Menu
Ζοζέ Σαραμάγκου:- Είναι ανάγκη να αλλάξουμε τον κόσμο

Ζοζέ Σαραμάγκου:- Είναι ανάγκη να α…

Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου  2...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υλικά...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υ…

• ...Από την Κατερίνα Φου...

Ελλάδα: Όταν τα πραγματικά αφεντικά δεν έχουν διλήμματα και μοιράζουν εύσημα...

Ελλάδα: Όταν τα πραγματικά αφεντικά…

Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για ...

Νέες εθνικιστικές κορώνες από τον ψευδοπρωθυπουργό στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη

Νέες εθνικιστικές κορώνες από τον ψ…

• Μιλά για «μπλε πατρίδα»...

Νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Νικολαΐδη

Νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη …

• «Η νύφη του Ιούλη»   ...

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

• Ο πρέσβης των ΗΠΑ καλεί...

Σενέρ Ελτζίλ: “Αφήσατε Τουρκοκύπριους για να τους υπερασπιστείτε;”...

Σενέρ Ελτζίλ: “Αφήσατε Τουρκοκύπριο…

• Ερώτημα του ΓΓ της συντ...

Τα δικά μας παιδιά…

Τα δικά μας παιδιά…

Γράφει: Σοφία Χουδαλάκη* ...

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να απελαύνουν εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να απελαύνουν εκ…

• Από την ερχόμενη εβδομά...

Τα πετρέλαια, το Διεθνές «δίκαιο» και οι αιθεροβάμονες των Αθηνών

Τα πετρέλαια, το Διεθνές «δίκαιο» κ…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Prev Next

Brexit: Διδάγματα από την άγνωστη πορεία του

Brexit: Διδάγματα από την άγνωστη πορεία του
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Από τις 23 Ιουνίου του 2016 που οι Βρετανοί ψήφισαν με 52% υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ και με την ακολουθητέα πορεία της Βρετανίας μέχρι σήμερα καταμαρτυρά με σαφήνεια πως το διεξαχθέν δημοψήφισμα στηρίχθηκε στη δημαγωγίας, στα εύπεπτα ψέματα και στις δοκιμασμένες τεχνικές του πολιτικού μάρκετινγκ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνέβαλαν ούτως ώστε να επικρατήσει η επιρροή των δημαγωγών.

Το συμπέρασμα που διεξάγεται από την πορεία του Brexit και της χώρας είναι οι μέθοδοι αποτύπωσης της λαϊκής κυριαρχίας που δεν είναι καλύτερες από τον κοινοβουλευτισμό γιατί όπως έχει αποδειχθεί το βρετανικό έθνος έχει διχαστεί βαθιά.

Εκείνο που αποδεικνύεται άμεσα είναι πως ο κοινοβουλευτισμός προσφέρει ευκαιρίες για δημοκρατικά διαμορφωμένες συγκλίσεις μεταξύ των αντιπροσώπων του έθνους αν και σε αρκετές περιπτώσεις διατηρούν αντιδιαμετρικές απόψεις μέσα στο κοινοβούλιο.

Είναι πλέον πασιφανές οι εισηγητές του Brexit δεν είχαν σχέδιο για την πορεία εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Τα μικροπολιτικά συμφέροντα και ο ασυγκράτητος λαϊκισμός είναι εκείνα που υπερίσχυσαν του εθνικού συμφέροντος και τα οποία υπονομεύσαν το μέλλον της νεότερης γενιάς των Βρετανών που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ο επιθετικός αντιευρωπαϊσμός των Βρετανών καλλιεργήθηκε επί Θάτσερ και αναπτύχθηκε περαιτέρω λόγω της παντοκρατίας των Βρυξελλών και από τον εθνικισμό που απέκτησα οι Βρετανοί λόγω αποικιοκρατίας και προτεκτοράτων.

Από αυτή την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη Βρετανία άλλοι είδαν τις επενδύσεις τους και τα έσοδα του σαν εκτοξεύονται στα ύψη ενώ άλλοι να χάνουν τον ύπνο τους από την οικονομική παράλυση της χώρας.

Ζούμε σ’ ένα κόσμο σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων που περιστοιχίζεται από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, τις μεταβολές στον χώρο της εργασίας των κυμάτων μετανάστευσης από χώρες της Αφρικής, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Λατινικής Αμερικής, τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συνεχώς προκαλούν πολιτικά διλήμματα.

Δυστυχώς οι πλείστοι των πολιτικών και κέντρα εξουσίας δίδουν απλουστευμένες απαντήσεις και επενδύουν στον ευρωσικεπτικισμό και λαϊκισμό για να δρέπουν πολιτικά και εκλογικά οφέλη χωρίς να αντιμετωπίζουν αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά προβλήματα ολοκλήρωσης και γενικότερα του πλανήτη που είναι (α) ευρωπαϊκή ενοποίηση, (β) πολιτική και οικονομική ενοποίηση, (γ) οικονομική ανισότητα, (δ) παγκόσμια οικονομική ευημερία, (ε) σταθερότητα και ασφάλεια κλπ.

Με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ εξακολουθεί να παραμένει για όλους ένα σταθερό προπύργιο από τους κινδύνους των ανοιχτών θαλασσών, του διεθνούς ανταγωνισμού και χώρος ασφαλείας, ειρήνης οικονομικής ευημερίας, πολιτιστικών συναλλαγών, πολιτισμού καθώς η συμβολή της είναι τεράστια στην παγκόσμια ειρήνη.

Όπως είναι οι παγκόσμιες καταστάσεις και εξελίξεις και η πορεία των παγκόσμιων προβλημάτων:- απαιτούνται διεθνείς συνεργασίες, συντονισμένες δράσεις και ενοποιητικές διαδικασίες.

Οι μοναχικές πορείες δεν οδηγούν σε σύμπλεγμα ασφαλείας, προστασία του περιβάλλοντος, ή της προστασίας από τις επιπτώσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ας κατανοήσουμε όλοι τον δρόμο που αναζητούν τώρα οι βρετανοί μετά από τα πάρα πολλά παραπατήματα τους και τα διδάγματα που πήραν από την πορεία του Brexit και της χώρας τους που λέγουν «you’ll never walk alone».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top