Menu
Συνάντηση Γιώργου Γεωργίου με Βλαντιμίρ Τζιζόφ

Συνάντηση Γιώργου Γεωργίου με Βλαντ…

• Την περασμένη βδομάδα σ...

Ελλάδα: Αντιλαϊκός «μπαξές» με μπαράζ διευκολύνσεων και προνομίων στους «επενδυτές»

Ελλάδα: Αντιλαϊκός «μπαξές» με μπαρ…

• Από το “Αναπτυξιακό” πο...

Σε απεργία οι 48.000 εργαζόμενοι της General Motors

Σε απεργία οι 48.000 εργαζόμενοι τη…

Το ισχυρό αμερικανικό συν...

Η στρατηγική και γεωπολιτική μειονότητα στην Κύπρο

Η στρατηγική και γεωπολιτική μειονό…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ενγκελς - Αλληλογραφία για το Κεφάλαιο, τόμος Α'

Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ενγκελς - Αλληλ…

• Μετάφραση και έκδοση, γ...

Β. Ραφαηλίδης: «Κύριε, θέλεις να γίνεις πλούσιος; Σκότωσε, ρήμαξε, κλέψε, εξαπάτησε…»

Β. Ραφαηλίδης: «Κύριε, θέλεις να γί…

• Ο καπιταλισμός έκανε κα...

Ισραήλ: Ενδοαστικές αναμετρήσεις και ένταση της βάρβαρης κατοχής

Ισραήλ: Ενδοαστικές αναμετρήσεις κα…

• Στις 17 Σεπτέμβρη (την ...

Έρευνα για σχέσεις του Γκουαϊδό με συμμορία Κολομβιανών διακινητών ναρκωτικών

Έρευνα για σχέσεις του Γκουαϊδό με …

• Ανακοινώθηκε από τον Γε...

Δημογραφικά: Βόμβα στα θεμέλια κρατών και κοινωνιών

Δημογραφικά: Βόμβα στα θεμέλια κρατ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Τσεχία: Νέο κρούσμα αντικομμουνισμού

Τσεχία: Νέο κρούσμα αντικομμουνισμο…

• Θέλουν να απομακρύνουν ...

Prev Next

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπόριο

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπόριο
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Όπως παρατηρείται η εκλογή Τραμπ στο πηδάλιο της διακυβέρνησης των ΗΠΑ μεταξύ των αναρίθμητων προβλημάτων που έφερε στο προσκήνιο είναι και αυτό της επιβολής δασμών σε κινέζικα ιδίως προϊόντα όπως και άλλων χωρών λόγω εμπορικών ελλειμάτων στο ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών τους.

Οι λόγοι που επιλέγουν τα κράτη να συμμετέχουν στο διεθνές εμπόριο είναι οι ακόλουθοι:
α) Επειδή μπορούν να προμηθεύονται από άλλες χώρες κάποια προϊόντα και πρώτες ύλες με χαμηλό κόστος.
β) Τα εισοδήματα από τις εξαγωγές προϊόντων ή πρώτων υλών συμβάλλουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και στην κατανάλωση.

Τα δασμολογικά μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ κατά της Κίνας οφείλονται στο γεγονός ότι έχει μειωθεί η ιδιωτική και δημόσια αποταμίευση η οποία στην συνέχεια επηρεάζει τα ελλείματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους.

Η αναφερόμενη μείωση οφείλεται (α) στην στασιμότητα των πραγματικών μισθών (β) στην αύξηση της δυνατότητας δανεισμών (γ) στην νομισματική χαλάρωση (δ) στην δημοσιονομική πολιτική (ε) στην φύση του αμερικάνικου δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος και (στ) στις δαπανηρές επιλογές των Αμερικανών για καταναλωτικά προϊόντα.

Τα ελλείματα των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ της περιόδου 2000 – 2017 έφθασαν τα 9,1 τρις δολάρια και ξεπέρασαν τα πλεονάσματα Γερμανίας, Κίνας, Ιαπωνίας παρά το γεγονός οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί επί διακυβέρνησης Τραμπ.

