Menu
Ο τουρκικός ιμπεριαλισμός και η Κύπρος

Ο τουρκικός ιμπεριαλισμός και η Κύπ…

Είναι εκπληκτικό το γεγον...

ΕΚΤ: Κέρδη 339 εκατομμύρια σε δύο χρόνια από τα ελληνικά ομόλογα!

ΕΚΤ: Κέρδη 339 εκατομμύρια σε δύο χ…

Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρ...

Σαπίζουμε…

Σαπίζουμε…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Μακρόν εναντίον προσφύγων και μεταναστών...

Μακρόν εναντίον προσφύγων και μεταν…

Ο «επαναστάτης» Εμμανουέλ...

Ο Τραμπ βρήκε τη... λύση για να “μειωθούν” οι σφαγές στα σχολεία των ΗΠΑ!

Ο Τραμπ βρήκε τη... λύση για να “με…

* Προτείνει να φέρουν όπλ...

1,8 εκατομμύρια παιδιά και νέοι -τουλάχιστον- παθαίνουν φυματίωση κάθε χρόνο!

1,8 εκατομμύρια παιδιά και νέοι -το…

* Εξαιτίας της έλλειψης φ...

Κακάσhιημος κόσμος, σατανικά πλασμένος...

Κακάσhιημος κόσμος, σατανικά πλασμέ…

* Κορίτσια χρησιμοποιούντ...

Καταμετρήθηκαν 3.000 άστεγοι σε μια νύχτα...

Καταμετρήθηκαν 3.000 άστεγοι σε μια…

* Στο Παρίσι, ενώ εκτιμάτ...

Ή προσωρινή φόρμουλα ή θα κάνουμε δραστηριότητες έρευνας, απειλεί ο κατοχικός ηγέτης

Ή προσωρινή φόρμουλα ή θα κάνουμε δ…

* Σε συνέντευξή του στο C...

Μοζαμβίκη: Ζωές θάφτηκαν μέσα στα σκουπίδια…

Μοζαμβίκη: Ζωές θάφτηκαν μέσα στα σ…

Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρ...

Prev Next

«Δώρο» στην ανθρωπότητα η ιδέα Κυπρίων φοιτητών

«Δώρο» στην ανθρωπότητα η ιδέα Κυπρίων φοιτητών

* Πήρε 1ο Βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό της NASA!

 

Στο μέλλον όλο και περισσότερος κόσμος θα μπορεί να επιβιώσει από φυσικές καταστροφές όπως από σεισμούς, πλημμύρες, τσουνάμι, τυφώνες και πυρκαγιές, αν κάποιοι οργανισμοί ή κάποιες κυβερνήσεις υιοθετήσουν την ιδέα της ομάδας των Κυπρίων φοιτητών NestFold, η οποία κέρδισε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της NASA, Space App Challenge 2017.

Η ιδέα στηρίζεται στη δημιουργία καινοτόμων καταφυγίων, τα οποία μπορούν να βρίσκονται προεγκατεστημένα σε δύσβατες περιοχές ή να ρίχνονται από αέρος σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και δεν υπάρχει πρόσβαση από επίγειες δυνάμεις διάσωσης. Τα εν λόγω καταφύγια μπορούν να μεταφέρονται με αεροσκάφη ή ελικόπτερα του στρατού και να ανοίγουν σαν φυσερό, έχοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 18 άτομα το καθένα, μεταξύ των οποίων και δύο τραυματίες. Με αυτό τον τρόπο θα δίδεται σωσίβιο ζωής σε ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι σε πληγείσες περιοχές και δεν μπορούν να διασωθούν άμεσα.

Τα προεγκατεστημένα καταφύγια μπορούν να εντοπιστούν, σύμφωνα με την πρόταση των φοιτητών, από τον κάθε πολίτη μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο χωρίς την ανάγκη ύπαρξης διαδικτύου, ενώ αν υπάρχει διαδίκτυο οι πληγέντες μπορούν να εντοπίσουν ένα καταφύγιο που ρίχθηκε στην περιοχή τους ή και να ζητήσουν την αποστολή ενός άλλου. Τα συγκεκριμένα καταφύγια είναι σχεδιασμένα να είναι εξοπλισμένα με νερό και φαγητό για 6 μέρες.

Μια χώρα έχει μέλλον όταν οι νέοι της άνθρωποι έχουν ιδέες

Στην εισαγωγική του ομιλία στη διάσκεψη παρουσίασης της κυπριακής επιτυχίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αφού συνεχάρη τους φοιτητές για τη νίκη τους στο διαγωνισμό της NASA, είπε πως μια χώρα έχει μέλλον όταν οι νέοι της άνθρωποι έχουν ιδέες, και αυτό που επιβεβαιώνεται με τη νίκη σε αυτό το διαγωνισμό είναι ότι «τα παιδιά τα δικά μας έχουν ιδέες, και μάλιστα πάρα πολύ καλές».

Ο Πρύτανης είπε πως το μέγεθος μιας χώρας δεν εξαρτάται από το γεωγραφικός της μέγεθος ή του πληθυσμού της αλλά από το μέγεθος των μυαλών των νέων ανθρώπων της και αναφέρθηκε στη ρήση του Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Κοραή πως «ότι έκαναν οι άλλοι με 100 εμείς το κάναμε με 5 ή 10, αλλά το κάναμε πλέρια και ολοκληρωμένα».

