Menu
UNIDIR: Στο υψηλότερο επίπεδό μετά τον Β' ΠΠ ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου

UNIDIR: Στο υψηλότερο επίπεδό μετά …

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιη...

Νέες απειλές ΗΠΑ για επέμβαση στη Συρία

Νέες απειλές ΗΠΑ για επέμβαση στη Σ…

Τις απειλές μιας νέας ιμπ...

Ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, αλλά για μια άλλη Ευρώπη!

Ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, αλλά γι…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Χαρίλαος Φλωράκης: «Είναι η σπορά, σου λέω…»

Χαρίλαος Φλωράκης: «Είναι η σπορά, …

• Δέκα τέσσερα χρόνια από...

Η μεταναστευτική και προσφυγική πρόκληση για την ΕΕ

Η μεταναστευτική και προσφυγική πρό…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απειλούν κανέναν

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απει…

• Η αύξηση της έντασης στ...

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξ…

• Στην επικίνδυνη για το ...

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλα πέθανε ενώ ήταν σε κράτηση στο Τέξας

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλ…

• Είναι ο πέμπτος ανήλικο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο..…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Prev Next

Η έννοια και μετεξέλιξη του πατριωτισμού στις μέρες μας

Η έννοια και μετεξέλιξη του πατριωτισμού στις μέρες μας
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Κάθε λαός στις εθνικές επετείους ανασύρει από τα αρχεία του, όλες τις κληρονομικές εικόνες, σύμβολα, συναισθήματα και δεσμεύσεις που υφάνθηκαν σε καιρούς στέρησης, καθώς επίσης σε εποχές εδαφικής και πολιτικής επέκτασης της χώρας, κακοτράχαλων και βίαιων περιόδων.

Η συζήτηση για τον πατριωτισμό και τις μορφές του θα πρέπει να ξεκινά από ένα μακρόχρονο διεθνή διάλογο στον οποίο συμμετείχαν:- φιλόσοφοι, πολιτικοί αναλυτές, ειδικοί σε θέματα αξιών και εθνικισμού.

Ο πατριωτισμός και η έκφραση του κατέστη μήλο της έριδας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων σε κάθε χώρα.

Από παλιά καταβλήθηκε προσπάθεια να γίνει διαχωρισμός μεταξύ του θεμιτού και θετικού πατριωτισμού από την παραφθορά και εκτροπή του εθνικισμού και του στενόμυαλου σωβινισμού.

Οι πιο πολλοί καθορίζουν τον πατριωτισμό (α) για την αγάπη προς την χώρα και την διάθεση που έχουν για την υπεράσπιση της από τις εχθρικές επιβολές (β) ενώ για τον εθνικισμό στέκονται περισσότερο στην εκφραστικότητα την αντιπάθεια και περιφροσυνη που τρέφουν οι εκφραστές του προς τις άλλες χώρες.

Τα εθνικιστικά πάθη και τα πατριωτικά συναισθήματα δεν χωρίστηκαν ποτέ από τείχη γιατί πάντοτε συνοδεύονται από έντονη αγάπη, φόβο, αγωνία για απώλεια, διακινδύνευση και προβολή της χώρας από κάποιο άλλο.

Στις μέρες μας η φιλοπατρία συνοδεύεται από εμβολές συνθήκες, την στρατιωτική ιστορία του τόπου, τις παραδοσιακές και συντηρητικές αποχρώσεις, τις θυσίες και το χυμένο αίμα.

Μέσα από τούτο το πνεύμα έρχεται στον κάθε λαό η πατρίδα σαν ένας μαρτυρικός τόπος με δικαιωμένους και αδικαίωτους αγώνες. Έτσι ο πατριωτισμός σε κάθε χώρα καθηλώνεται στους αγωνιστικούς πόνους, πόθους, στις πραγματικές ή φανταστικές απειλές εναντίο της χώρας.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες για μια ανανέωση της πατριωτικής δέσμευσης σχετικά με την αγάπη για την πατρίδα του είναι να τιμάς τα έργα του παρόντος, το σχήμα που μπορεί να πάρει η εποχή όπου ζούμε για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον, τα οικονομικά και τεχνητά επιτεύγματα, τις θεσμικές επιτυχίες κ.λ.π. αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί επειδή σκαλώνει στα παραδοσιακά σχήματα, ταυτότητα, λυρική πατριδογνωσία, πατριωτική ορθότητα και τις γεωπολιτικές φαντασιώσεις.

Δυστυχώς στις μέρες μας ο πατριωτισμός διεξάγεται σ’ ένα απέραντο γήπεδο από λαϊκιστές, αναγχρονιστές, δημαγωγούς, ταυτότητας και συντηρητές κάθε παράταξης.

Ο πατριωτισμός δεν ταυτίζεται με τον εθνισμό επειδή αυτός είναι παλαιότερος από τα έθνη και τον βρίσκουμε στο «αμύνεσθε περί πάτρις» που σχετίζεται με την υπεράσπιση της πόλης, των ανθρώπων, παιδιών και γονέων, από τους εισβολείς.

Αυτός σχετίζεται άμεσα με την ελευθερία του πολίτη την δημοκρατία, το Σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό το μεγάλο μάθημα το πήραμε από τον Περικλή και τους Περσικούς Πολέμους.

Η κλασσική έννοια του πατριωτισμού αναδύθηκε και αναπτύχθηκε μέσα από τις αναγεννησιακές πόλεις της πρώιμης νεότερης εποχής, την Γαλλική Επανάσταση και τις εθνικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα.

Αυτή η περίοδος του δημοκρατικού πατριωτισμού ξεπερνά το πρώιμο πνεύμα που αφορά την δημιουργία των εθνών που σχετίζεται άμεσα με την αγάπη για την πατρίδα, αλλά αγκαλιάζει τον διεθνικό πατριωτισμό που αναπτύχθηκε και στηρίχθηκε από τους Ούγκο Φώσκολο, Κάλβο, Σολωμό, Μπάιρον, Μαντσίνι και άλλους.

Όπως τονίζει ο Τζωρτζ Οργουελ «πατριωτισμός είναι η αφοσίωση σε ένα ορισμένο τόπο και σε ένα ορισμένο τρόπο ζωής, τον οποίο ο καθένας τον θεωρεί τον καλύτερο του κόσμου χωρίς να θέλει να εισβάλει σε άλλους».

Ο πατριωτισμός από τη φύση του είναι αμυντικός, πολιτισμικός και στρατιωτικός. Ενώ ο εθνικισμός ξεχωρίζει για την επιθυμία της ισχύος και από τις συγκρούσεις που έχουν άμεση σχέση με πολέμους εμφύλιους και τα σύνθετα διλήμματα.

Σημειώνουμε πως η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από ανώριμες πολιτικές πράξεις και ενέργειες πατριωτισμού που στοίχισαν πάρα πολύ σε χώρες και λαούς συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας πατρίδας που εξακολουθεί να βιώνει τον δικό της Γολγοθά.

Γιατί ο πατριωτισμός των ημερών μας θα πρέπει να είναι δεμένος με την αντίσταση κατά της τυραννίας, την υπεράσπιση της ελευθερίας, του Συντάγματος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της έννοιας του κοινού αγαθού, της δικαιοσύνης της ανιδιοτελούς θυσίας του χρόνου, περιουσίας ελευθερίας και ζωής. Γι’ αυτό ο πατριωτισμός περικλείει μέσα του ακριβή συναισθήματα τα οποία εκμεταλλεύεται η πατριδοκαπηλία.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top