Menu
Ένα επιβεβαιωμένο και ένα ύποπτο κρούσμα διασωληνωμένα στο ΓΝ Λεμεσού

Ένα επιβεβαιωμένο και ένα ύποπτο κρ…

Γράφει: Σταύρος Κονιώτης*...

Έναρξη θερινής ώρας τα ξημερώματα Κυριακής

Έναρξη θερινής ώρας τα ξημερώματα Κ…

• Μια ώρα οι δεικτές μπρο...

Απαιτείται πλήρης ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας

Απαιτείται πλήρης ανάπτυξη ενός κρα…

Γράφει:Κώστας Πελετίδης* ...

Είκοσι τέσσερεις ασθενείς με κορωνοίο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Είκοσι τέσσερεις ασθενείς με κορωνο…

• Ξεκινά τη Δευτέρα η λει...

Τι σημαίνει «ατομική ευθύνη» σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας;

Τι σημαίνει «ατομική ευθύνη» σε ένα…

Γράφει: Μαίρη ΑΓΡΟΓΙΑΝΝΗ*...

Huang Xingyuan: Έτοιμη να μεταφερθεί στην Κύπρο η κινεζική βοήθεια κατά COVID-19

Huang Xingyuan: Έτοιμη να μεταφερθε…

Γράφει: Αντώνης Γκιλδάκης...

ΗΠΑ: Πέθανε έφηβος από κορωνοϊό, που του αρνήθηκαν νοσηλεία γιατί δεν είχε ασφάλεια…

ΗΠΑ: Πέθανε έφηβος από κορωνοϊό, πο…

• Το σάπιο καπιταλιστικό ...

Πολλά τα κέντρα μετάδοσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ

Πολλά τα κέντρα μετάδοσης του κορων…

• Πρώτες στον παγκόσμιο κ...

Συνεχίζει να καλπάζει ο κορωνοϊός παγκόσμια

Συνεχίζει να καλπάζει ο κορωνοϊός π…

• Οι διεθνές εξελίξεις απ...

Κύπρος: Ακόμη δύο νεκροί, 16 τα νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό

Κύπρος: Ακόμη δύο νεκροί, 16 τα νέα…

• Νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ το...

Prev Next

Όταν ο Μητσοτάκης συζητά με πρωτοσέλιδα…

Όταν ο Μητσοτάκης συζητά με πρωτοσέλιδα…

…(και μας δίνει χρόνο για να αφομοιώσουμε την πολιτική του)

 

Γράφει: Γεράσιμος Λιβιτσάνος*

Εξηγήσεις σχετικά με το …γιατί δεν επιθυμεί να προχωρήσει με το σενάριο των πρόωρων εκλογών έδωσε χθες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος  Μητσοτάκης με την ομιλία του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη αξιοπερίεργο όταν συμβαίνει σε μία εσωκομματική διαδικασία ενός κόμματος, πόσο μάλλον όταν αυτό το κόμμα έχει την πλειοψηφία στην Βουλή και ασκεί την διακυβέρνηση. Εκεί που του πράγμα αρχίζει να μπερδεύεται είναι όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, παραδέχεται στην ομιλία του ότι απαντά σε …πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Από την στιγμή μάλιστα που – δημοσίως τουλάχιστον- κανένα κορυφαίο ή έστω μεσαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει δηλώσει δημόσια ότι τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Κανένας στέλεχος δεν το έχει αναφέρει, έστω πιο … πλάγια, λέγοντας πως πρέπει να προσπεραστεί ο σκόπελος του εκλογικού συστήματος που ψηφίστηκε το 2016 και αποκαλείται «απλή αναλογική».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ:  «Κάποιοι -διαβάζω σχετικά δημοσιεύματα- φαίνεται να επενδύουν στις επιτυχίες μας και θέλουν γρήγορες εκλογές. Αφού απολαμβάνουμε ευρεία στήριξη από την κοινωνία, ας επεκτείνουμε τον κυβερνητικό ορίζοντα και ας τελειώνουμε τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, λένε. Είναι η καλύτερη τακτική, υποστηρίζουν. Τους απαντώ ευθέως ότι κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαστε ισχυροί και θα γίνουμε ισχυρότεροι. Πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και η εφαρμογή του θα πείσει ακόμη περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε την ευθύνη να κυβερνήσουμε ξανά. Αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς, αλλά για να δουλέψουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Και θα φέρουμε αποτέλεσμα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους».

