Menu
Ευρωζώνη: «Σκοτσέζικο ντους» για το κεφάλαιο οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας

Ευρωζώνη: «Σκοτσέζικο ντους» για το…

• Οι πολλές αβεβαιότητες ...

Ο διεθνής ταραξίας δεν θωπεύεται

Ο διεθνής ταραξίας δεν θωπεύεται

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Η ναζιστική ιδεολογία είναι σύμφυτη με το έγκλημα

Η ναζιστική ιδεολογία είναι σύμφυτη…

• Η υπόθεση της επίθεσης ...

Βρετανία: «Έκρηξη» χρεών για εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά

Βρετανία: «Έκρηξη» χρεών για εκατομ…

Περίπου 4 εκατομμύρια φτω...

Ορολογία ενοχικού σιέλου

Ορολογία ενοχικού σιέλου

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Χ...

Μάνος Χατζιδάκις: «Πιστεύω στο τραγούδι που μας αποκαλύπτει και μας εκφράζει εκ βαθέων»

Μάνος Χατζιδάκις: «Πιστεύω στο τραγ…

Σαν σήμερα, στις 23 Οκτωβ...

Η πράσινη μετάβαση, ο υπ. Οικονομκών, το κόστος και οι πραγματικές αλήθειες που δεν λέγονται...

Η πράσινη μετάβαση, ο υπ. Οικονομκώ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Δίωξη Μπογιόπουλου: «Διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου, το δικαίωμά σου να το λες» (Βολταίρος)

Δίωξη Μπογιόπουλου: «Διαφωνώ με αυτ…

του Γιώργου Ροΐδη* Σήμερ...

ΚΚΕ: Να βάλουμε το άλογο μπροστά από το κάρο!

ΚΚΕ: Να βάλουμε το άλογο μπροστά απ…

• Ειρήνη ασφάλεια - εδαφι...

Ένας ανατριχιαστικός χάρτης με τις …“αξίες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ένας ανατριχιαστικός χάρτης με τις …

Τις τελευταίες ώρες κυκλο...

Prev Next

Μοναδικός και Αθάνατος!

Μοναδικός και Αθάνατος!
Γράφει: Γιάννης Ιωαννίδης*

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί πλέον ιστορική παρακαταθήκη για τον Ελληνικό Λαό αλλά και την οικογένειά του. Άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του μεγάλου Οικουμενικού Μουσουργού, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της Μουσικής Δημιουργίας ανά τον Κόσμο. Μαζί με τον Ζορμπά και το Μπουζούκι έχουν καταξιωθεί πλέον ως μέρος της Παγκόσμιας Μουσικής Κληρονομιάς.

Το έργο του είναι αξιοζήλευτο από κάθε άποψη. Δεν είναι απλό ούτε απλοϊκό. Δεν γίνεται ανάγνωση σ’ ένα επίπεδο και ουχί ξεκομμένο από την ιστορία της Ελλάδας του ’40 μέχρ και σήμερα. Γνωρίζοντας βιωματικά ο ίδιος από πρώτο χέρι τη ξένη εισβολή και κατοχή των Μουσολίνι και Χίτλερ, που είχε συνέχεια με τη ληστρική επίθεση των Δυτικών ΝΑΤΟϊκών σε βάρος της χώρας και του λαού του, μέσα από τoν εμφύλιο, τα ξερονήσια και τις φασιστικές δικτατορίες, δεν μένει ασυγκίνητος. Εμπλέκεται έντονα και αποφασιστικά στο αγωνιστικό πολιτικό πεδίο, γεμίζοντας τις δράσεις του με τον διαπρύσιο αγωνιστικό πολιτικό λόγο, πέραν του Στίχου και της Μουσικής.

Είναι ένα πεδίο δράσης όπου ανάδειξε τα “θέλω” του απελευθερωτικού αγώνα με την ιδεολογικοπολιτική ταξική μάχη κατά των ξένων αφεντικών μα και των εκπροσώπων τους εντός της χώρας. Μέσα από αυτή την πολυετή πολιτική του δράση και σε συνάρτηση με τη δημιουργία ενός γνήσια Λαϊκού Μουσουργού, αποφάσισε στο τέλος της φυσικής του παρουσίας, προτού εγκαταλείψει τα εγκώσμια, έναν επίλογο ουσιαστικό. Έναν επίλογο καθόλα ταξικό, φιλολαϊκό και ταυτόχρονα επαναστατικό μέσα σ’ αυτή την βαρβαρότητα όπου έχε πληγεί και βιώνει η ανθρωπότητα.

