Menu
Κύριε Μητσοτάκη, σε ποιον κόσμο ζείτε;

Κύριε Μητσοτάκη, σε ποιον κόσμο ζεί…

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

Ελλάδα: Έκαναν 30 περικοπές στις συντάξεις και ζητάνε «ευχαριστώ» που αναβάλλουν την 31η

Ελλάδα: Έκαναν 30 περικοπές στις συ…

Με την κυβερνητική κοροϊδ...

Γαλλία: Υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση ο Μακρόν

Γαλλία: Υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση ο…

• Στόχος η διάσπαση του λ...

Κυπριακό: Η Λευκωσία δηλώνει έτοιμη για επί της ουσίας συζήτηση για όρους αναφοράς

Κυπριακό: Η Λευκωσία δηλώνει έτοιμη…

• Δηλώσεις Προδρόμου μετά...

Στην Ελβετία Ξεπλένουν Καλύτερα...

Στην Ελβετία Ξεπλένουν Καλύτερα...

Γράφει: Κώστας Λουλουδάκη...

Νέα αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στην Σομαλία

Νέα αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη…

Ο αμερικανικός στρατός αν...

Γαλλία: Ωμή κρατική καταστολή και ταξική βία απέναντι στον «εχθρό» λαό

Γαλλία: Ωμή κρατική καταστολή και τ…

Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρ...

Κλιματικές αλλαγές: Η τελευταία μας ευκαιρία να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματικές αλλαγές: Η τελευταία μας…

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτη...

Δισεκατομμύρια ευρώ «ξεπλένονται» με γερμανικά ακίνητα

Δισεκατομμύρια ευρώ «ξεπλένονται» μ…

Ολοένα και περισσότερο μα...

“Στρατηγικός Διάλογος” Ελλάδας - ΗΠΑ...

“Στρατηγικός Διάλογος” Ελλάδας - ΗΠ…

• “Ορόσημο” εμπλοκής με “...

Prev Next

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδικάζει την άνοδο της ακροδεξιάς βίας

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδικάζει την άνοδο της ακροδεξιάς βίας
Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης*

Στην προηγούμενη του Ολομέλεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 355 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές ψήφισμα ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς βίας στην ΕΕ. Το ψήφισμα δρομολόγησε η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, και για να περάσει στην Ολομέλεια στηρίχθηκε από τις ομάδες των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, των Πρασίνων, αλλά και από μερίδα ευρωβουλευτών άλλων πολιτικών ομάδων. Η πρόταση έγινε μετά από τα πρόσφατα γεγονότα των πογκρόμ από νεοναζιστικές ομάδες στο Κέμνιτζ της Γερμανίας, αλλά και την επίθεση που δέχτηκε η ευρωβουλευτής της Ομάδας Ελεονόρα Φορέντζα και ο συνεργάτης της Αντόνιο Περίλλο από νεοφασιστικές ομάδες μετά από αντιφασιστική διαδήλωση στο Μπάρι της Ιταλίας.

Το κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να προωθήσουν τη διαπαιδαγώγηση σχετικά με την Ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των φρικαλεοτήτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ένα ξεκάθαρο κείμενο ενάντια στην μισαλλοδοξία. Μεταξύ άλλων καταδικάζει τις επιθέσεις των νεοφασιστικών και των ακροδεξιών ομάδων ενάντια σε δημοκράτες, αντιφασίστες. Μεταξύ άλλων καταδικάζει τις δολοφονίες των Φύσσα (σημειώνεται στο κείμενο πως η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο δικαστήριο ως εγκληματική οργάνωση), της Jo Fox (βουλευτού των εργατικών στο ΗΒ) αλλά και τις επιθέσεις ενάντια στους Φορένσα-Περίλλο, τις επιθέσεις σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα (περιλαμβανομένης της  δολοφονίας Ζακ Κωστόπουλου) και σε μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Επίσης κατακρίνει την έλλειψη σοβαρής δράσης ενάντια στις ακροδεξιές ομάδες, η οποία «κατέστησε δυνατή την επέλευση της σημερινής ανόδου της ξενοφοβίας στην Ευρώπη». Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την νεοφασιστική βία και την ατιμωρησία με την οποία δρουν νεοφασιστικές ομάδες σε κράτη- μέλη της Ένωσης. Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την πρόληψη, την καταδίκη και την αντιμετώπιση της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους, περιλαμβανομένων και των σωμάτων ασφαλείας των κρατών-μελών.

Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί σήμερα μια λυπηρή πραγματικότητα στην ΕΕ. Κάτι που βλέπουμε καθημερινά με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και τη συμμετοχή τους σε κυβερνήσεις. Τρανταχτά παραδείγματα η Ιταλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, ενώ πολλά από τα κόμματα της δεξιάς κινούνται επικίνδυνα προς την ακροδεξιά υιοθετώντας τη ρητορική της, όπως στην Πολωνία, ή ακόμα και τη Βαυαρία στη Γερμανία.

Το πρόσφορο έδαφος για την άνοδο της ακροδεξιάς το έφεραν τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία προκάλεσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στους λαούς απο την ΕΕ ως δήθεν απάντηση στην οικονομική κρίση. Αυτές οι πολιτικές οδήγησαν στον κίνδυνο της φτώχειας ένα στους τέσσερις νέους και ένα στους πέντε συνταξιούχους στην ΕΕ των 28. Η Κύπρος συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που οι πολίτες της κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Αυτό που χρειάζεται είναι η συνέχιση της πάλης και της ενεργής συμμετοχής ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας. Η Αριστερά είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να λειτουργήσει ριζοσπαστικά, διεκδικητικά, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των εργαζομένων, και να μετατοπίσει την πολιτική συζήτηση στα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στη ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ και να σταθεί ανάχωμα για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η ακροδεξιά, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

* Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ - αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top