Menu
Ελλάδα: Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους...

Ελλάδα: Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες…

• Ο Έλληνας υπουργός Υγεί...

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπόριο

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Παράδειγμα προς μίμηση ο προπονητής του Ολυμπιακού Ν. Μπλατ

Παράδειγμα προς μίμηση ο προπονητής…

• Ανακοίνωσε ότι πάσχει α...

Αμβρόσιος: Ένα αμετανόητο φασισταριό...

Αμβρόσιος: Ένα αμετανόητο φασισταρι…

Μια μέρα μετά την ανακοίν...

Μνημείο στην Ισλανδία για τον πρώτο παγετώνα της που εξαφανίσθηκε

Μνημείο στην Ισλανδία για τον πρώτο…

• Λόγω κλιματικής αλλαγής...

Ελλάδα: Για το… καλό των εργαζομένων καταργούν την αιτιολογία της απόλυσης από τον εργοδότη!

Ελλάδα: Για το… καλό των εργαζομένω…

• Απίθανες και προκλητικέ...

Τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση άτακτου Brexit

Τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία Ευρω…

• Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ...

Έργα και ημέρες του φασιστο-Αμβρόσιου

Έργα και ημέρες του φασιστο-Αμβρόσι…

• O Μητροπολίτης Καλαβρύτ...

Πενήντα χρόνια από το θρυλικό φεστιβάλ του Γούντστοκ

Πενήντα χρόνια από το θρυλικό φεστι…

Τo Φεστιβάλ του Γούντστοκ...

Των οικιών ημών εμπιπραμένων...

Των οικιών ημών εμπιπραμένων...

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Π...

Prev Next

Η έννοια και μετεξέλιξη του πατριωτισμού στις μέρες μας

Η έννοια και μετεξέλιξη του πατριωτισμού στις μέρες μας
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Κάθε λαός στις εθνικές επετείους ανασύρει από τα αρχεία του, όλες τις κληρονομικές εικόνες, σύμβολα, συναισθήματα και δεσμεύσεις που υφάνθηκαν σε καιρούς στέρησης, καθώς επίσης σε εποχές εδαφικής και πολιτικής επέκτασης της χώρας, κακοτράχαλων και βίαιων περιόδων.

Η συζήτηση για τον πατριωτισμό και τις μορφές του θα πρέπει να ξεκινά από ένα μακρόχρονο διεθνή διάλογο στον οποίο συμμετείχαν:- φιλόσοφοι, πολιτικοί αναλυτές, ειδικοί σε θέματα αξιών και εθνικισμού.

Ο πατριωτισμός και η έκφραση του κατέστη μήλο της έριδας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων σε κάθε χώρα.

Από παλιά καταβλήθηκε προσπάθεια να γίνει διαχωρισμός μεταξύ του θεμιτού και θετικού πατριωτισμού από την παραφθορά και εκτροπή του εθνικισμού και του στενόμυαλου σωβινισμού.

Οι πιο πολλοί καθορίζουν τον πατριωτισμό (α) για την αγάπη προς την χώρα και την διάθεση που έχουν για την υπεράσπιση της από τις εχθρικές επιβολές (β) ενώ για τον εθνικισμό στέκονται περισσότερο στην εκφραστικότητα την αντιπάθεια και περιφροσυνη που τρέφουν οι εκφραστές του προς τις άλλες χώρες.

Τα εθνικιστικά πάθη και τα πατριωτικά συναισθήματα δεν χωρίστηκαν ποτέ από τείχη γιατί πάντοτε συνοδεύονται από έντονη αγάπη, φόβο, αγωνία για απώλεια, διακινδύνευση και προβολή της χώρας από κάποιο άλλο.

Στις μέρες μας η φιλοπατρία συνοδεύεται από εμβολές συνθήκες, την στρατιωτική ιστορία του τόπου, τις παραδοσιακές και συντηρητικές αποχρώσεις, τις θυσίες και το χυμένο αίμα.

