόγειος - Ελληνοτουρκικά: Στ…

Σπεύδοντας να συγχαρεί τη...

Ελληνοτουρκικά: «Έντιμος συμβιβασμός» ή άνευ όρων παράδοση;

Ελληνοτουρκικά: «Έντιμος συμβιβασμό…

• Ποιοι (και γιατί) μαγει...

Η Κύπρος αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις

Η Κύπρος αντιμέτωπη με υπαρξιακές π…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Λιβύη: «Ακονίζουν μαχαίρια» για σύγκρουση στη Σύρτη

Λιβύη: «Ακονίζουν μαχαίρια» για σύγ…

Εντείνεται η στρατιωτική ...

Δήμος Αθηναίων: Με ψήφους Μπακογιάννη και των ναζί της Χρυσής Αυγής οι ανατροπές στο ωράριο των φαρμακαποθηκών

Δήμος Αθηναίων: Με ψήφους Μπακογιάν…

Με τις ψήφους της παράταξ...

Prev Next

Ελληνικό όνομα δίνει η ΝΑΣΑ στην ιστορική αποστολή επιστροφής στη Σελήνη

Ελληνικό όνομα δίνει η ΝΑΣΑ στην ιστορική αποστολή επιστροφής στη Σελήνη

• Τοποθετείται σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2024... • Κυπριακή συμμετοχή

 

Γράφει: Αθηνά Αρσαλίδου*

Τιμώντας την ελληνική μυθολογία, όπως συνηθίζει να πράττει εδώ και δεκαετίες, η ΝΑΣΑ επέλεξε ξανά μια θεά του Ολύμπου για να ονομάσει τη νέα της ιστορική αποστολή, η οποία θα επιστρέψει στο φεγγάρι μετά από μισό αιώνα και θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα αστροναύτη που θα πατήσει το πόδι της στη Σελήνη.

Η Άρτεμις

"ΑΡΤΕΜΙΣ: Η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και θεά του Φεγγαριού. Τώρα, αυτό θα είναι το όνομα της αποστολής #Moon2024 για επιστροφή αστροναυτών της ΝΑΣΑ στην επιφάνεια του φεγγαριού μέχρι το 2024, περιλαμβανομένης και της πρώτης γυναίκας" γράφει η ΝΑΣΑ στο τουίτερ της.

Όντως, ως θυγατέρα του Δία και της Λητούς και δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, η Άρτεμις έχει το πλέον κατάλληλο όνομα για την νέα αποστολή στο φεγγάρι, η οποία θα περιλαμβάνει αυτή τη φορά και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη που θα εξερευνήσει τη Σελήνη.

"Πενήντα χρόνια μετά τον Απόλλωνα, το πρόγραμμα Αρτεμις θα μεταφέρει τους επόμενους αστροναύτες στη Σελήνη και την πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στον δορυφόρο της Γης", είπε ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Μόνο 12 άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, όλοι άντρες και Αμερικανοί. Ήταν η χρυσή εποχή του προγράμματος Απόλλων στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές της δεκαετίας του 1970. 

Φέτος κλείνουν 50 χρόνια από την πρώτη προσελήνωση αστροναυτών στο φεγγάρι όταν οι θρυλικοί αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Ολντριν του Απόλλων 11, προσσελήνωσαν την σεληνάκατο τους στις 20 Ιουλίου 1969. 

Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Πρόεδρος Τραμπ έθεσε ενώπιον της την πρόκληση να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης μέχρι το 2024 χρονολογία που εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί, θα είναι η τελευταία χρονιά του στη διακυβέρνησης της Αμερικής. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017, ο Τραμπ υπέγραψε την Οδηγία για την Πολιτική Διαστήματος 1, η οποία ζητεί από τη ΝΑΣΑ να ξαναστείλει ανθρώπους στο φεγγάρι για "μακροπρόθεσμη εξερεύνηση και χρήση" και αποστολές σε άλλους πλανήτες.

Για το τολμηρό αυτό νέο ξεκίνημα, η ΝΑΣΑ συνεργάζεται με πολλά ερευνητικά κέντρα και κυρίως με ιδιωτικές εταιρείες.

Μόνιμη θα είναι αυτή τη φορά η βάση στο φεγγάρι

Στόχος είναι να επιστρέψουμε ως ανθρωπότητα στο φεγγάρι και να παραμείνουμε εκεί μόνιμα , δήλωσε ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ Τζιμ Μπράιντενστιν. Ανάμεσα στους πολλούς στόχους που έχουν τεθεί είναι και η ρομποτική εξερεύνηση των πόλων της Σελήνης.

Όπως ανέφερε, όχι μόνο θα επιστρέψουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι αλλά θα εργάζονται και θα διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη μόνιμη βάση που θα ιδρυθεί και με τη βοήθεια  διαστημοσυσκευών και τρισδιάστατων εκτυπωτών.

Πολύ μεγάλης σημασίας, είπε, είναι να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο του φεγγαριού, γιατί στόχος μας είναι αυτή τη φορά να μείνουμε εκεί, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τεράστιο βήμα της ανθρωπότητας, που είναι η αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον πλανήτη Άρη.

Με την αξιοποίηση των φυσικών πηγών του φεγγαριού και με τις νέες τεχνολογίες που θα αναπτύξουμε θα έχουμε  πλέον τις βάσεις για να στείλουμε τους πρώτους αστροναύτες στον Άρη και να ιδρύσουμε και εκεί μια ανθρώπινη αποικία.

Η αποστολή ανθρώπων στον Άρη, είπε, είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ΝΑΣΑ.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι στο φεγγάρι διαρκεί τρεις ημέρες, ενώ για τον Άρη χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες.

