Menu
Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Καρλ Μαρξ

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Κα…

• Για δεύτερη φορά σε δύο...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανεργία, το δούλεμα του λαού και τα κουραφέξαλα του κυβ. Εκπροσώπου...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανερ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα της στέγασης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίω…

• Χθες βράδυ στη Λεμεσό, ...

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το ταμπούρι

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το …

• Η αποχώρηση ΗΠΑ - Ρωσία...

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά!!!

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επ…

• Ανακοίνωση - καταγγελία...

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού και οι προοπτικές του

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού κα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Το στραμπούληγμα

Το στραμπούληγμα

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Α...

Ελλάδα: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ΣΥΡΙΖαίο δυνατό

Ελλάδα: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ΣΥΡΙΖαί…

Μεταξύ των νέων υπουργών ...

Σε «νέα φάση» ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Σε «νέα φάση» ο ενδοϊμπεριαλιστικός…

• Ξεκίνησαν την Παρασκευή...

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είν’ ο ίδιος ο λαός

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα ε…

Το πρώτο δεκαήμερο του Γε...

Prev Next

Οι εύφλεκτες ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι εύφλεκτες ελληνοτουρκικές σχέσεις
Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*

Οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις και τα ακατανόητα λάθη της έχουν φέρει την ελληνική κυβέρνηση μπροστά στην πιθανότητα μιας νέας ελληνοτουρκικής κρίσης, καθώς η Άγκυρα προχωρά σε έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχές βόρεια του νησιού, και ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται δικαιώματα Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης για τη Ρόδο, το Καστελόριζο, την Κάρπαθο και την Κρήτη!

Οι τουρκικές έρευνες βόρεια της Κύπρου θα πραγματοποιηθούν με μέσα (θαλάσσιο γεωτρύπανο) που διαθέτει η τουρκική εταιρία πετρελαίου σε θαλάσσια οικόπεδα που το ψευδοκράτος (τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου) έχει προσφέρει για εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρία από το 2011.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί ότι από το 2012 (Παρασκευή 8 Απριλίου) με απόφαση δημοσιευμένη στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης το τουρκικό κράτος έχει εκχωρήσει για έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική εταιρία πετρελαίου θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου εντός δηλαδή της Ζώνης Οικονομικής Εκμετάλλευσης η οποία αντιστοιχεί στη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Την περασμένη βδομάδα έγιναν γνωστές από τουρκικές εφημερίδες οι προτάσεις που κατέθεσε ο Αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Για να υπάρξει μια τέτοια οριοθέτηση θα πρέπει να εξαφανιστούν από τον χάρτη τα δικαιώματα σε ΑΟΖ των ελληνικών κατοικημένων νησιών της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Αυτές οι υπερβολικές τουρκικές απαιτήσεις, σύμφωνα με την άποψη που προβάλλεται στην Αθήνα συμπίπτουν με την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ από την αμερικανική exon mobil και δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα άσφαιρα τουρκικά πυρά για την τιμή των όπλων.

Ωστόσο, έμπειροι διπλωμάτες σημειώνουν την σύμπτωση της τουρκικής διπλωματικής δραστηριότητας με την άκαιρη και ακατανόητη δημοσιοποίηση των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και την Κρήτη. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ήδη στην πράξη από την κρίση των Ιμίων (1996) η Άγκυρα έχει καταφέρει να γκριζάρει την περιοχή των Δωδεκανήσων και συνεχίζει να επιδεικνύει την διάθεση και την ετοιμότητά της να επεκτείνει τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας σε περιοχές πολλά υποσχόμενες στον ενεργειακό τομέα όπως είναι νότια της Κρήτης.

Η ελληνική κυβέρνηση μετά (και) από παροτρύνσεις μεγάλων διεθνών οικονομικών παραγόντων και πετρελαϊκών κολοσσών είχε προχωρήσει στον σχεδιασμό κινήσεων με στόχο την δημιουργία συνθηκών (επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλι) έρευνας και εκμετάλλευσης νότια της Κρήτης. Ωστόσο η άκαιρη δημοσιοποίηση των αυτών των προθέσεων ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Άγκυρας.

Ανέτοιμη (οικονομικά- στρατιωτικά) να υποστηρίξει τις κινήσεις της στο μεγάλο παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου η ελληνική κυβέρνηση σύρεται στο τερέν ελπίζοντας στην βοήθεια της νέας στρατηγικής σχέσης που καλλιεργεί και αναπτύσσει με την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα σπεύσει έγκαιρα το (αμερικανικό)… ιππικό για να υπερασπιστεί την ελληνική κυριαρχία στην πιθανή περίπτωση που η τουρκική εταιρεία πετρελαίου επιχειρήσει να ερευνήσει τις περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου…

* Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο - Πηγή: topontiki.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top