Μέσα από τούτο το πνεύμα έρχεται στον κάθε λαό η πατρίδα σαν ένας μαρτυρικός τόπος με δικαιωμένους και αδικαίωτους αγώνες. Έτσι ο πατριωτισμός σε κάθε χώρα καθηλώνεται στους αγωνιστικούς πόνους, πόθους, στις πραγματικές ή φανταστικές απειλές εναντίο της χώρας.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες για μια ανανέωση της πατριωτικής δέσμευσης σχετικά με την αγάπη για την πατρίδα του είναι να τιμάς τα έργα του παρόντος, το σχήμα που μπορεί να πάρει η εποχή όπου ζούμε για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον, τα οικονομικά και τεχνητά επιτεύγματα, τις θεσμικές επιτυχίες κ.λ.π. αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί επειδή σκαλώνει στα παραδοσιακά σχήματα, ταυτότητα, λυρική πατριδογνωσία, πατριωτική ορθότητα και τις γεωπολιτικές φαντασιώσεις.

Δυστυχώς στις μέρες μας ο πατριωτισμός διεξάγεται σ’ ένα απέραντο γήπεδο από λαϊκιστές, αναγχρονιστές, δημαγωγούς, ταυτότητας και συντηρητές κάθε παράταξης.

Ο πατριωτισμός δεν ταυτίζεται με τον εθνισμό επειδή αυτός είναι παλαιότερος από τα έθνη και τον βρίσκουμε στο «αμύνεσθε περί πάτρις» που σχετίζεται με την υπεράσπιση της πόλης, των ανθρώπων, παιδιών και γονέων, από τους εισβολείς.

Αυτός σχετίζεται άμεσα με την ελευθερία του πολίτη την δημοκρατία, το Σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό το μεγάλο μάθημα το πήραμε από τον Περικλή και τους Περσικούς Πολέμους.

Η κλασσική έννοια του πατριωτισμού αναδύθηκε και αναπτύχθηκε μέσα από τις αναγεννησιακές πόλεις της πρώιμης νεότερης εποχής, την Γαλλική Επανάσταση και τις εθνικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα.

Αυτή η περίοδος του δημοκρατικού πατριωτισμού ξεπερνά το πρώιμο πνεύμα που αφορά την δημιουργία των εθνών που σχετίζεται άμεσα με την αγάπη για την πατρίδα, αλλά αγκαλιάζει τον διεθνικό πατριωτισμό που αναπτύχθηκε και στηρίχθηκε από τους Ούγκο Φώσκολο, Κάλβο, Σολωμό, Μπάιρον, Μαντσίνι και άλλους.

Όπως τονίζει ο Τζωρτζ Οργουελ «πατριωτισμός είναι η αφοσίωση σε ένα ορισμένο τόπο και σε ένα ορισμένο τρόπο ζωής, τον οποίο ο καθένας τον θεωρεί τον καλύτερο του κόσμου χωρίς να θέλει να εισβάλει σε άλλους».

Ο πατριωτισμός από τη φύση του είναι αμυντικός, πολιτισμικός και στρατιωτικός. Ενώ ο εθνικισμός ξεχωρίζει για την επιθυμία της ισχύος και από τις συγκρούσεις που έχουν άμεση σχέση με πολέμους εμφύλιους και τα σύνθετα διλήμματα.

Σημειώνουμε πως η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από ανώριμες πολιτικές πράξεις και ενέργειες πατριωτισμού που στοίχισαν πάρα πολύ σε χώρες και λαούς συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας πατρίδας που εξακολουθεί να βιώνει τον δικό της Γολγοθά.

Γιατί ο πατριωτισμός των ημερών μας θα πρέπει να είναι δεμένος με την αντίσταση κατά της τυραννίας, την υπεράσπιση της ελευθερίας, του Συντάγματος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της έννοιας του κοινού αγαθού, της δικαιοσύνης της ανιδιοτελούς θυσίας του χρόνου, περιουσίας ελευθερίας και ζωής. Γι’ αυτό ο πατριωτισμός περικλείει μέσα του ακριβή συναισθήματα τα οποία εκμεταλλεύεται η πατριδοκαπηλία.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top