Menu
Ο Κόκκινος Στρατός της Επανάστασης

Ο Κόκκινος Στρατός της Επανάστασης

Η 23η Φεβρουαρίου έμεινε ...

Έκθεση Παφιτών Φωτογράφων 2020 για στήριξη του συνδέσμου Ιθάκη

Έκθεση Παφιτών Φωτογράφων 2020 για …

• Ανοικτή μέχρι το Σάββατ...

Ρατσιστική επίθεση σε Έλληνα εργάτη στη Γερμανία

Ρατσιστική επίθεση σε Έλληνα εργάτη…

• «Τι θέλετε εδώ εσείς οι...

Ελληνοτουρκικά - ΝΑ Μεσόγειος:  «Πρόσω ολοταχώς» για τις επικίνδυνες αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις»

Ελληνοτουρκικά - ΝΑ Μεσόγειος: «Πρ…

Αποκαλυπτικές για το πώς ...

Ερντογάν: Η Τουρκία ήταν στην Αν. Μεσόγειο πριν 500 χρόνια, είναι και τώρα...

Ερντογάν: Η Τουρκία ήταν στην Αν. Μ…

Γράφει: Άννα Ανδρέου* Κα...

Λονδίνο: Καλλιτεχνικό δρώμενο για την Τροία στο Βρετανικό Μουσείο με Κύπριες ηθοποιούς

Λονδίνο: Καλλιτεχνικό δρώμενο για τ…

Γράφει: Θανάσης Γκαβός* ...

Η «κανονικότητα» της σιγής νεκροταφείου

Η «κανονικότητα» της σιγής νεκροταφ…

Γράφει: Μαρίνα Λαβράνου* ...

Πέθανε η Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά

Πέθανε η Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημ…

• Χθες το απόγευμα σε ηλι...

Έκθεση εικαστικών έργων με θέμα την αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες

Έκθεση εικαστικών έργων με θέμα την…

• Στην Αθήνα, από τις 4 μ...

Η ύβρις της ανισότητας

Η ύβρις της ανισότητας

Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο...

Prev Next

Δημογραφικά: Βόμβα στα θεμέλια κρατών και κοινωνιών

Δημογραφικά: Βόμβα στα θεμέλια κρατών και κοινωνιών
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Δυστυχώς το δημογραφικό από πλευράς υπογεννητικότητας και υπεργεννητικότητας βρίσκεται σε έξαρση και απειλεί τα θεμέλια κρατών και κοινωνιών και γι’ αυτό από κάθε πλευρά ξεχωριστά απαιτούνται η λήψη μέτρων και η αποβολή κάποιων συντηρητικών τοπικών παραδόσεων, θρησκείας, γεωπολιτικής, και διαστρεβλώσεων ότι οι γυναίκες δεν τεκνοποιούν λόγω εργασίας ή καριέρας.

Η υπερπληθυσμιακή αύξηση που παρατηρείται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, Ασίας και Αφρικής δημιουργούν απερίγραπτες συνθήκες υποσιτισμού, στέγασης, φτώχιας, έλλειψης απασχόλησης, μόρφωσης, υγείας, ανισότητας, κοινωνικών διακρίσεων, ανάπτυξης, ελλείψεων πόρων, υποδομών για ανασυγκρότηση του κράτους κοινωνικές εξεγέρσεις και μεταναστευτικές ροές προς άλλες χώρες για επιβίωση.

Ενώ σε μια σειρά χώρες έχουμε υπεργεννητικότητα η Ευρώπη και ο Νότος μαστίζονται από την υπογεννητικότητα που οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στον αποδεκατισμό πληθυσμό ένεκα των δυο παγκοσμίων πολέμων, του περιορισμού των γεννήσεων λόγω μιας σειράς λόγων όπως είναι οι οικονομικές κρίσεις, η πολιτική λιτότητα, η έλλειψη εργασίας, μέτρων στήριξης παιδιού, οικογένειας και αβέβαιου μέλλοντος διαβίωσης που αποθαρρύνουν τους πολίτες να σχεδιάσουν το μέλλον τους με βάση τις προσωπικές τους ανάγκες και της χώρας τους.

Όπως εμφανίζεται σήμερα το μεταναστευτικό από την μια είναι λύση γιατί τονώνει το πληθυσμιακό στοιχείο και το εργατικό δυναμικό επειδή συμβάλλει στην επίλυση του δημογραφικού ενώ για εκείνους που αντιτίθενται με λύση το μεταναστευτικό, υποστηρίζουν ότι αλλοιώνεται η κοινωνική, θρησκευτική και εθνική συνθετικότητα της χώρας.

Εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία κυβερνητικά μέτρα για να αντιστραφούν οι επιπτώσεις από την υπογεννητικότητα σε Ευρώπη και Νότο θα γίνει εφιάλτης γιατί θα είναι γεμάτες από παππούδες, συνταξιούχους και χωρίς εργαζόμενους και εγγόνια.

Οι εξελίξεις από αυτήν την κατηφόρα είναι βαριές για όλους τους τομείς, ξεκινώντας από τις εισφορές στο ασφαλιστικό, στο σύστημα υγείας, στο ύψος των συντάξεων και στο θέμα της εθνικής ασφάλειας, λόγω έλλειψης προσωπικού για να καλύψουν τις αμυντικές ανάγκες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Για να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας θα πρέπει να αυξηθούν οι γεννήσεις και τα μέτρα ενίσχυσης των οικογενειών από τις κυβερνήσεις με ειδικά πακέτα απαλλαγής φορολογιών και οικονομικής στήριξης και ταυτόχρονα της οικονομικής ανάπτυξης που θα φέρει απασχόληση νέα μισθοδοσία, ανάπτυξη βρεφοκομικών σταθμών, στήριξη μονογονεϊκών οικονομιών, χειραφέτηση της γυναίκας και της ισότητας των δυο φύλων, εξάλειψη της φτώχειας στη ρήξη στεγαστικών προγραμμάτων, δημόσιας υγείας, παιδείας κλπ.

Με τα αναφερόμενα μέτρα επιτυγχάνεται η επαγγελματική και οικογενειακή ευημερία που είναι απαραίτητη για την λύση του δημογραφικού προβλήματος που είναι ένα πολυσύνθετο εγχείρημα που απαιτεί μακρόπνοα, σταθερά προγράμματα και σταθερές πολιτικές.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία εφάρμοσε την γεννητική και αναπτυξιακή πολιτική σε όλους τους τομείς της από το 1923.

Μέτρα για την υπεργεννητικότητα θα πρέπει να λάβουν και οι χώρες που επηρεάζονται από αυτή, λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού των γεννήσεων και διαφώτισης του πληθυσμού τους σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τους εκκλησιαστικούς και κοινωνικούς φορείς των χωρών τους που είναι υπέρ των απεριόριστων αριθμητικών γεννήσεων και αφήνουν την επιβίωση των ανθρώπων στην θεϊκή θέληση.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top