Menu
Έτοιμος για διάλογο ο ΠΙΣ για το ΓεΣΥ

Έτοιμος για διάλογο ο ΠΙΣ για το Γε…

• Παραμένει όμως πιστός σ...

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και…

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

ΤΚΑ και Τμ. Φορολογίας θα συλλέγουν τις εισφορές στο ΓεΣΥ

ΤΚΑ και Τμ. Φορολογίας θα συλλέγουν…

• Δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του π...

“Ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα κατασκευασμένο στην Ουάσινγκτον με έναν κατασκευασμένο πρόεδρο”...

“Ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα στη Βεν…

• Δηλώσεις του Κουβανού υ...

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Καρλ Μαρξ

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Κα…

• Για δεύτερη φορά σε δύο...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανεργία, το δούλεμα του λαού και τα κουραφέξαλα του κυβ. Εκπροσώπου...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανερ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα της στέγασης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίω…

• Χθες βράδυ στη Λεμεσό, ...

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το ταμπούρι

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το …

• Η αποχώρηση ΗΠΑ - Ρωσία...

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά!!!

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επ…

• Ανακοίνωση - καταγγελία...

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού και οι προοπτικές του

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού κα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Prev Next

Η νέα διπλωματική ιστορία στα Βαλκάνια

Η νέα διπλωματική ιστορία στα Βαλκάνια
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ δημιουργά τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να παρακαμφθούν οι ιδεολογικές προϊδεάσεις και σκοπιμότητες σ’ αυτό τον γεωγραφικό χώρο που ταλανίζεται επί αιώνες λόγω γεωστρατηγικών αναταράξεων.

Για 500 χρόνια η Βαλκανική Χερσόνησος υπήρξε η περιοχή της αντιπαλότητας μεταξύ αυστριακών και τουρκικών αυτοκρατοριών, ενώ από τον 18ο αιώνα προστέθηκε και η Ρωσία που είχε βλέψεις στα ήδη πολυπόθητα στενά του Βόσπορου και Δαρδανελίων που ανοίγουν στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Αργότερα, τα Βαλκάνια μεταβλήθηκαν σε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας - Δύσης - Σ. Ένωσης.

Η προοδευτική κατάργηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα έγινε αφορμή να τεθεί επιτάπητος το «Ανατολικό Ζήτημα» και ο όρος «βαλκανισμός» στις διεθνείς σχέσεις και η πολιτική διαίρεση της περιοχής δια της οποίας δημιουργήθηκαν μικρές ανταγωνιστικές εθνικιστικές ρητορικές και πρακτικές λόγω και της συνύπαρξης χριστιανικών σλαβικών και μουσουλμανικών αλβανικών πληθυσμών που οδήγησε στην διάλυση της παλαιάς εικόνας του θρησκευτικού και εθνολογικού μωσαϊκού.

Αυτή η διάλυση οδήγησε σε αναρχία, διενέξεις, επαρχιωτισμό, ρύπανση, οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά, ανασφάλεια και σε νέα εθνικά κράτη τα οποία θα εκμεταλλευθούν οι μεγάλες δυνάμεις που οδήγησαν στους παγκόσμιους πολέμους, στον ψυχρό πόλεμο, και στην δαιμονοποίηση των Βαλκανίων ως συνειδησιακό άλλοθι για τον «πολιτισμένο» κόσμο.

Με αυτές τις αναφερόμενες καταστάσεις τα Βαλκάνια έγιναν ο αποδιοπομπαίος τράγος για πολλά από τα δεινά της Ευρώπης του 20ου αιώνα και πειραματόζωο για να εφαρμοσθούν οι νέες διεθνείς πολιτικές.

Με το νέο δεύτερο γύρο που θα επέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα επέλθουν συνοριακές αλλαγές σε Σερβία, Αλβανία/Κόσοβο και Βοσνία Ερζεγοβίνη που δεν θα θυμίζουν τίποτε από την σημερινή επικρατούσα κατάσταση στα Βαλκάνια γιατί θα εξαλειφθούν τα πολυεθνικά ημιθανή γεωπολιτικά εξαμβλώματα και η παρέμβαση Τουρκίας - Ρωσίας στην περιοχή.

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα καταστεί ουσιώδης και επωφελής για την περιοχή γιατί θα εξολοθρευθούν οι σαθρές καταστάσεις και οι νέοι εφιάλτες που τα περιτριγυρίζουν λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και συμφερόντων.

Γι’ αυτό σαν ελληνισμός θα πρέπει να αντικρίσουμε την συμφωνία των Πρεσπών ως ένα ποιοτικό άλμα προς την σταθεροποίηση και του πρωταγωνιστικού ρόλου που θα έχει η Ελλάδα στην περιοχή χωρίς αγκυλώσεις, εμμονές, ερμηνευτικές τριβές, φοβίες και αντιδράσεις γιατί τα Βαλκάνια θα αποκτήσουν μια νέα γεωστρατηγική και η Ελλάδα θα στεγανοποιήσει τα σύνορα της από ξένες επιρροές.

Εκεί που κυριαρχεί ο μεγαλοϊδεατισμός και η ασυνάρτητη πολιτική οδηγούμαστε διαχρονικά σε εθνικές καταστροφές και χρεωκοπίες.

Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ένας καλός σύμβουλος στον μακρύ δρόμο της για την ένταξη της στην ΕΕ που μαζί με τις συνεργασίες που ανέπτυξε η Ελλάδα με άλλα κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο, Περσικό Κόλπο, ανοίγονται μπροστά της νέοι δρόμοι συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top