Menu
Μεγαλώνει η «βάση» των ΗΠΑ που λέγεται Ελλάδα...

Μεγαλώνει η «βάση» των ΗΠΑ που λέγε…

• Διαπραγματεύσεις για τη...

Μοσχεύματα από την Κύπρο δίνουν ελπίδα ζωής σε ασθενείς στο Ισραήλ

Μοσχεύματα από την Κύπρο δίνουν ελπ…

Γράφει: Μαρία Κονιώτου* ...

Νεοδημοκρατικά όνειρα θερινής νυκτός...

Νεοδημοκρατικά όνειρα θερινής νυκτό…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και η σημασία της για τον άνθρωπο

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί κα…

• Αποτρέπει τα κύτταρα το...

Yes, mister Λάτση

Yes, mister Λάτση

Γράφει: Δήμητρα Μυρίλλα* ...

Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων...

Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση αυξάνει…

• Σύμφωνα με νέα έρευνα π...

Ο Αμαζόνιος φλέγεται...

Ο Αμαζόνιος φλέγεται...

• Οι ευθύνες και οι αντιδ...

Ελλάδα: Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους...

Ελλάδα: Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες…

• Ο Έλληνας υπουργός Υγεί...

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπόριο

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Παράδειγμα προς μίμηση ο προπονητής του Ολυμπιακού Ν. Μπλατ

Παράδειγμα προς μίμηση ο προπονητής…

• Ανακοίνωσε ότι πάσχει α...

Prev Next

Από πενταμερή σε πεντμερή

Από πενταμερή σε πεντμερή
Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης

Φαίνεται ότι η προταθείσα ιδέα, όποιου και αν είναι η αρχική πατρότητα, για σύγκλιση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κράν Μοντάνα, υιοθετείται και από τους δύο ηγέτες των κυπριακών κοινοτήτων. Και τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακκιντζί. Σκεπτόμενοι θετικά ας θεωρήσουμε ότι και οι δύο συναισθάνονται πλήρως το επικίνδυνο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Κυπριακό. Ένα αδιέξοδο το οποίο η Τουρκία εκμεταλλεύεται για να προωθήσει τα διχοτομικά και επεκτατικά της σχέδια. Τόσον αναφορικά με την λύση του Κυπριακού, όσον και με την περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ.

Αν τελικά συγκληθεί αυτή η διάσκεψη, αν δηλαδή συμφωνήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να την συγκαλέσουν και οι τρείς εγγυήτριες συναινέσουν, τότε στόχος αυτής της προσπάθειας πρέπει να είναι η επανάληψη των επισήμων συνομιλιών κατά τρόπο ο οποίος θα είναι αποδοτικός. Κατά συνέπεια η άτυπη διάσκεψη “πενταμερής”, θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα νέο επίσημο παραγωγικό κύκλο συνομιλιών. Η άτυπη διάσκεψη, κατά συνέπεια, προϋποθέτει καλή προετοιμασία. Γιατί ο καθένας κατανοεί ότι στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί, μια νέα αποτυχία θα δημιουργήσει όχι απλά εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, αλλά και άκρως επικίνδυνες έως εκρηκτικές.

Είναι, συνεπώς, το λογικό συμπέρασμα από τα πιο πάνω ότι οι πλευρές θα πρέπει πέραν της καλής προετοιμασίας να προσέλθουν και με την ανάλογη καλή θέληση και βούληση να εξευρεθεί η καλύτερη προσέγγιση, η οποία θα οδηγήσει στην επανάληψη των επισήμων συνομιλιών πάνω σε βάση υγιή. Τόσον αναφορικά με τη διαδικασία όσον και την ουσία.

Υγιής βάση είναι μόνο εκείνη, η οποία οδηγεί με τη σειρά της σε λύση αρχών στο Κυπριακό. Είναι απαραίτητο να διευκρινισθεί ότι, εφόσον θα είναι άτυπη πενταμερής, άρα θα είναι παρούσες και οι εγγυήτριες δυνάμεις, αντικείμενο δεν θα είναι μόνο η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, αλλά και η διεθνής. Κατά συνέπεια όταν μιλάμε για τα μέρη τα οποία θα πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση και βούληση, για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα, εννοούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δηλαδή πέραν των δύο κοινοτήτων και οι τρείς εγγυήτριες και πρωτίστως η Τουρκία. Ο κύριος υπαίτιος και ένοχος της κυπριακής τραγωδίας και αποκλειστικός αίτιος της συνεχιζόμενης κατοχής.