Η επιλογή αυτή δεν ήταν άλλη από το κάλεσμα στις νεότερες γενιές να δουν, μέσα από την πάλη και το Δημιουργικό Μουσικό του έργο, το ΚΚΕ. Το Πολιτικό, ιστορικό, πρωτοποριακό καθοδηγητικό Κόμμα των εργαζόμενων και του Λαού της Ελλάδας. “Πάλης Ξεκίνημα Νέοι Αγώνες” λέει ο Γιάννης Ρίτσος και αυτός τον μελοποιεί ως στίχος που συντροφεύει μόνιμα τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες στην πάλη για τα δικαιώματα και τις παροχές που ενώ επιβάλλεται να έχουν στο πέρασμα για μιαν αξιοπρεπή διαβίωση, οι εκμεταλλευτές της ανθρώπινης εργασίας και το καπιταλιστικό σύστημα που τους υπηρετεί τα επιβουλεύονται και τα καταστρατηγούν.

Αυτή του η απόφαση είναι ριζοσπαστική, καθόλα προοδευτική και πάνω απ’ όλα διαχρονική που παραπέμπει στο σήμερα, στο αύριο, στο μέλλον. Παραπέμπει και στην ανάγκη συνεχούς οργανωμένης πάλης για δικαίωση των αδυνάτων ευπαθών ομάδων, αλλά και των ίδιων των χαμηλόμισθων, των μικρομεσαίων στρωμάτων, των αγροτών. Για την επανάσταση του Λαού κατά των Αφεντικών και των Ξένων Ιμπεριαλιστικών Κύκλων που επιβουλεύονται τη Χώρα του, την Κυριαρχία και την Ανεξαρτησία της, την γνήσια, παντοτινή Ελευθερία. Για την ανατροπή του Καπιταλισμού και τη κοινωνικο-οικονομική του βάση. Τη δημιοργία του Σοσιαλιστικού οράματος, την πραγμάτωση των ονείρων και των προσδοκιών της Εργατικής Τάξης και των Συμμάχων της σε συνθήκες Ασφάλειας και Ειρήνης για το Λαό.

Αυτό είναι το Επιμύθιο του Κορυφαίου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη. Αυτό επέλεξε να προτείνει στις επόμενες γενιές και είναι, ίσως, η Κορυφαία Πολιτική Πράξη της Ζωής του. Μιας δημιουργικής, πλούσιας αντιστασιακής πορείας στο χρόνο με αγώνες, με θυσίες, με αδάμαστο αγέρωχο πνεύμα. Για ένα σχεδόν Αιώνα έφτιαξε πλούτο στο μυαλό και στην καρδιά, για τον Κόσμο του Πνεύματος, του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Έδωσε χαρά, ελπίδα και “στέρεα” όνειρα στους φτωχούς, τους περιθωριοποιημένους, τους εκμεταλλευόμενους και τις όπου δη εστίες ανατροπής της Άρχουσας Τάξης. Οι Καιροί, παρά τον “βάρβαρο” χαρακτήρα που κουβαλούν, είναι μεταβαλλόμενοι μέσα από Αντίσταση και Αγώνα συνειδητό, ταξικό.

Μοναδικός και Αθάνατος ο μεγάλος Δημιουργός και Αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης. Δίκαια και δικαιωματικά κατατάσσεται στους Παγκόσμιους Μουσουργούς του 20ού και του 21ου αιώνα. Αλλά το ίδιο δίκαια και δικαιωματικά κατατάσσεται και στους Παγκόσμιους Αγωνιστές για τις Παγκόσμιες και Πανανθρώπινες Οικουμενικές αξίες.

Αιώνια η μνήμη του και διαχρονικές στον αιώνα τον άπαντα οι παρακαταθήκες του!

Φωτογραφία: Ο Μίκης Θεοδωράκης επικεφαλής της Παγκύπριας Πορείας Ειρήνης τον Ιούνιο του 1979

* Πολιτικός σχολιαστής

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top