Η ομάδα της Κύπρου ήταν η μόνη από την Ε.Ε. που έφθασε στην τελική φάση

Ο Καθηγητής Μάριος Δικαιάκος, μιλώντας στη διάσκεψη, είπε πως ο διαγωνισμός της NASA είχε πέρα των 2.000 συμμετοχών από όλο τον κόσμο και η ομάδα της Κύπρου ήταν η μόνη από την Ε.Ε. που έφθασε στην τελική φάση και πήρε το βραβείο του κοινού. Πρόσθεσε πως αυτό που αφορά το Κέντρο Επιχειρηματικότητας είναι το γεγονός ότι η πρωτοβουλία των φοιτητών εντάσσεται σε μια προσπάθεια του Πανεπιστημίου να ενθαρρύνει τους φοιτητές να αναλαμβάνουν αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν το χαρακτηριστικό της ομαδικής εργασίας, της διεπιστημονικότητας και της ενεργούς μάθησης.

Πήραν μέρος πάνω από 2.000 ομάδες με 25.140 συμμετέχοντες από 69 χώρες

Εκ μέρους της ομάδας  NestFold, ο Wael Al Masri, συντονιστής της ομάδας και φοιτητής ως ηλεκτρολόγος μηχανικός είπε πως η ομάδα αποτελείται από 17 άτομα, κατά πλειοψηφία από νεαρούς Κύπριους φοιτητές. Συγκεκριμένα, αποτελείται από 7 ηλεκτρολόγους μηχανικούς, 3 μηχανολόγους μηχανικούς, 2 επαγγελματίες προγραμματιστές, άτομο από το Τμήμα Οικονομικών,  από το Τμήμα Επιστημών Αγωγής και έναν Καθηγητή τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερες από 2.000 ομάδες, και συγκεκριμένα υπήρχαν 25.140 συμμετέχοντες από 69 χώρες.

Αγκαλιάστηκε από τον κόσμο

Ο Άγγελος Φωτίου, μηχανολόγος μηχανικός, αναφέρθηκε στην πορεία της ομάδας από τον διαγωνισμό στην Κύπρο μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της NASA Space Apps Challenge 2017 και την κατάκτηση της πρωτιάς στην κατηγορία επιλογή του κοινού. Όπως είπε, η ομάδα δούλεψε πάρα πολλές ώρες πάνω στη συγκεκριμένη ιδέα, και η οποία αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο, όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και πάρα πολλούς από το εξωτερικό. Απόδειξη του γεγονότος ότι η πρόταση αγαπήθηκε και ψηφίστηκε από κόσμο στο εξωτερικό είναι πως στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα από την Ινδία, μιας χώρας με πληθυσμό 1,3 δις.

Ο Άγγελος Φωτίου είπε πως μέσω της εφαρμογής οι πληγέντες μπορούν να ενημερωθούν για το πού υπάρχουν συγκεκριμένα καταφύγια, για το πού μπορεί να ριχθεί καταφύγιο εντός συγκεκριμένης ώρας, ενώ μπορούν επίσης να ζητήσουν καταφύγιο στέλνοντας σήμα βοήθειας.

Όπως είπε ο Wael Al Masri τα καταφύγια είναι σχεδιασμένα να συλλέγουν δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς και από τον εσωτερικό του χώρου όπως οξυγόνωση αλλά και βιομετρικά δεδομένα για να υπάρχει εικόνα για την κατάσταση των τραυματιών. Όλα αυτά τα δεδομένα, είπε, συλλέγονται και αποστέλλονται σε ένα κεντρικό σύστημα όπου γίνεται η επεξεργασία και σε συνδυασμό με δεδομένα από τους δορυφόρους της NASA δίδεται μια πλήρης εικόνα σε αυτούς που χειρίζονται μια έκτακτη κατάσταση για την λήψη των σωστών αποφάσεων και μέτρων.

Στις 3 Αυγούστου 2017 η ομάδα προσκλήθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy - ζητούνται χορηγοί

Η ομάδα NestFold έχει προσεκλήθη να παρευρεθεί στον Διαστημικό Κέντρο Kennedy στην Florida των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για να βραβευθεί και παράλληλα να παρακολουθήσει την επερχόμενη εκτόξευση του Δορυφόρου “Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-M)”, στις 3 Αυγούστου 2017.

«Είναι μεγάλη τιμή για την ομάδα μας να έχουμε αυτή την πρόσκληση, για τον καθένα μας προσωπικά αλλά και για τη χώρα μας», είπε ο Αγγελος Φωτίου, σημειώνοντας, ωστόσο, πως για να μπορέσουν να μεταβούν θα πρέπει εξεύρουν χορηγούς, καθώς τα έξοδα δεν καλύπτονται από τους διοργανωτές.

Ο φοιτητής Δανιήλ Σουριανός, ηλεκτρολόγος μηχανικός παρουσίασε το βίντεο, διάρκειας 30 δευτερολέπτων που παρουσίασαν στον διαγωνισμό. Όπως τόνισε ο ίδιος στην δική του παρέμβαση, τα συγκεκριμένα καταφύγια θα είναι σχεδιασμένα για να αντέξουν οποιαδήποτε καιρικά φαινόμενα εξωτερικά, καθώς αντέχουν σε φωτιά, πλημμύρα ενώ δεν μπορούν να συμπιεστούν.

Ο κ. Σουριανός έκανε έκκληση σε εταιρείες αλλά και φορείς να ευαισθητοποιηθούν και να χορηγήσουν το ταξίδι τους στην Αμερική, όπου θα μπορέσουν επίσης να συναντηθούν με επιστήμονες της NASA για να συζητήσουν την πιθανή υλοποίηση της ιδέας τους.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top