Και αφού το ζητούμενο είναι η άτυπη πενταμερής να προετοιμάσει την επίσημη διάσκεψη με στόχο λύση αρχών, άρα βασισμένη στις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ο ίδιος ο Γ.Γ. του Οργανισμού θα πρέπει να στηρίξει αυτή τη βάση. Το οποίο -κατά την άποψη μου- του δίνει χρυσή ευκαιρία να ξεκαθαρίσει στην άτυπη διάσκεψη δύο επίμαχα σημεία της τελευταίας - τελευταίας πρότασης-πλαίσιο του. Δηλαδή τους «όρους αναφοράς» και τις «νέες ιδέες».

Η κοινή λογική λέει ότι από τη στιγμή που θα συμφωνηθεί η διαδικασία στην άτυπη διάσκεψη, ο σκόπελος των «όρων αναφοράς» θα έχει ουσιαστικά ξεπερασθεί. Και σε ότι αφορά τα περι «νέων ιδεών» είναι καθήκον να ξεκαθαρίσει ότι αυτές δεν μπορεί να αντίκεινται στις αποφάσεις του ΟΗΕ περι Κύπρου. Άρα διχοτόμηση όποιας μορφής, απόσχιση, προσάρτηση και δύο κράτη προαποκλείονται.

Αυτό αποτελεί την πιο ουσιαστική προϋπόθεση για να προχωρήσει η όποια διαδικασία. Πέραν τούτου είναι ζωτική ανάγκη να διαπιστωθεί στην άτυπη διάσκεψη η ύπαρξη κοινού στρατηγικού στόχου για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Βέβαια αν υπάρχει συναντίληψη σ΄ αυτά που έχω προαναφέρει, τότε έπονται αρκετά άλλα ζητήματα. Πως υλοποιείται δηλαδή ο κοινός στρατηγικός στόχος. Με ποια διαδικασία και κυρίως με ποιες τοποθετήσεις επι της ουσίας των γνωστών σε όλους προβληματικών πτυχών του κυπριακού. Τόσον εκείνων οι οποίες θα ρυθμίσουν την εσωτερική πτυχή, τη σχέση των δύο κοινοτήτων όσον και τη διεθνή, άρα την κατάργηση των διεθνών συμφωνιών οι οποίες αλυσοδένουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την αντικατάσταση τους με άλλη Διεθνή Συμφωνία, που θα καθιστά την Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία κανονικό κράτος και η οποία θα προέλθει μέσα από μια πραγματική διεθνή διάσκεψη όπως κατ΄επανάληψη έχει προταθεί και εξηγηθεί από την ε/κ πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Προφανώς ο ΟΗΕ δεν θα αρκεστεί στο γεγονός ότι οι δύο κοινότητες υιοθετούν την ιδέα άτυπης διάσκεψης για να τη συγκαλέσει. Μάλλον θα χρειαστεί είτε μέσον Λούτ, είτε μέσον συνάντησης των δύο ηγετών, να ακούσει και από τους δύο όχι μόνο ότι συμφωνούν στη σύγκλιση της αλλά και κάτι περισσότερο. Την ίδια ώρα τόσον οι κοινότητες όσον και τα ίδια τα Ηνωμένα ΄Εθνη αλλά και Ελλάδα - Ηνωμένο Βασίλειο και ευρύτερα η διεθνής κοινότητα να ξεκαθαρίσουν ένα ζήτημα: Είναι δυνατόν να επαναρχίσουν συνομιλίες υπο την όποια μορφή με την Τουρκία να αλωνίζει πειρατικά και παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ και τα κυπριακά χωρικά ύδατα; Φυσικά και όχι.

Πέραν τούτων υπάρχει ακόμα ένα προκαταρκτικό θέμα προς διευκρίνιση πρίν πάμε σε άτυπη. Είναι το θέμα του Φυσικού Αερίου. Η μια πλευρά το θέλει στο τραπέζι των συνομιλιών και η άλλη όχι. Ανεξαρτήτως δυσκολιών η κατ΄ αρχάς σύμπτωση θέσεων ως προς τη σύγκλιση άτυπης πενταμερούς, είναι μία ευκαιρία, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο σωστό πλαίσιο και σε υγιή βάση.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top