Menu
Ο ρόλος της κυκλικής οικονομίας για να διασωθεί το περιβάλλον

Ο ρόλος της κυκλικής οικονομίας για…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Ο Κίπλινγκ, η σβάστικα και Φίλμπυ

Ο Κίπλινγκ, η σβάστικα και Φίλμπυ

• Σαν σήμερα έφυγε από τη...

Απελευθερώθηκαν δυο πελεκάνοι στην αλυκή Ακρωτηρίου

Απελευθερώθηκαν δυο πελεκάνοι στην …

• Σήμερα, από την Υπηρεσί...

ΠΑΣΙΝ: “Μας ζητείται να κάνουμε άλμα στο κενό”...

ΠΑΣΙΝ: “Μας ζητείται να κάνουμε άλμ…

• Στοιχεία για το ΓεΣΥ ζη...

Οι ΗΠΑ βιάζονται, Ζάεφ και Τσίπρας τρέχουν

Οι ΗΠΑ βιάζονται, Ζάεφ και Τσίπρας …

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Ελλάδα: Μέχρι τέλος επόμενης εβδομάδας η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ελλάδα: Μέχρι τέλος επόμενης εβδομά…

• Σύμφωνα με τον πρόεδρο ...

Τσιτσάνης και πάλι Τσιτσάνης!

Τσιτσάνης και πάλι Τσιτσάνης!

• Έφυγε σαν σήμερα πριν 3...

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2019 προβλέπει η PwC

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομι…

Η ανάκαμψη που παρατηρήθη...

Γαλλία: 13 άνθρωποι έχασαν το μάτι τους από την αστυνομική βία!

Γαλλία: 13 άνθρωποι έχασαν το μα…

• 93 σε σοβαρή κατάστασ...

Μαξίμου: Δεν θα ακολουθήσουμε εσπευσμένες διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μαξίμου: Δεν θα ακολουθήσουμε εσπευ…

Γράφει: Αδάμος Ζαχαριάδης...

Prev Next

Νέοι Κύπριοι με διδακτορικό στην αστρονομία θα μπορούν να γίνουν μέλη της ΔΑΕ

Νέοι Κύπριοι με διδακτορικό στην αστρονομία θα μπορούν να γίνουν μέλη της ΔΑΕ
Γράφει: Αθηνά Αρσαλίδου*

Νέοι Κύπριοι με διδακτορικό στην αστρονομία ή άλλη συναφή επιστήμη θα μπορούν να γίνουν μέλη της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΔΑΕ), μετά την ένταξη του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) στην ΔΑΕ, η οποία μετρά ένα αιώνα ζωής και είναι ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο για τους αστρονόμους.

Για πρώτη φορά,  η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αποφάσισε τον Αύγουστο στη Γενική της Συνέλευση στη Βιέννη να εισαγάγει μια νέα κατηγορία μελών, αυτή των νεαρών επιστημόνων, από όλες τις χώρες μέλη της.

Στην Κύπρο, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, ο οποίος κατέστη επίσημα εθνικό μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης τον Αύγουστο του 2018, οι Κύπριοι νέοι επιστήμονες με διδακτορικό στην αστρονομία καλούνται να υποβάλουν αίτηση για να τους παραχωρηθεί η ιδιότητα μέλους.  Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα γίνουν δεκτοί για περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τα έξι χρόνια.

"Σε μια ιστορική της απόφαση η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προσκαλεί για πρώτη φορά νέους ερευνητές σαν μέλη της Ένωσης για να συνεργαστούν με τους σημαντικότερους επαγγελματίες ερευνητές αστρονόμους του κόσμου. Ο CSEO, που αποστολή του είναι η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στα θέματα του διαστήματος, ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στην χώρα μας, προσκαλεί όλους τους νέους διδακτορικούς ερευνητές μας σε αυτή την μοναδική ευκαιρία διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός.

Σημειώνεται ότι η 31η Δεκεμβρίου 2018 είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την αποδοχή των αιτήσεων υποψηφιότητας για τα νέα μέλη της ΔΑΕ. Η διαδικασία αιτήσεων γίνεται στην ιστοσελίδα www.astronomy.org.cy.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι νέοι επιστήμονες που να έχουν ολοκληρώσει τις διδακτορικές τους σπουδές μεταξύ 2013 και 2018 σε κάποιο κλάδο της αστρονομίας.

Πρέπει επίσης να βρίσκονται στην αρχή μιας σταδιοδρομίας επαγγελματία ερευνητή και να έχουν την προοπτική να γίνουν επαγγελματίες ερευνητές στην αστρονομία.

Σύμφωνα με την ΔΑΕ, οι νέοι πρέπει να δηλώσουν τουλάχιστον ένα τμήμα στο οποίο επιθυμούν να συμμετάσχουν. Μπορούν να συμμετάσχουν στις επιτροπές και στις ομάδες εργασίας σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τα μεμονωμένα μέλη, αλλά δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις στα επιστημονικά όργανα, εκτός από τις επιτροπές ή τις ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί ειδικά για τους νέους.

Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο, η Κύπρος, μέσω του CSEO έχει πλέον επίσημη θέση και ψήφο στις αποφάσεις της ΔΑΕ.

Η τελετή για ένταξη του CSEO στην ΔΑΕ έγινε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΑΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, στην παρουσία όλων των στελεχών της ΔΑΕ, καθώς και του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Επιστήμης. Παρόντες ήταν και πολλοί αξιωματούχοι από την Αυστρία.

Στη Γενική Συνέλευση στη Βιέννη εορτάστηκαν και τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΔΑΕ. Η συνέλευση και  εορτασμοί τελούσαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αυστρίας.

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ‘νονά’  των ουράνιων σωμάτων

Η ΔΑΕ είναι ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο για τους αστρονόμους και αναγνωρίζεται ως ο επίσημος φορέας της αστρονομίας διεθνώς.

Αποτελεί τον επίσημο διεθνή οργανισμό που αποφασίζει για τα ονόματα που δίδονται σε όλα τα ουράνια σώματα, όπως κομήτες, αστεροειδείς, πλανήτες, εξωπλανήτες, αστέρια, γαλαξίες. Ονομάζει ακόμη κρατήρες και άλλα επιφανειακά χαρακτηριστικά πλανητών και ουρανίων σωμάτων.

Είναι επίσης υπεύθυνη για το Κέντρο Μικρών Πλανητών και το Κεντρικό Γραφείο Αστρονομικών Τηλεγραφημάτων και ονομάζει και μελετά τα διάφορα φαινόμενα βροχής διαττόντων αστέρων, τις τροχιές κομητών και αστεροειδών και συμβάλλει στον συντονισμό για την προστασία του πλανήτη μας από επικίνδυνους αστεροειδείς.

Η ΔΑΕ είναι η διεθνής αστρονομική οργάνωση που συγκεντρώνει περισσότερους από 13 500 επαγγελματίες αστρονόμους από περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Αποστολή της είναι η προώθηση και η διαφύλαξη της επιστήμης της αστρονομίας σε όλες τις πτυχές της μέσω της διεθνούς συνεργασίας.

Η ΔΑΕ, που ιδρύθηκε το 1919, είναι ο μεγαλύτερος επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο για τους αστρονόμους.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top