Menu
Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο...!

Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.…

• Αυτό ισχυρίστηκε βουλευ...

Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο...!

Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.…

• Αυτό ισχυρίστηκε βουλευ...

Η ιστορία πίσω από δύο «αθώα» μπλουζάκια του ισραηλινού στρατού και της Μοσάντ

Η ιστορία πίσω από δύο «αθώα» μπλου…

• Η ιστορία και οι προεκτ...

Η ουσία της πολιτικής ισότητας και ο... αριστερός Ερχιουρμάν

Η ουσία της πολιτικής ισότητας και …

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Ελβετική φαρμακοβιομηχανία χρηματοδότησε τους νεοναζί του AfD

Ελβετική φαρμακοβιομηχανία χρηματοδ…

• Όταν η ιστορία επαναλαμ...

Σε χαμηλά επίπεδα το ενδιαφέρον για εγγραφή νέων ψηφοφόρων

Σε χαμηλά επίπεδα το ενδιαφέρον για…

• Ενόψει ευρωεκλογών • Η ...

Διατεταγμένος εκφασισμός

Διατεταγμένος εκφασισμός

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Οδηγίες για ποινική έρευνα κατά του Νικόλα Χατζηγιάννη

Οδηγίες για ποινική έρευνα κατά του…

• Από τον Γενικό Εισαγγελ...

Οι χουντο-ναζί χρυσαυγίτες αποθεώνουν τη …δημοκρατικότητα του Παπαδόπουλου!

Οι χουντο-ναζί χρυσαυγίτες αποθεώνο…

Παραμονές του εορτασμού τ...

Ο Ακιντζί δηλώνει δεσμευμένος στις συμφωνίες του παρελθόντος

Ο Ακιντζί δηλώνει δεσμευμένος στις …

• Χαρακτηρίζει, ωστόσο, π...

Prev Next

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνία

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνία
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής:

Παρά τις πάμπολλες υποσχέσεις σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αποκέντρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα σημάνει περισσότερη τοπική δημοκρατία και καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων και τούτο διαφαίνεται στην Ευρώπη όπου υπάρχει περισσότερη αυτοδιοικητική αυτονομία όπου τα θετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες είναι πολλαπλά.

Σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ΕΕ με το Κογκρέσο των τοπικών και περιφερειακών αρχών μέσω της απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου ούτως ώστε να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι τοπικές και περιφερειακές αρχές και γενικότερα οι πολίτες τους με σκοπό να διαδραματίσουν έργο και ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη των περιοχών τους σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και να καταστούν ανάχωμα στην τοπική καθυστέρηση και μισαλλοδοξία.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων θα θέσει τέρμα στις ασάφειες και αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες που σχετίζονται με την ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων που στέκονται τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των δήμων και περιφερειών.

Η λειτουργικότητα του νόμου και η εκλογή των αρχών από τις τοπικές κοινωνίες μαζί με την συναίνεση των συνεργασιών θα συμβάλουν θετικά ούτως ώστε να εξουδετερωθούν τα οποιαδήποτε αλιβερια και ακυβερνησία καθώς επίσης και οι κομματικές ταυτότητες.

Γι’ αυτό οι τοπικές κοινωνίες χρειάζονται ένα νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης και ανάπτυξης όπως και το κεντρικό κράτος που με τις μεταρρυθμίσεις που θα επέλθουν θα επιτρέψουν να βγούμε από τα αδιέξοδα και την υπανάπτυξη και να οδεύσουμε στην πραγματική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου που τόσο στερείται η χώρα και ο λαός μας.

Για να επέλθει αυτό απαιτείται να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης με το μίζερο κράτος και να γίνουν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης πιο πρακτικοί και αποτελεσματικοί στην λύση των τοπικών προβλημάτων.

Με τις αυτοδιοικούμενες κοινωνίες και περιφέρειες επιτυγχάνεται η ωριμότητα και κτυπιέται η αδράνεια και αναποτελεσματικότητα και δημιουργούνται δυναμικές περιφέρειες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και κοινωνικής συνεργασίας και πρόνοιας.

Ήδη στον τόπο μας παρατηρείται σεβαστή προσπάθεια από τις τοπικές κοινωνίες μέσω της συνεννόησης για να αναδειχθούν βελτιωτικά έργα που ξεφεύγουν από τα όχι και που καλλιεργούν νέα κουλτούρα στην αυτοδιοίκηση.

Το ανασκούμπωμα που μας περιμένει για τη νέα μεγάλη αλλαγή, θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν γιατί θα είναι ο λαός που θα κάμει κουμάντο και θα σχεδιάζει παραγωγή και ανάπτυξη.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top