Menu
Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο...!

Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.…

• Αυτό ισχυρίστηκε βουλευ...

Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο...!

Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.…

• Αυτό ισχυρίστηκε βουλευ...

Η ιστορία πίσω από δύο «αθώα» μπλουζάκια του ισραηλινού στρατού και της Μοσάντ

Η ιστορία πίσω από δύο «αθώα» μπλου…

• Η ιστορία και οι προεκτ...

Η ουσία της πολιτικής ισότητας και ο... αριστερός Ερχιουρμάν

Η ουσία της πολιτικής ισότητας και …

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Ελβετική φαρμακοβιομηχανία χρηματοδότησε τους νεοναζί του AfD

Ελβετική φαρμακοβιομηχανία χρηματοδ…

• Όταν η ιστορία επαναλαμ...

Σε χαμηλά επίπεδα το ενδιαφέρον για εγγραφή νέων ψηφοφόρων

Σε χαμηλά επίπεδα το ενδιαφέρον για…

• Ενόψει ευρωεκλογών • Η ...

Διατεταγμένος εκφασισμός

Διατεταγμένος εκφασισμός

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Οδηγίες για ποινική έρευνα κατά του Νικόλα Χατζηγιάννη

Οδηγίες για ποινική έρευνα κατά του…

• Από τον Γενικό Εισαγγελ...

Οι χουντο-ναζί χρυσαυγίτες αποθεώνουν τη …δημοκρατικότητα του Παπαδόπουλου!

Οι χουντο-ναζί χρυσαυγίτες αποθεώνο…

Παραμονές του εορτασμού τ...

Ο Ακιντζί δηλώνει δεσμευμένος στις συμφωνίες του παρελθόντος

Ο Ακιντζί δηλώνει δεσμευμένος στις …

• Χαρακτηρίζει, ωστόσο, π...

Prev Next

Επιβάλλεται μια σύγχρονη εμπορική πολιτική για όλους

Επιβάλλεται μια σύγχρονη εμπορική πολιτική για όλους
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των υπερασπιστών του ελεύθερου εμπορίου και των προστατευτισμού παρόλο όλοι συνηγορούν πως το εμπόριο δίδει ανάπτυξη και πλούτο και πως ένα μεγάλο μέρος των κοινοτήτων στηρίζεται από τις εξαγωγές.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές/καθηγητές Timothy Meyer και Ganesh Sitaraman της Νομικής Σχολής του Vanderbilt επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός των εμπορικών πολιτικών και συμφωνιών προς όφελος όλων γιατί από την απελευθέρωση του εμπορίου οι χαμένοι είναι πάρα πολλοί στους διάφορους τομείς παραγωγής, μισθοδοσίας και εξαγωγών.

Αναφορικά με τις ΗΠΑ που ο Πρόεδρος Tramp πρωταγωνιστεί για περιορισμό του ελεύθερου εμπορίου τονίζουν (α) πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να ταρακουνήσουν τα νερά για νέα εμπορική πολιτική συμφωνία που θα ενισχύσει την μεσαία τάξη και να στοχεύει στην εξυπηρέτηση της εξωτερικής τους πολιτικής (β) να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση των εγχωρίων και διεθνών εμπορικών θεσμών και (γ) η κεντρική πολιτική τους να στοχεύει στην ανακατανομή του πλούτου.

Υιοθετώντας αυτές τις πολιτικές θα βελτιωθεί όχι μόνο το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών αλλά και θα ενισχυθεί η εξωτερική πολιτική τους.

Η σημερινή μορφή απελευθέρωση του εμπορίου λειτούργησε σε βάρος της εργασίας γιατί το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών βιομηχανιών μεταπήδησε στο εξωτερικό όπου δημιούργησαν πιο πολλά κέρδη. Λόγω αυτής της εξέλιξης εξασκούν πιέσεις στους εγχώριους και υπεράκτιους μισθούς.

Οι Οικονομολόγοι Christoph Lanker και Branko Milanovic τονίζουν πως η δημιουργία του Π.Ο.Ε. ωφέλησε την παγκόσμια ελίτ και την μεσαία τάξη των αναδυόμενων αγορών και ιδιαίτερα της Κίνας ενώ τα εισοδήματα στις άλλες χώρες έμειναν στάσιμα.

Επίσης τονίζεται πως η εφαρμοσθείσα εμπορική πολιτική μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης, Ασίας και στον στόχο της δυτικής γεωπολιτικής και του Ψυχρού Πολέμου που ήταν η διάλυση του ανατολικού μπλοκ. Σήμερα οι πολλές εμπορικές πολιτικές και συμφωνίες είναι σκοτεινές όπως εκείνη της Trans - Pacific - Partnership που στοχεύει στην περικύκλωση της Κίνας. Τα οφέλη των ΗΠΑ από αυτήν την συμφωνία μέχρι το 2032 είναι 0.5% επί του ετήσιου Α.Ε.Π.

Η μέχρι τώρα αμερικάνικη εμπορική πολιτική ευνοά τους οικονομικούς παράγοντες του USTR που αγνοούν τους διεθνείς θεσμούς δια των οποίων παραγνωρίζεται η διεθνής συνεργασία και οι επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις.

Οι μεταρρυθμιστές για το εμπόριο τονίζουν πως για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια και η αγορά να κατανέμει δίκαια τα κέρδη καθώς επίσης να αρθούν όλες οι φορολογικές στρεβλώσεις και εμπορικοί φραγμοί και διαφωνίες.

Όπως τονίζουν τα συνδικάτα η αποτυχία του προγράμματος Trade Adjustment Assistance για επανεκπαίδευση και μετεγκατάσταση των εργαζομένων ήταν μια «ασφαλής κηδεία» και γι’ αυτό τον λόγο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Κλίντον συμπεριέλαβε στις νέες εμπορικές συμφωνίες κεφάλαια που μετριάζουν τις ζημιές καθώς επίσης και κανονισμούς για να τηρούνται τα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

Γι’ αυτό στις νέες εμπορικές πολιτικές και συμφωνίες θα πρέπει να αναφέρονται ρήτρες πως θα αντιμετωπίζονται (α) οι ζημιές και πως θα διανέμονται τα κέρδη μεταξύ ηττημένων και νικητών (β) να επιβάλλονται φόροι σε προϊόντα που οι τιμές τους είναι υπερβολικά χαμηλές.

Πέραν των αναφερομένων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η ανακατανομή των αξιών και οι έρευνες γύρω από το «κοινωνικό ντάμπινγκ» ούτως ώστε να προωθούνται αναπτυξιακά προγράμματα υποδομών, εκπαίδευσης και άλλα ευρείας ωφέλειας.

Με αυτές τις εισηγήσεις θα υποχρεωθούν οι χώρες να παρακολουθούν κα να αντιμετωπίζουν τις εγχώριες ανισότητες που προκύπτουν από την απελευθέρωση του εμπορίου.

Επίσης στο φορολογικό σύστημα και μεταβιβάσεων θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ένας μικρός φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και στις περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες όπως εκείνης της N.A.F.T.A. μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούντο πρόγραμμα υποδομών, εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και μετεγκατάστασης.

Λόγω των τεράστιων προβλημάτων και ανισορροπιών που προκύπτουν από την σημερινή λειτουργία του ελεύθερου εμπορίου θα πρέπει να επαναρχίσουν άμεσα συμφωνίες για να ωφεληθούν όλοι γιατί όπως τόνισε και από τον Θεόδωρο Ρούσβελτ από αυτές τις συμφωνίες επωφελούνται μόνο οι πλούσιοι και ισχυρές χώρες.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top