Menu
Ο Αναστασιάδης, ο Συλλούρης κι ο ήρωας καταδρομέας, Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου...

Ο Αναστασιάδης, ο Συλλούρης κι ο ήρ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Κυβερνώντων -και όχι μόνο- αχρειότητες και ιστορίας βιασμός...

Κυβερνώντων -και όχι μόνο- αχρειότη…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Οι Αμερικανοί το Κυπριακό και ο Μητσοτάκης

Οι Αμερικανοί το Κυπριακό και ο Μητ…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Και το όνομα αυτού: έγκλημα και προδοσία...

Και το όνομα αυτού: έγκλημα και προ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Το νερό είναι το ελιξίριο της ζωής

Το νερό είναι το ελιξίριο της ζωής

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Θα εμφανιστεί και πιο προηγμένο οπλικό σύστημα στην περιοχή, εκτός από τους S-400...

Θα εμφανιστεί και πιο προηγμένο οπλ…

• Σύμφωνα με τον επικεφαλ...

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις αν οι Ε/κ δεν αποδεχτούν τις προτάσεις Ακιντζί

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γε…

• Στα χέρια του προέδρου ...

Ελλάδα: Η Νέα Δημοκρατία θέτει στο στόχαστρο τους πρόσφυγες!

Ελλάδα: Η Νέα Δημοκρατία θέτει στο …

• Με απόφαση του Γ. Βρούτ...

Ο ΥΠΕΞ ενημερώνει τη Δευτέρα τους Ευρωπαίους ομολόγους του

Ο ΥΠΕΞ ενημερώνει τη Δευτέρα τους Ε…

• Για εξελίξεις με ενέργε...

Ελλάδα: Οι επιχειρηματικοί ομίλοι βάζουν ακόμα ψηλότερα τον αντιλαϊκό πήχη

Ελλάδα: Οι επιχειρηματικοί ομίλοι β…

• Οι εργοδοτικές ενώσεις ...

Prev Next

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οικονομικές ανισότητες

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οικονομικές ανισότητες
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Παρά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2012 για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης της Γης για το περιβάλλον και για τους έμβιους οργανισμούς που φιλοξενεί και τις κλιματικές έρευνες που καταγράφουν τον τελευταίο αιώνα αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,6co και τουλάχιστον κατά 1,5co σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, σαν ανθρωπότητα σφυρίζουμε αδιάφορα.

Επομένως εάν δεν ληφθούν διεθνώς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας αρχίζοντας από την συνεχιζόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος και τις εντυπωσιακές αλλαγές τω κλιματολογικών συνθηκών που επιδρούν επί της ανθρώπινης ζώνης όπως τις γνωρίζουμε καθημερινά σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας μειώνοντας δραστικά (α) την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων ρυπογόνων ουσιών (β) τις μολυσματικές ουσίες που ήδη υπάρχουν, αυτά όλα θα παραμείνουν στην γήινη ατμόσφαιρα για άλλα 200 χρόνια.

Ήδη απειλούνται άμεσα πάνω από 10 χιλιάδες ζωικά είδη με εξαφάνιση μέχρι το 2050, το ¼ των έμβιων ειδών με οριστική εξαφάνιση λόγω της αυξημένης ταχύτητας των θερμοκρασιών της γης που δεν συγκινεί ούτε τους ανθρώπους αλλ’ ούτε και πολιτικούς που αποφασίζουν για το μέλλον της ζωής στον πλανήτη μας και που τα εντάσσουν στα καιρικά φαινόμενα.

Επειδή η «κλιματική αλλαγή» σε μεγάλο βαθμό είναι ανθρωπογενές και αποτελεί στην ουσία ένα πλανητικό διαστάσεων πολιτικό πρόβλημα επειδή του γεγονότος εμπλέκονται όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες με την νέα διαφορετική και οικολογική διαχείριση της φύσεως μέχρι την οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων.

Με τις ήδη ορατές απειλές που υπάρχουν για το πλανήτη μας είναι πάρα πολύ δύσκολο οι σημερινές δυτικές κοινωνίες των αγορών να κατορθώσουν να προσαρμοστούν στις νέες οικολογικές κλιματικές συνθήκες στους βασικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι η διαχείριση των υδάτων ενέργειας, γεωργίας, δασοπονίας υγείας.

Η συνεχής αύξηση των θερμοκρασιών στον πλανήτη και των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο άλλα συνάμα και οι οικολογικές και οικονομικές καταστροφές καθώς καθώς επίσης και οι ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων σε τοπικό και πλανητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και τις επιμέρους κρατικές επιστημονικές επιτροπές οι προβλέψεις για τις κλιματικές αλλαγές στον αιώνα που διανύουμε είναι δυσοίωνες λόγω των άμεσων οικολογικών, οικονομικών καταστροφών που δέχεται η ζωή των ανθρώπων λόγω της υπερθερμάνσης του πλανήτη Γη.

Κατά τον 18ο αιώνα και πριν την Βιομηχανική Επανάσταση (α) οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται στη μεταβολή της ηλιακής ενέργειας που έφθανε στη γη (β) στις αλλαγές της ανακλαστικότητας της γήινης επιφάνειας (γ) στις ηφαιστειακές εκρήξεις, ενώ μετά την Βιομηχανική Επανάσταση η απελευθέρωση και η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων των αερίων του θερμοκηπίου συνέβαλε αποφασιστικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη σύμφωνα με τους διαπρεπείς επιστήμονες Paul Crutzen και Eugene Stoemer.

Η μαζική παρουσία των ανθρώπων που ξεπερνούν τα 7,5 δις και η πρωτοφανής οικολογική παρέμβαση τούτων έχουν αφήσει τα αποτυπώματα τους πάνω στο φυσιολογικό οικολογικό περιβάλλον.

Σε άρθρο τους οι ειδικοί κλιματολόγοι Ν. Deffenbaugh και M. Burke έπειτα από εκτεταμένη για την πλανητική άνοδο της θερμοκρασίας μεταξύ 1960-2010 σημειώνουν τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών του Βορρά όπως είναι (η Νορβηγία και Καναδάς) και Νότου όπως είναι (η Ινδία και Νιγηρία) λόγω της πλατηνικής υπερθέρμανσης.

Αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι οι χώρες του Νότου δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία και πόρους για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές όπως είναι η γεωργία, κτηνοτροφία, κ.τ.λ. έστω και εάν οι επιπτώσεις είναι μικρές.

Στην έρευνα τους παρατηρούν πως η κλιματική αλλαγή στις χώρες του Νότου επέφερε μείωση στο Α.Ε.Π κατά 31% ενώ στις χώρες του Βορρά επέφερε αύξηση 25% στο Α.Ε.Π τους.

Όπως τονίζουν η υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες αλλά συνάμα τονίζουν πως το κέρδος είναι πρόσκαιρο γιατί οι καταστροφές θα πλήξουν τελικά τους πάντες.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top