Menu
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα: «….δεν υπάρχει αληθινός ποιητής που να μην είναι επαναστάτης»

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα: «….δεν υπά…

Σαν σήμερα, 5 Ιουνίου του...

Δέκα βαθμούς αύξηση στη θερμοκρασία στη Σιβηρία τον Μάϊο...

Δέκα βαθμούς αύξηση στη θερμοκρασία…

• Ήταν ο πιο ζεστός μήνας...

Ερντογάν - Σάρατζ: Ανακοίνωσαν έρευνες και γεωτρήσεις με βάση το «τουρκολιβυκό σύμφωνο»

Ερντογάν - Σάρατζ: Ανακοίνωσαν έρευ…

Την έναρξη ερευνών για πε...

Ο Λένιν για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ

Ο Λένιν για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ

Με το άρθρο «Ρώσοι και Νέ...

Κορωνοϊός: Πιο μεγάλος ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης για ομάδα αίματος Α+

Κορωνοϊός: Πιο μεγάλος ο κίνδυνος σ…

• Αυτό δείχνει σχετική με...

Για την καπιταλιστική κρίση

Για την καπιταλιστική κρίση

• Θεωρία κρίσης ή θεωρία ...

Το κοστουμάκι δεν κρύβει τη σβάστικα, ναζίδι ...

Το κοστουμάκι δεν κρύβει τη σβάστικ…

• Η μοναδική «πατρίδα» τω...

Υποχρεωτική η μάσκα στα μέσα μεταφοράς στην Αγγλία από 15 Ιουνίου

Υποχρεωτική η μάσκα στα μέσα μεταφο…

• Πλησιάζουν τις 40.000 ο...

ΗΠΑ: Πάνω από 10.000 συλλήψεις στις διαδηλώσεις...

ΗΠΑ: Πάνω από 10.000 συλλήψεις στις…

Πάνω από 10.000 άτομα έχο...

Αναγκαιότητα η καθιέρωση κρατικής πολιτικής με επίκεντρο άνθρωπο - περιβάλλον

Αναγκαιότητα η καθιέρωση κρατικής π…

• Ανακοίνωση Περιβαλλοντι...

Prev Next

Οι καταστροφικές επιπτώσεις πάνω στη Γη από την δράση του ανθρώπινου είδους

Οι καταστροφικές επιπτώσεις πάνω στη Γη από την δράση του ανθρώπινου είδους
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Ο άνθρωπος χάρη στις ιδιαίτερες νοητικές και κοινωνικές πολιτισμικές του ικανότητες κατάφερε να αναδειχθεί τα τελευταία 11,000 χρόνια σε ηγεμονικό είδος που είναι σε θέση όχι απλώς να εκμεταλλεύεται λυσσαλέα κάτι που αλλάζει προς ίδιο όφελος, τον πλανήτη που τον φιλοξενεί όπου οι συνέπειες είναι εμφανείς τους δύο τελευταίους αιώνες.

Όπως είναι γνωστόν η ηλικία της Γης υπολογίζεται στα 4.570 εκ. χρόνια. Σ’ αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα το γήινο περιβάλλον μεταβάλλεται συνέχεια όπως και οι έμβιοι κάτοικοι του. Αυτή η συνεχής μεταβολή της Γης και των μορφών ζωής επ’ αυτής αποτυπώνεται στην διαδοχή των μεγάλων γεωλογικών εποχών. Ανέκαθεν υπήρξε στενότατη εξάρτηση και συνεξέλιξη στην κάθε μορφή ζωής με τα άλλα μη έμβια άλλα δομικά συστατικά της βιόσφαιρας (γεωπολικό περιβάλλον και το πλανητικό κλίμα).

Τρανταχτό παράδειγμα στην αλληλεξάρτηση της ζωής από το πλανητικό «σκηνικό» είναι τα γιγάντια μαμούθ που κυριαρχούσαν πάνω στην Γη μέχρι το τέλος της εποχής των παγετώνων πριν 11.700 χρόνια που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω της κλιματικής αλλαγής κατά την οποία έλιωσαν οι πάγοι καθώς της πεταλούδας Biston Betularia που ζει στην Αγγλία και Σκοτία που άλλαξε χρώμα.

