Menu
«Διαμοιρασμός» της καταστολής και των απελάσεων

«Διαμοιρασμός» της καταστολής και τ…

• Στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφω...

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ διαπομπεύουν την ιστορία….

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ διαπομπε…

Γράφει: Γιώργος Μαργαρίτη...

ΝΑ Μεσόγειος: Ορθάνοιχτος ο δρόμος για «εποικοδομητικές» διευθετήσεις με σφραγίδα ΕΕ - ΝΑΤΟ

ΝΑ Μεσόγειος: Ορθάνοιχτος ο δρόμος …

• Χαρακτηριστική η τηλεφω...

«Οι Τούρκοι είναι φίλοι σας»...

«Οι Τούρκοι είναι φίλοι σας»...

• ...Ένας απίστευτος αμερ...

“Έφυγε” χθες σε ηλικία 67 χρονών ο γιατρός Χάρης Κυριακίδης

“Έφυγε” χθες σε ηλικία 67 χρονών ο …

• Πρώην Επαρχιακός Γραμμα...

Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» κάνει λόγο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία

Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περι…

Την ώρα που η ελληνική κυ...

Ο Πομπέο έρχεται και ζητά «ξεβράκωμα»...

Ο Πομπέο έρχεται και ζητά «ξεβράκωμ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Ο Κυπριακός τουρισμός στη μετά κορονοϊό εποχή

Ο Κυπριακός τουρισμός στη μετά κορο…

Γράφει: Σάββας Περδίος* ...

Ελληνοτουρκικά: Με φόρα για επώδυνους συμβιβασμούς με «αέρα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ελληνοτουρκικά: Με φόρα για επώδυνο…

• Στην Ελλάδα τις επόμενε...

Ένας Πινοσέτ μάς χρειάζεται;

Ένας Πινοσέτ μάς χρειάζεται;

Γράφει: Δημήτρης Κούλαλης...

Prev Next

Ιχσάν Αλή: Ένας Μεγάλος Κύπριος

Ιχσάν Αλή: Ένας Μεγάλος Κύπριος
Γράφει: Γιαννάκη Λ. Ομήρου*

Σαράντα ένα χρόνια από το θάνατο του. Είναι χρέος όλων των Κυπρίων να θυμούνται τον Ιχσάν Αλή και να τιμούν την μνήμη του. Γιατί ήταν από τους λίγους Κύπριους που συνειδητοποίησε έγκαιρα, ότι η γενεσιουργός αιτία του Κυπριακού προβλήματος δεν ήταν η πεπλανημένη ή και υποβολιμαία άποψη ότι εντοπιζόταν και οφειλόταν στην ύπαρξη διακοινοτικών διαφορών, αλλά σε υποδαύλιση τους από ξένα κέντρα, με στόχο τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα οποία χωρίς κανένα δισταγμό, αναστολή και φόβο, κατονόμαζε. Τουρκία, Βρετανία και Ελλάδα μετά την εγκαθίδρυση της ξενοκίνητης χούντας των Αθηνών. Με ονομαστική αναφορά στον ολέθριο ρόλο κυπριακών παραγόντων. ΤΜΤ και ΕΟΚΑ Β.

Ξεπερνώντας εθνικιστικά σύνδρομα φυλετικής καταγωγής, καταδείκνυε την Άγκυρα, ως πηγή της συνωμοσίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και θλιβερό συνήγορο της την Βρετανία, της πάγιας δόλιας πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε».

Αλλά και την απεχθή χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, η οποία με τη συνεχή υπονόμευση του δημοκρατικού και πολιτειακού ιστού της Κύπρου και με την προδοσία του πραξικοπήματος, διαμόρφωσε τις συνθήκες για την τουρκική εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Τί ήταν τελικά ο Ιχσάν Αλή; Ένας ρομαντικός πολιτικός, ένας ονειροπόλος κήρυκας της ειρηνικής συμβίωσης Ε/Κ και Τ/Κ; Ένας αθεράπευτα ιδεαλιστής που πίστευε ατεκμηρίωτα, σε ένα ενωμένο κυπριακό λαό και κράτος;

Τίποτα από όλα αυτά. Ο Ιχσάν Αλή ήταν στην πραγματικότητα ένας ρεαλιστής πολιτικός, που πίστευε σε αρχές και αξίες. Που ανέλυε με σοφία τα ξένα συμφέροντα που απειλούσαν την Κύπρο. Παθιασμένος στην υπόθεση διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την επικράτηση της ειρήνης, την αρμονική συμβίωση των κατοίκων της, μακριά από κηδεμονίες, ξένες εξαρτήσεις και επεμβάσεις. Γι’ αυτό άλλωστε τολμούσε να αποκρούει και να απορρίπτει τη σύγχυση, ανάμεσα σε παραχωρήσεις προς τους Τουρκοκύπριους και υποχωρήσεις προς την κατοχή. Ακριβώς γιατί πίστευε ότι η αποδοχή των απαιτήσεων της κατοχικής Τουρκίας και της μόνιμης επικυριαρχίας της επί της Κύπρου, θα μονιμοποιούσαν και θα νομιμοποιούσαν μια οιονεί και διαρκή κατοχική παρουσία και θα εξουδετέρωναν οριστικά το ρόλο κ αι την υπόσταση των Τουρκοκυπρίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα και μίσος από την Τουρκία και τα εξτρεμιστικά στοιχεία της Τ/Κ κοινότητας αλλά και την καχυποψία των εθνικιστικών κύκλων στην Ε/Κ κοινότητα.

Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, μπορούμε να πιστοποιήσουμε τη μεγάλη αλήθεια. Ο Ιχσάν Αλή υπήρξε ένας μεγάλος Κύπριος πατριώτης που είχε την ικανότητα αλλά και την τόλμη να ξεπερνά φυλετικές προκαταλήψεις και σύνδρομα σωβινισμού και άρρωστου εθνικισμού και να οραματίζεται ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για το σύνολο του Κυπριακού λαού.

Σημείωση: Ο Ιχσάν Αλή, Τουρκοκύπριος πολιτικός και Σύμβουλος
του Προέδρου Μακαρίου, πέθανε στις 7.11.1978

* Τέως πρόδρος Βουλής των Αντιπροσώπων

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top