Menu
Δεκαπενταύγουστος - ΕΟΚΑ Β’ - β’ φάση τουρκικής εισβολής και Αναστασιάδης...

Δεκαπενταύγουστος - ΕΟΚΑ Β’ - β’ φά…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Κύπρος: Δεκατρία νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα

Κύπρος: Δεκατρία νέα περιστατικά κο…

Δεκατρία νέα κρούσματα το...

14 Αυγούστου 1954: Απόψε, που σκοτώνουν τον Πλουμπίδη…

14 Αυγούστου 1954: Απόψε, που σκοτώ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Οι ΗΠΑ ψάχνουν επίμονα αντι-κινεζικές συμμαχίες στις χώρες Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού

Οι ΗΠΑ ψάχνουν επίμονα αντι-κινεζικ…

• «Η "πρόκληση Κίνα" απαι...

Ο Ακιντζί καταγγέλλει κατευθυνόμενη δημοσκόπηση εναντίον του

Ο Ακιντζί καταγγέλλει κατευθυνόμενη…

• Από εταιρεία ερευνών στ...

1974: Ο «Αττίλας 2» χτυπάει στην Κύπρο...

1974: Ο «Αττίλας 2» χτυπάει στην Κύ…

Στις 3.30 τα χαράματα της...

Μπέρτολτ Μπρεχτ: Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια

Μπέρτολτ Μπρεχτ: Πέντε δυσκολίες γι…

«Όποιος θέλει να πολεμήσε...

Νίκος Πλουμπίδης: «Τιμή μου εγώ πάνω απ' όλα έχω την τιμή του Κόμματος»

Νίκος Πλουμπίδης: «Τιμή μου εγώ πάν…

• Σαν σήμερα, πριν από 66...

Κορωνοϊός: Στις 753,5 χιλιάδες οι θανάτοι διεθνώς

Κορωνοϊός: Στις 753,5 χιλιάδες οι θ…

• Τα κρούσματα ξεπέρασαν ...

Προς παπαγαλίζοντες και λοιπά τρολ

Προς παπαγαλίζοντες και λοιπά τρολ

Όπως στο θέμα του Λιβάνου...

Prev Next

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Τι είπε (και σε ποιους) ο Ερντογάν...

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Τι είπε (και σε ποιους) ο Ερντογάν...
Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*

Με την προχτεσινή του απόφαση για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς από μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και μουσείο σε τζαμί ο Ερντογάν έστειλε το σαφέστατο μήνυμά του προς κάθε κατεύθυνση: Στο εσωτερικό της χώρας του, στη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα, τέλος, στην Ελλάδα.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας: Η απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου με την οποία κρίθηκε παράνομη η απόφαση του Ατατούρκ με την οποία η Αγιά Σοφιά, από τζαμί είχε μετατραπεί σε μουσείο, ολοκληρώθηκε και σε συμβολικό επίπεδο η αποδόμηση του κεμαλικού κοσμικού κράτους. Για τον νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν αυτός που αποδέχτηκε τον περιορισμό της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας στα σημερινά όρια του τουρκικού κράτους. Αυτά τα όρια τα οποία σήμερα καθορίζονται από τη συνθήκη της Λοζάνης ο Ερντογάν τα αμφισβητεί εμπράκτως με την τουρκική εισβολή στη Συρία, με την παρουσία τουρκικού στρατού στη Λιβύη και το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, καθώς και με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί νησιών (εδάφους) στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Η απόφαση για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, αποτελεί για το εσωτερικό της Τουρκίας μήνυμα- σύνθημα για την εμφάνιση της χώρας ως αυτόνομης περιφερειακής (υπέρ-δύναμης), ή κατ αναλογία ως απαρχή για την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στη διεθνή κοινότητα: Το μήνυμα του Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα είναι πως η Τουρκία δεν εξαρτάται από κανέναν και είναι σε θέση να αντιμετωπίζει, χωρίς να δίνει λογαριασμό, τις εσωτερικές της υποθέσεις, όπως είναι το θέμα της Αγιά Σοφιάς, σύμφωνα με αυτό που θεωρεί ωφέλιμο και συμφέρον της. Αγνοώντας κάθε φωνή από ξένες κυβερνήσεις ή διεθνείς οργανισμούς που ακούστηκε για την μη μετατροπή του μουσείου σε τζαμί, ο Ερντογάν, θέλησε να αποδείξει (και) στην πράξη ότι είναι ηγέτης μιας ανεξάρτητης χώρας η οποία ρυθμίζει τις εσωτερικές της υποθέσεις χωρίς περισπασμούς από δεσμεύσεις ή υποχρεώσεις προς ξένους. Προεκτείνοντας αυτό το μήνυμα, ο Ερντογάν με την προχτεσινή του απόφαση υπογραμμίζει προς κάθε κατεύθυνση αυτό που διαλαλεί καιρό τώρα: Η Τουρκία όχι μόνο έχει τη δύναμη να πράττει ό,τι θέλει στο εσωτερικό της, αλλά επίσης, κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι στην ευρύτερη περιοχή χωρίς τη θέλησή της.

Στην Ελλάδα: Το μήνυμα προς την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σκληρό, κυνικό και φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση, αλλά και όλους αυτούς που εδώ και καιρό «εργάζονται» υπέρ μια πολιτικής κατευνασμού επιχειρηματολογώντας για δήθεν ελληνικές μαξιμαλιστικές θέσεις ή για το Καστελόριζο που είναι μακριά, ή για την ανάγκη παραχωρήσεων προκειμένου να υπάρξει διάλογος και διευθέτηση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Με την απόφασή του για την Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν, ουσιαστικά τορπιλίζει κάθε πιθανότητα ελληνοτουρκικού, έστω και προσχηματικά ισότιμου, διαλόγου. Αντίθετα, διατυπώνει ένα τελεσίγραφο υποταγής στην ατζέντα που η τουρκική πλευρά έχει θέσει στα ελληνοτουρκικά. Είναι προφανές, ότι ένα τέτοιο τελεσίγραφο δεν είναι εύκολο να το αποδεχτούν ούτε οι κατ’ επιλογήν και πεποίθηση ραγιάδες. ..

Δεδομένων, όλων αυτών, και λαμβάνοντας υπόψη πως η Τουρκία «λέει ό,τι κάνει, και κάνει ό,τι λέει» η ελληνική πολιτική ηγεσία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ίσως παράλληλα με τις μεταξύ τους λασπομαχίες στις οποίες επιδίδονται με ιδιαίτερο ζήλο το τελευταίο διάστημα, να έβρισκαν λίγο χρόνο για να συνεννοηθούν είτε για το πως θα αντιμετωπίσει η χώρα την «στραβή» που θα κάτσει νότια της Κρήτης, στο Καστελόριζο ή στο Αιγαίο, είτε για το που θα κρυφτούν, όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού

* Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο / Πηγή: topontiki.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top