Menu
Μεγαλώνει η «βάση» των ΗΠΑ που λέγεται Ελλάδα...

Μεγαλώνει η «βάση» των ΗΠΑ που λέγε…

• Διαπραγματεύσεις για τη...

Μοσχεύματα από την Κύπρο δίνουν ελπίδα ζωής σε ασθενείς στο Ισραήλ

Μοσχεύματα από την Κύπρο δίνουν ελπ…

Γράφει: Μαρία Κονιώτου* ...

Νεοδημοκρατικά όνειρα θερινής νυκτός...

Νεοδημοκρατικά όνειρα θερινής νυκτό…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και η σημασία της για τον άνθρωπο

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί κα…

• Αποτρέπει τα κύτταρα το...

Yes, mister Λάτση

Yes, mister Λάτση

Γράφει: Δήμητρα Μυρίλλα* ...

Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων...

Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση αυξάνει…

• Σύμφωνα με νέα έρευνα π...

Ο Αμαζόνιος φλέγεται...

Ο Αμαζόνιος φλέγεται...

• Οι ευθύνες και οι αντιδ...

Ελλάδα: Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους...

Ελλάδα: Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες…

• Ο Έλληνας υπουργός Υγεί...

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπόριο

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Παράδειγμα προς μίμηση ο προπονητής του Ολυμπιακού Ν. Μπλατ

Παράδειγμα προς μίμηση ο προπονητής…

• Ανακοίνωσε ότι πάσχει α...

Prev Next

Οι νέες προκλήσεις στην Ευρώπη

Οι νέες προκλήσεις στην Ευρώπη
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Παρά το γεγονός οι Ευρωπαίοι πολίτες ψήφισαν στις 26 Μαΐου για τις ευρωεκλογές, οι μεγάλες αλλαγές που επήλθαν με τη νέα ηγεσία για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έπειτα από πολλές διαβουλεύσεις και με απουσία της κυρίας Μέρκελ φέρνει στην επιφάνεια την αδυναμία των ηγετών της ΕΕ να εμβαθύνουν την δημοκρατία σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών και εξοστρακίζουν τις προτιμήσεις των ευρωπαϊκών λαών για τους θεσμούς και τους οδηγούν σε απογοήτευση και τους κλονίζουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην ΕΕ λόγω των πολιτικών παζαριών που έλαβαν χώρα.

Η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών οφείλει να υπηρετεί την ιδέα της περαιτέρω ενοποίησης και εμβάθυνσης ιδιαίτερα δε στους τομείς στις οποίες οι κοινές πολιτικές είναι ακόμη ατελείς και τούτο φαίνεται με την οικονομική κρίση και το προσφυγικό.

Παρά την άνοδο των φιλελευθέρων και των πρασίνων εντούτοις η σταθερή άνοδος των ακραίων ξενοφοβικών και ευρωσκεπτικιστών στις εθνικές εκλογές πολλών κρατών – μελών στέλνει ένας σαφές μήνυμα πως η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Για να υπερβεί αυτό το εμπόδιο σε όσους το χρησιμοποιούν τον λαϊκισμό για να υψώσουν τείχη, να προσβάλλουν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη που απειλούν την συνοχή της ΕΕ είναι επαυξήσουν την συνεργασία μεταξύ των κρατών και λαών ούτως ώστε να δημιουργηθεί περισσότερη συνοχή και αλληλεγγύη στο κράτος δίκαιου και τα δημοκρατικά ιδεώδη που θα διαφυλάσσουν περισσότερα όσα πετύχουμε μέχρι σήμερα και να υπερασπίζονται το κοινό μας μέλλον.

Η αδυναμία των πολιτικών ομάδων στο κοινοβούλιο να διαμορφώσουν μια προγραμματική συμφωνία και να στοιχηθούν πίσω από ένα επικεφαλή υποψήφιο που να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία όπως συνέβη και προ πενταετίας με την υποψηφιότητα Ζαν-Κλοντ Γιούγκερ λόγω του σεβασμού προς την διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Ασχέτως του αποτελέσματος που θα κρίνει την εκλογή της πρώτης γυναίκας στην προεδρία της κομισιόν κυρίας Φοντερ Λάιεν, χρέος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να παρουσιάσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και το ευρωκοινοβούλιο με την θεσμική του αναβάθμιση να νομοθετεί και να αποφασίζει καθοριστικά για την ποιότητα της πολιτικής και αντιπροσωπευτικότητάς του.

Είναι γνωστό πως η βούληση μέρος των ευρωβουλευτών επηρεάζεται από την επιρροή εκπροσώπων των γνωστών λόμπι για να εξυπηρετήσουν εταιρείες, συνδέσμους, πολυεθνικούς ομίλων κλπ.

Γι’ αυτό τα μέλη όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να διεκδικήσουν ουσιαστική αναβάθμιση του δικού τους ρόλους και απεξάρτηση από την κάθε υποκρισία που υπονομεύει μακροπρόθεσμα και νοθεύει θανάσιμα την ευρωπαϊκή ιδέα.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top