Menu
Λύκος παρίστανε τον φύλακα…

Λύκος παρίστανε τον φύλακα…

Γράφει: Μάκης Παπαδημητρί...

Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγειος: Νέα ορμή στις εκκλήσεις για διάλογο μετά τις επαφές Μπορέλ

Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγει…

Καθημερινά είναι τα μηνύμ...

ΗΠΑ και Κύπρος. Το κύριο ζητούμενο

ΗΠΑ και Κύπρος. Το κύριο ζητούμενο

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ελλάδα 2020: Αστυνομικοί πέφτουν με τις μηχανές σε μπλοκ διαδηλωτών!

Ελλάδα 2020: Αστυνομικοί πέφτουν με…

Στο προχθεσινό ντελίριο κ...

Ένας χρόνος κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας: Καλεσμένοι στα «γενέθλια» οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι ο λαός...

Ένας χρόνος κυβέρνησης Νέας Δημοκρα…

Με «καλεσμένους» τους επι...

ΗΠΑ: Συνδικάτα και οργανώσεις καλούν σε απεργία στις 20 Ιούλη

ΗΠΑ: Συνδικάτα και οργανώσεις καλού…

Απεργία για τις 20 Ιούλη ...

Η ανατομία της εισβολής και οι προεκτάσεις

Η ανατομία της εισβολής και οι προε…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Ελλάδα: Οι αλήτες του Χρυσοχοΐδη χτύπησαν διαδήλωση χιλιάδων!

Ελλάδα: Οι αλήτες του Χρυσοχοΐδη χτ…

• Η τρομοκρατία δεν πέρασ...

Ν.Α. Μεσόγειος: Επιταχύνονται διεργασίες για Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Ν.Α. Μεσόγειος: Επιταχύνονται διεργ…

• Η «διαφορετική αντίληψη...

Ο «Τιτανικός» προσέκρουσε, η ορχήστρα παίζει…

Ο «Τιτανικός» προσέκρουσε, η ορχήστ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Prev Next

Ο Αμαζόνιος προκαλεί Παγκόσμια αφύπνιση

Ο Αμαζόνιος προκαλεί Παγκόσμια αφύπνιση
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Το λιώσιμο των πάγων στην Ιρλανδία, οι πυρκαγιές στην Αρκτική και Αμαζόνιο και ο φετινός ζεστός Ιούλιος μαζί με τις ακραίες καταιγίδες είναι το πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής που σύμφωνα με τον καθηγητή της κλιματικής αλλαγής Μάικλ Μαν «οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη παίζουν σε πραγματικό χρόνο».

Η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει ακριβά στην πραγματική οικονομία όπου οι εισηγμένες εταιρείες θα χάσουν 1 τρις δολάρια την επόμενη 5ετία ενώ η καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, βίαιων εκτοπισμών ξηρασία, εξαφάνιση πολλών ειδών θα έχουν επιπρόσθετο παγκόσμιο κόστος που θα ανέρχεται στα 700 δις δολάρια το χρόνο μέχρι το 2030 και φυγή 200 εκ. ανθρώπων από τα σπίτια τους μέχρι το 2050.

Οι χιλιάδες των πυρκαγιών που σημειώνονται καθημερινά στο δάσος του Αμαζονίου ξύπνησαν τους ηγέτες των G7 που συνήλθαν στο Μπιαρτίς της Γαλλίας και τους έφερε αντιμέτωπους με τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας που επιτρέπει την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που σύμφωνα με τον ερευνητή της Greenpeace Ρεμούλα Μπατίστα, το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια αγελάδων που οι εξαγωγές του βοδινού κρέατος προς Κίνα, Αίγυπτο, ΕΕ το 2018 έφθασε τους 1,64 εκ. τόνους ενώ οι εξαγωγές της Βραζιλίας σε σόγια άγγιξε τους 83,3 εκ. τόνους που σημείωσαν αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017.

Όσο αφορά το λιώσιμο των πάγων σε Γροιλανδία και Αρκτική ο επιστήμονας του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Χόλαντ παρά το γεγονός ότι αυτοί στέκονται χιλιάδες χρόνια στην περιοχή, εντούτοις εκτιμάται πως φέτος το καλοκαίρι θα λιώσουν ή σπάσουν περί τους 440 δις τόνους από το τεράστιο φύλλο πάγους της Γροιλανδίας. Ήδη φέτος από τις 31 Ιουλίου – 3 Αυγούστου έλιωσαν πάνω από 58 δις τόνοι πάγου. Ο μέσος όρος για την συγκεκριμένη περίοδο του έτους είναι 40 δις τόνοι.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Ατμόσφαιρας ΝΟΑΑ ο φετινός Ιούλης ήταν ο πιο καυτός από το 1880 που γνώρισε η Αλάσκα και η μέση θερμοκρασία του πλανήτη τον Ιούλη ήταν κατά 0,95 βαθμοί πάνω από τον μέσο του 20ου αιώνα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Βρετανικής Κυβέρνησης που ετοίμασε ο σερ Νίκολας Στερν το 2006 για τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται μια τέτοια κλιματική αλλαγή να προκαλέσει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά 5 βαθμούς κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Το φαινόμενο αυτό θα επηρεάσει το σύνολο των χωρών με καταλυτικές συνέπειες στον μετασχηματισμό της φυσικής όσο και της ανθρώπινης γεωγραφίας του πλανήτη ενώ τα φτωχότερα κράτη θα δεχθούν τις συνέπειες νωρίτερα. Το άμεσο κόστος των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών θα αγγίξει το 5% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. τον χρόνο.

Από έρευες που έγιναν σε 174 χώρες τα τελευταία 50 χρόνια για τις συνεχείς κλιματικές αλλαγές της θερμοκρασίας πάνω ή κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα θα επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη τους ανεξάρτητα του πλούτου τους.

Οι ΗΠΑ θα χάσουν το 10% του ΑΕΠ τους εάν δεν προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική τους.

Μια αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς κελσίου έως το 2100, η απώλεια του παγκόσμιου Α.Ε.Π θα είναι μεγαλύτερη του 7% σύμφωνα με έκθεση του αμερικάνικου National Bureau of Economic Research.

Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή με στόχο να διατηρηθεί η θερμοκρασία της Γης κάτω από τους 2 βαθμούς παραμένει στα χαρτιά επειδή δεν παίρνονται οι κατάλληλες πολιτικές για δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Αναφορικά με τις φωτιές και θερμοκρασίες στην Αλάσκα η υπηρεσία επιτήρησης της Ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος» σημειώνει πως οι φωτεινές πυρκαγιές στην περιοχή εκπέπεμψαν διοξείδιο του άνθρακα της τάξης των 99 εκ. μετρικών τόνων δηλαδή 40% περισσότερα απ’ όλες της φωτιές στην Καλιφόρνια που ανερχόταν στους 68 εκ. μετρικούς τόνους του άνθρακα.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Κοπέρνικου» οι πυρκαγιές του φετινού Ιούλη σε Σιβηρία, Αλάσκα, Βόρειο Καναδά εκλύθηκαν 50 μέγα τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση άνθρακα, της Σουηδίας.

Οι θερμοκρασίες του Ιούλη με 32 βαθμούς κελσίου στην Αλάσκα υποβοήθησαν στην επέκταση των πυρκαγιών και στην απανθράκωση πάνω από 3 εκ. εκτάρια δάσους.

Επειδή το οικοσύστημα της Αλάσκας είναι ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή τα τελευταία 19 χρόνια οι πυρκαγιές απανθράκωσαν, έκταση 28,1 εκ. έκταση.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top