Menu
Ελλάδα: Αστυνομικός τράβηξε όπλο στην ΑΣΟΕΕ!

Ελλάδα: Αστυνομικός τράβηξε όπλο στ…

• Η Ελληνιή Αστυνομία επι...

ΑΚΕΛ: Στη δημοσιότητα 21 εισηγήσεις για τη διαμόρφωση ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας

ΑΚΕΛ: Στη δημοσιότητα 21 εισηγήσεις…

Γράφει: Έμιλη Λάμπρου* Σ...

Όταν ο Μητσοτάκης συζητά με πρωτοσέλιδα…

Όταν ο Μητσοτάκης συζητά με πρωτοσέ…

• …(και μας δίνει χρόνο γ...

Τ/κ δικηγόρος δηλώνει ότι πρέπει να αρχίσει η επιστροφή των περιουσιών στο Βαρώσι

Τ/κ δικηγόρος δηλώνει ότι πρέπει να…

Υπάρχει ο οδικός χάρτης μ...

Ο Φουκουγιάμα για τη σημασία της ταυτότητας και το Κυπριακό

Ο Φουκουγιάμα για τη σημασία της τα…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

«Προστατευόμενοι» ή «κουκουλοφόροι»;

«Προστατευόμενοι» ή «κουκουλοφόροι»…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Βρετανία: Άρχισε η δικαστική διαδικασία για το αίτημα έκδοσης του Ασάντζ στις ΗΠΑ

Βρετανία: Άρχισε η δικαστική διαδικ…

Γράφει: Θανάσης Γκαβός* ...

Κυπριακό, Αμμόχωστος και ΑΟΖ στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες - Χριστοδουλίδη

Κυπριακό, Αμμόχωστος και ΑΟΖ στην α…

• Ετοιμότητα ΓΓ του ΟΗΕ γ...

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορονοϊό

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Όλα όσα πρέπε…

1. Ποια είναι η νόσος; Η...

Επιστολές Αναστασιάδη σε μόνιμα μέλη ΣΑ και ΕΕ για Αμμόχωστο

Επιστολές Αναστασιάδη σε μόνιμα μέλ…

Γράφει: Μαρία Κονιώτου* ...

Prev Next

Ο ρόλος της θρησκευτικής διπλωματίας στον 21ο αιώνα

Ο ρόλος της θρησκευτικής διπλωματίας στον 21ο αιώνα
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Σήμερα στον κόσμο που ζούμε σαν χώρες, κοινωνίες και διπλωματία βρίσκονται αντιμέτωποι με ποικίλες προκλήσεις που απαιτούν προσγειωμένους χειρισμούς για να αντιμετωπισθούν τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης των υφιστάμενων προβλημάτων είναι η θρησκευτική διπλωματία λόγω του γεγονότος θρησκευτικοί παράγοντες και θρησκευτικές παραδόσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε περιοχή του κόσμου σε ζητήματα που επηρεάζουν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

Θρησκεία και διπλωματία έχουν γίνει αλληλένδετες γιατί η διάσταση της παγκόσμιας σύγχρονης πραγματικότητα και η φύση των συγκρούσεων έχουν θέσει νέες προϋποθέσεις και όρους άσκησης της διπλωματίας στην επίλυση των συγκρούσεων.

Γι’ αυτό τον ρόλο τον έχουν οι θρησκευτικοί ηγέτες οι οποίοι μπορούν μέσω του διαλόγου και των θρησκευτικών παραδόσεων να εμπλουτίσουν μια σειρά παραδοσιακών μοντέλων για να επέλθει ειρήνευση και επίλυση των συγκρούσεων και της αποκατάστασης της κοινωνικοπολιτικής τάξης με τα συγκρουσιακά και ειρωνικής συμφιλίωσης ατόμων και κοινωνικών ομάδων.

Είναι αλήθεια πως η θρησκεία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο και λόγω του αναφερόμενου γεγονότος αναπτύσσονται θετικές συνεργασίες μεταξύ θρησκευτικών φορέων με διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεων και με μη κυβερνητικές οργανώσεις όπου εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές απαιτούν την θρησκευτική προσέγγιση επειδή η θρησκεία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην δόμηση της ταυτότητας των ανθρώπων και δίδει νόημα στις ζωές τους.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η θρησκεία κατέχει κεντρική θέση στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ιδιαίτερα όταν σημειώνονται συγκρούσεις με διαφορετικές ταυτότητες των συγκρουόμενων πλευρών.