Παρόλα αυτά η αποτελεσματικότητα και η συνεισφορά των μέτρων στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν αρνητική, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ έφθασε το 323,32 δις δολάρια με μια αύξηση των κινέζικων εξαγωγών να αγγίζει το 1,3% ενώ των ΗΠΑ μόλις το 0,7%.

Πρόσφατες μελέτες οικονομολόγων από τον Columbia, Princeton και Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης ανάφεραν πως οι επιβαλλόμενοι δασμοί επιβαρύνουν τους Αμερικανούς πολίτες και τις αμερικάνικες εταιρείες αντί να επωφελούνται από αυτούς και να γίνονται φτωχότεροι/ες λόγω αύξησης των τιμών.

Οι επιβαλλόμενοι δασμοί από τις ΗΠΑ επικεντρώνονται στα ενδιάμεσα αγαθά και στα κεφάλαια και όχι στα καταναλωτικά προϊόντα, πράγμα που αυξάνει το κόστος παραγωγής και εκτοπίζει τον ανταγωνισμό και το μερίδιο πωλήσεων των αμερικάνικων προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Παρά την επιβολή δασμών στο αλουμίνιο και χάλυβα και την δημιουργία 34 χιλιάδων νέων θέσεων στους αναφερόμενους κλάδους, εντούτοις έχει προκαλέσει απώλεια 180 χιλιάδων θέσεων εργασίας στους υπόλοιπους κλάδους της αμερικάνικης οικονομίας λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής και μείωσης της ανταγωνιστικότητας.

Η λανθασμένη στόχευση των δασμών δημιούργησε τριβές μεταξύ ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικού - Κίνας - ΕΕ που ήδη ανακοίνωσαν δασμούς σε βάρος των αμερικάνικων τροφίμων, αγροτικών προϊόντων, αμερικάνικων αυτοκινήτων κλπ. που θα πλήξουν τις Αμερικάνικες παραγωγές.

Οι συνέπειες των επιβαλλομένων δασμών έχουν οικονομικοπολιτικό και γεωπολιτικό αντίκτυπο γιατί θα δημιουργηθούν νέες οικονομικές συνεργασίες και συμφωνίες μεταξύ των κρατών από τις οποίες θα απουσιάζουν οι ΗΠΑ.

Ο αποκλεισμός της Κίνας από τις αμερικάνικες εφοδιαστικές αλυσίδες θα πλήξει του ίδιους τους Αμερικανούς που δραστηριοποιούνται στην Κίνα γιατί οι κινέζοι θα αναζητήσουν νέους προμηθευτές στην υψηλή τεχνολογία και ίδιοι θα στραφούν στην δημιουργία δικής τους υψηλής τεχνολογίας.

Η διακοπή του ελεύθερου εμπορίου υποβαθμίζει τον ρόλο του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος ενώ οι ΗΠΑ θα χάσουν την αξιοπιστία τους που απόκτησαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως κράτος που προωθούσαν το εμπόριο μέσω των ελευθέρων και που ήταν ένα κράτος που τηρούσε τις υπογραφές του.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «Οικονομική αλληλεξάρτηση και Πόλεμος» Dale C. Copeland η διατήρηση της ειρήνης ανάμεσα στις χώρες που είναι οικονομικά αλληλεξαρτημένες βασίζεται στις συνεργασίες που έχουν μέλλον.

Παρά το γεγονός οι σινοαμερικάνικες σχέσεις είναι ανταγωνιστικές και βρίσκονται στο ναδίρ της αντιπαράθεσης ταυτόχρονα είναι και αλληλεξαρτώμενες λόγω του γεγονότος οι ΗΠΑ εισάγουν κινέζικα αγαθά και η Κίνα αγοράζει κρατικά ομόλογα και στηρίζει το αμερικάνικο δημόσιο χρέος.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top