Στην εξελικτική ιστορία της ζωής υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα προσαρμογών στις αλλαγές της βιόσφαιρας που οφείλεται στην βιολογική προσαρμογή και ενσωμάτωση των ριζικών οικολογικών αλλαγών που επήλθε από την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα του οξυγόνου από τα φυτά που αποτελεί και την καλύτερη απόδειξη της εγγενούς ικανότητας της ζωής να προσαρμόζεται και να αλλάζει ενεργά την σύσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Σ’ αυτή την αλληλεξάρτηση και την συνεξέλιξη της ζωής με το πλανητικό περιβάλλον αρκεί να στραφούμε στο δάσος του Αμαζονίου που είναι ο «Πνεύμονας του πλανήτη Γη» που με κάθε μείωση της δασικής έκτασης του με την δασική αποψίλωσης του από την ανθρώπινη δράση επηρεάζει άμεσα το κλίμα στην αμερικάνικη ήπειρο.

Οι πλανητικές οικολογικές κλιματικές καταστροφές συνοδεύονται και από μαζικές εξαφανίσεις πολλών βιολογικών ειδών που συνέβηκε στις προηγούμενες γεωλογικές εποχές που προήλθαν από τις αλλαγές στην σύσταση της ατμόσφαιρας, των ωκεανών ή λόγω τυχαίων εξωγενών παραγόντων όπως συνέβη και με πτώση στην Γη ενός αστεροειδούς ή ενός κομήτη πριν από 66 εκ. χρόνια κατά τα τέλη της Κρητιδικής περιόδου, που προκάλεσε τον μαζικό αφανισμό των δεινοσαύρων καθώς επίσης το 75% περίπου των ειδών που ζούσαν τότε στην Γη.

Επισημαίνεται από τους κλιματικούς ερευνητές πως το ανθρώπινο είδος ακολουθεί στα τυφλά την «αειφόρο» τεχνολογική ανάπτυξη η οποία συνοδεύεται από την αδηφάγο διάθεση του ανθρώπου που πίσω της αφήνει καταστροφικά αποτυπώματα που σύμφωνα με τον επικεφαλή κορυφαίων γεωλόγων Robert Hazen πως εντοπίσθηκαν στο εργαστήριο τους 208 είδη περιέργων ορυκτών που δεν προέκυψαν με φυσικό τρόπο, αλλά προήλθαν και υπάρχουν πια στην φύση χάρη στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Σημειώνουμε πως η εξέλιξη των ορυκτών ήταν συνεχής σε όλη την διάρκεια της Ιστορίας της Γης και πως χρειάστηκαν 4,5 δις χρόνια να καταφέρουν οι συνδυασμοί των χημικών στοιχείων να συναντηθούν με ένα συγκεκριμένο τόπο, σε ένα δεδομένο βάθος και σε μια ορισμένη θερμοκρασία για να σχηματισθούν τα 5,200 είδη ορυκτών που υπάρχουν επίσημα στην Γη εκ των οποίων τα208 είδη προήλθαν άμεσα ή έμμεσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες κυρίως μετά το ήμισυ του 18ου αιώνα.

Η «Ανθρωποικαινος γεωπολική εποχή» μας απειλεί βιολογικά και οικολογικά και αυτό διαφαίνεται από την μείωη της βιοποικιλότητας, την κατάρρευση του κλίματος, την πλανητική γεώσφαιρα, τους κλιματικούς προσφυγές που οι ροές τους προς την Ευρώπη και αλλού μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα θα φθάσουν το 28% σύμφωνα με μελέτες των Avouch Missourian και Wolgan Schenker του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Από το 2000 – 2014 οι κλιματικοί πρόσφυγες προήλθαν από 100 διαφορετικές χώρες.

Εδώ θα πρέπει να τονισθεί πως η μετανάστευση δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή και στην υποβάθμιση του γήινου περιβάλλοντος, αλλά και στην οικονομικοπολιτική απαξίωση της ανθρώπινης κατάστασης καθώς επίσης στις σημερινές οικονομικοκοινωνικές κρίσεις και απορρυθμίσεις που προέρχονται από την νεοφιλελεύθερη ασυδοσία των αγορών και τον εμφανή ανορθολογικό οικονομικό ανταγωνισμό που οδηγά κατευθείαν στην ευρύτερη κοινωνική αποσύνθεση.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top