Σημειώνουμε πως η θρησκεία συμβάλλει στην διαμόρφωση της ταυτότητας, της κουλτούρας και των πολιτιστικών στοιχείων ως δομικό στοιχείο των κοινωνιών.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει χρησιμοποιηθεί η θρησκεία από χώρες, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες ως εργαλείο αποσταθεροποίησης και αποδόμησης της ταυτότητας των πολιτών που τελικά οδηγούν σε πράξεις βίας και συγκρούσεων μεταξύ των θρησκευόμενων όπως παρατηρούμε και σήμερα με τον υφιστάμενο θρησκευτικό εξτρεμισμό σε διάφορες ηπείρους και χώρες όπου εκτός την βίαιη σύγκρουση έχουμε και την καλλιέργεια της μισαλλοδοξίας και του σωβινισμού.

Για την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της πρόληψης της θρησκευτικής σύγκρουσης αναπτύσσεται η «διπλωματία της πίστης» για να επέλθουν θετικές αλλαγές όπου η παραδοσιακή διπλωματία υστερεί.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Κέντρου Θρησκεία και Διπλωματία Douglas Johnston το ίδρυμα εργάζεται σε επίπεδο λαϊκής βάσης για αντιμετώπιση του θρησκευτικού και πολιτικού εξτρεμισμού με την ανάπτυξη ομάδων δια της θρησκευτικής δράσης όπου υπάρχει απειλή σύγκρουσης ή είναι σε εξέλιξη.

Η θρησκευτική διπλωματία στις πλείστες των περιπτώσεων χρησιμοποιά μπάμπολλους παράγοντες όπως είναι:- θεσμικοί φορείς, οργανώσει και κυβερνήσεις όπου αυτή μετεξελίσσεται και διαφοροποιείται ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις μεταβολές που πραγματοποιούνται στην πολιτική, οικονομία και κοινωνία σε μια εμπλεκόμενη χώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θρησκευτική διπλωματικά δεν εμπλέκεται σε θεολογικές ή δογματικές διαφοροποιήσεις αλλά λειτουργά σε επίπεδο θεσμών και φορέων, σεβόμενη το θεολογικό υπόβαθρο των θρησκειών.

Με την άσκηση της θρησκευτικής διπλωματίας προωθούνται τέτοιες πρωτοβουλίες που βασίζονται στην πίστη με στόχο την οικοδομής της ειρήνης, της υπεράσπισης δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης, του θρησκευτικού διαλόγου, της διαμεσολάβησης, της συμφιλίωσης κ.λ.π.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, κυβερνήσεις και θρησκείες, κινητοποιούν σε τοπικό και διεθνές επίπεδο μεγάλο αριθμό ατόμων με στόχο τις μακροπρόθεσμες εργασίες οικοδόμησης της ειρήνης τόσο προληπτικά όσο και κατά την διάρκεια των συγκρούσεων και με τα συγκρουσιακά.

Κλειδί γι’ αυτές τις προσπάθειες είναι οι πολιτικοί και οι θρησκευτικοί ηγέτες που πιστεύουν στον διάλογο και χρησιμοποιούν την θρησκεία για να κτίσουν γέφυρες σε θέματα προσφυγών, υγείας, παιδείας δικαιωμάτων, περιβάλλοντος, κ.λ.π.

Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη αφορά κυβερνήσεις με χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και με καλές γειτονικές σχέσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι θρησκείες αποτελούν τους κύριους παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν τους πιστούς και γενικά τους πολίτες μιας χώρας που αναζητά την ειρηνική συνύπαρξη και παγκόσμια σταθερότητα.

Στόχος της θρησκευτικής διπλωματίας είναι η προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και η ύπαρξη τέτοιων πρωτοβουλιών για την πρόληψη ή επίλυση συγκρούσεων όπως είναι η οικοδόμηση ειρηνικού μετασυγκρουσιακού περιβάλλοντος.

Περιπλέον, η θρησκευτικής διπλωματική συντονίζει πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την υποστήριξη δικτύων για την οικοδόμηση συμμαχιών, την συμφιλίωση, τις πολιτικές αλλαγές, τον διάλογο, την ανοχή με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη.

Σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν και οι θρησκείες με τους τοπικούς ηγέτες τους που δρουν στο νησί μας για ειρηνική συνύπαρξη, συνεννόηση, επίλυση, επανένωση του νησιού μας και του τερματισμού της τούρκικης κατοχής με ποικίλους τρόπους, αρχίζοντας από την αναστήλωση εκκλησιών, νεκροταφείων, θρησκευτικών τελετών, κοινωνικών και οικονομικών επαφών με στόχο την οικονομική ανάπτυξη για όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού.

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από διημερίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ,
στις αρχές αυτού του χρόνου, που έφερε τον τίτλο
«Θρησκευτική - Εκκλησιαστική Διπλωματία στον 21ο αι.»

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top