Σε περίπτωση που έχετε απορία ποιες εφημερίδες εξανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει τέτοιες δηλώσεις, μια απλή ανάγνωση των πρωτοσέλιδων του Σαββάτου, είναι αρκετή για να απαντήσει στο ερώτημα. Δύο μόνον εφημερίδες έχουν στην πρώτη σελίδα τους σενάρια για πρόωρες εκλογές. Η εφημερίδα «Τα Νέα» με τίτλο «Δυο καυτά σενάρια για πρόωρες κάλπες» και η εφημερίδα «Παραπολιτικά» με τίτλο «Σχέδιο αποστρατείας του κ. Αλέξη Τσίπρα» (προφανώς σε αυτό το πρωτοσέλιδο αναφέρονταν και η τελευταία ατάκα του πρωθυπουργού).

Προφανώς ο καθένας μπορεί να βγάλει …εύλογα συμπεράσματα ως προς το ποιοι είναι (κάποιοι από τους) συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την πολιτική τακτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία. Άρα, μπορεί να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την σκέψη του σχετικά με το πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι πολιτικές  αποφάσεις στο κυβερνών κόμμα και τα κέντρα που επηρεάζουν, αν δεν καθορίζουν τις πολιτικές αποφάσεις. Φυσικά η οποιαδήποτε εφημερίδα μπορεί να καταγράφει απλά απόψεις και όχι να τις δημιουργεί. Μόνο που τα επίπεδα διαπλοκής στη χώρα αυτή δύσκολα μπορούν να πείσουν, κάποιον πολιτικά σκεπτόμενο παρατηρητή, ότι κυριαρχεί αυτή η λειτουργία.

Πάντως από ότι φαίνεται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει καταλήξει και σε ένα άλλο συμπέρασμα: Ότι η πολιτική της είναι ορθή αλλά είναι πολύ γρήγορη για να την κατανοήσουμε! Γι’ αυτό η κυβέρνηση …θα μας δώσει χρόνο.

Όπως ενδεικτικά είπε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ένα από τα συμπεράσματα των πρώτων επτά μηνών, που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, είναι ότι οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου συχνά δεν επιτρέπουν την πλήρη αφομοίωσή τους». Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι μεγάλες τομές απαιτούν κάποιο χρόνο για να ωριμάσουν. Αλλά, κυρίως, απαιτούν  περιθώρια για να φέρουν αποτέλεσμα. Και, βέβαια, προωθούνται με διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με τις αντιστάσεις που βρίσκουν, τη διάσταση που έχουν και τα συναφή προβλήματα με τα οποία συνδέονται»

Επίσης αναφέρθηκε και σε κάτι που είναι γνωστό πως καταγράφεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης: Ότι υπάρχουν φωνές που ζητούν ακόμη μεγαλύτερη «επιθετικότητα» στην άσκηση πολιτικής και άλλες που προκρίνουν την πιο «ομαλή» προώθηση μέτρων, με κριτήριο το να μην υπάρξει πολύ γρήγορη φθορά του κυβερνητικού σχήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επ’ αυτού σημείωσε πως «άλλοι μας κατηγορούν για υπερβολικό ριζοσπαστισμό, άλλοι ζητούν πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις. Που σημαίνει ότι μάλλον βρισκόμαστε στον σωστό μέσο όρο».

Η συνολική εικόνα διχασμού τακτικής που καταγράφεται εντονότατα στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει δύο στοιχεία:

  • Το πρώτο είναι το γνωστό πρόβλημα της κυβερνητικής διαχείρισης συμφερόντων, που η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει ότι την δυσκολεύει ιδιαίτερα.
  • Το δεύτερο είναι τα αδιέξοδα που δημιουργεί η καλλιέργεια προσδοκιών σε λαϊκά στρώματα για αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Στόχος που προφανώς δεν γίνεται να συνυπάρξει με την πολιτική προκλητικής ενίσχυσης του κεφαλαίου στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας.

* Ημεροδρόμος 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top