Τα σχέδιά μας για διαστημική εξερεύνηση, είπε ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ, αποτελούνται από τρία μέρη. Το πρώτο είναι η χαμηλής τροχιάς παρουσία μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το δεύτερο είναι η επιστροφή στο φεγγάρι και το τρίτο και κυριότερο είναι η μετάβαση στον Άρη. 

Χρειαζόμαστε μια μόνιμη παρουσία του ανθρώπου σε άλλους κόσμους, εκτός του πλανήτη μας, και θα αρχίσουμε με το φεγγάρι και μετά τον Άρη, είπε.

Κυπριακή συμμετοχή στις προσπάθειες επιστροφής στη Σελήνη

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο να ζητεί από το Κογκρέσο αύξηση της χρηματοδότησης της ΝΑΣΑ κατά επιπλέον 1,6 δις δολάρια, προκειμένου οι ΗΠΑ να ξαναστείλουν αστροναύτες στη Σελήνη ως το 2024,  ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια μέσω του Συνδέσμου Σεληνιακού Χωριού Moon Village Association (MVA).

Ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός προεδρεύει της Αναλογικής Κοινοπραξίας του MVA που είναι μια διεθνής κοινοπραξία, η οποία προετοιμάζει στη Γη τις δραστηριότητες που θα διεξαχθούν στο φεγγάρι. 

Ο κ. Δανός παρουσίασε τον Μάρτη στη Διεθνή Αστροναυτική Ομοσπονδία στο Παρίσι την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο του MVA υπό το φως της ανακοίνωσης της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για επιστροφή αστροναυτών στο φεγγάρι σε πέντε χρόνια, το 2024, τέσσερα χρόνια δηλαδή ενωρίτερα από τον τελευταίο στόχο που είχε τεθεί για το 2028.

"Ο CSEO συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με το MVA. Λόγω του επιτυχημένου συντονισμού του έργου που ανέλαβε, το MVA του έχει παραχωρήσει ακόμα περισσότερες ευθύνες, οι οποίες τώρα προσδίδουν στον CSEO ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να επιστρέψει στο φεγγάρι και να δημιουργήσει μια βάση και μια αποικία στην επιφάνεια του", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

To Moon Village Association ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια. Είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Βιέννη. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός μόνιμου παγκόσμιου άτυπου φόρουμ για ενδιαφερόμενους φορείς όπως οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία, ο ακαδημαϊκός κόσμος και το κοινό που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του Σεληνιακού Χωριού. Το MVA ενθαρρύνει τη συνεργασία για υφιστάμενα ή προγραμματισμένα διεθνή προγράμματα εξερεύνησης του φεγγαριού, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αποτελείται από περίπου 150 μέλη από περισσότερες από 34 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος.

Η Διεθνής Αστροναυτική Ομοσπονδία είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι και ιδρύθηκε το 1951. Στόχος του είναι ο διάλογος μεταξύ των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για τη διεθνή συνεργασία σε θέματα διαστήματος.

Απώτερος στόχος είναι η ανθρώπινη αποικία στον Άρη

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΝΑΣΑ Δρ. Τζέιμς Γκριν είχε πει ότι τη δεκαετία του 2020 οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη Σελήνη ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 2030 θα στείλουμε τους πρώτους ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη.

«Αναμένω ότι θα δούμε ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης τη δεκαετία του 2020» είπε, προσθέτοντας ότι καθώς θα αναπτύσσουμε τεχνικές και δυνατότητες όπως και τις απαραίτητες γνώσεις που θα μας επιτρέπουν να ζούμε και να εργαζόμαστε στην επιφάνεια ενός ουράνιου σώματος, τότε «θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση και θα πάμε στον Άρη στα τέλη της δεκαετίας του 2030 και στη δεκαετία του 2040».

Είπε ότι υπάρχουν ήδη διαστημοσυσκευές στον Άρη που προετοιμάζουν το έδαφος για τη μετάβαση των πρώτων ανθρώπων εκεί.

- Γιατί όμως ο άνθρωπος να θέλει να μετατραπεί σε πολύ-πλανητικό είδος, ρώτησε το ΚΥΠΕ.

Ο άνθρωπος, είπε, είναι το πρώτο είδος στον πλανήτη Γη που έχει τη δυνατότητα να φύγει, όχι φυσικά να αφήσει πίσω του τη Γη, αλλά να αποικίσει άλλα ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.

«Είναι πραγματικά στα γονίδιά μας» είπε, αναφερόμενος και στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος εξερεύνησε τη Γη με ωκεανόπλοια, αποίκισε την Αμερική κτλ.

«Το διάστημα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση», πρόσθεσε, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην πρόκληση αυτή και αναφέροντας ως παράδειγμα την πολυεθνική συνεργασία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Φυσικά, ένας άλλος λόγος για να καταστούμε πολυ-πλανητικό είδος, είναι οι κίνδυνοι από το σύμπαν. 

Η ανθρωπότητα χρειάζεται ένα σχέδιο β` για να επιβιώσει γιατί οι κίνδυνοι από το σύμπαν είναι πάρα πολλοί, προειδοποίησε ο γνωστός αστροφυσικός Μιτσίο Κάκου, όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια αποικισμού του πλανήτη Αρη.

Ο Καθηγητής Κάκου είπε ότι βραχυπρόθεσμα ο αποικισμός του Άρη δεν θα φέρει οφέλη σε κανέναν, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί μια πολύ σοφή κίνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα εξαλειφθεί εν μια νυχτί όπως οι δεινόσαυροι, οι οποίοι δεν είχαν σχέδιο β΅ και αφανίστηκαν μετά τη πτώση ενός τεράστιου αστεροειδούς. Εάν η ανθρωπότητα είναι διασκορπισμένη σε διάφορους πλανήτες, τότε η επιβίωσή της είναι σχεδόν σίγουρη.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top