Menu
Η κρίση του πολιτικού συστήατος και το ΔΗΚΟ

Η κρίση του πολιτικού συστήατος και…

Από Ανδρέα Θεοφάνους* Το...

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε εκδοχή Κασσελάκη

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε ε…

Ήταν Νοέμβριος του 2023 ό...

Ε.Ε. του πολέμου

Ε.Ε. του πολέμου

Με «πολεμικό ανακοινωθέν»...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Prev Next

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: με πολλές πτυχές και άλυτο..

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: με πολλές πτυχές και άλυτο..
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Παρόλο που καθημερινά βλέπουμε άψυχα κορμιά να επιπλέουν σε ποταμούς και θάλασσες και να υψώνονται σιδερόφρακτα σύνορα σε βαλκανικές - κεντροευρωπαϊκές χώρες και τείχη στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ έρχονται τώρα στις οθόνες των καναλιών οι άθλιες συνθήκες στα Hotspots η ανεξέλεγκτη άνοδος της ακροδεξιάς και οι διάφοροι «Πόντιοι Πιλάτοι» που νίπτουν τα χέρια τους μπροστά στο πολιτικό κόστος για μια γενναία ανθρωπιστική πολιτική και επιδίδονται σε γενικόλογες τοποθετήσεις περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν προσφέρουν θετικές λύσεις που να είναι αντάξιες του δυτικού πολιτισμού.

Μιας λύσης που θα έχει ουμανιστική βάση και βαρύτητα και θα λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες των προσφύγων και εκείνων που επικρατούν στις χώρες υποδοχής.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από έναν αριθμό χωρών της ΕΕ που είναι ο κύριος αποδέκτης αυτών των ροών, επικρατεί μεγάλη αναποτελεσματικότητα ιδιαίτερα στο επίπεδο της μεταστροφής της κοινής γνώμης εξαιτίας του φόβου που επικρατεί για την προσωπική ευημερία, όπου οι πρόσφυγες θεωρούνται οικονομική απειλή, και των τρομοκρατικών φανταμενταλιστικών μουσουλμανικών επιθέσεων, απειλή για την εθνική ταυτότητα και πολιτισμού.

Όλοι αυτοί οι εκφοβισμοί προέρχονται από την απουσία τεκμηριωμένων εμπεριστατωμένων μελετών/ερευνών για τα οφέλη που προκύπτουν από την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στις εθνικές και τοπικές κοινωνίες.

Η παράλειψη υιοθέτησης δέσμης μέτρων και η απουσία πρωτοβουλιών για έλεγχο των αναφερόμενων ροών και της επιστροφής τούτων, σε ασφαλή μέρη και της προστασίας των από τρομοκρατικές επιθέσεις, δημιουργά τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Η έλλειψη πολιτική βούλησης για συνεργασία και λήψη αποφάσεων μας έφεραν μπροστά στο μεγάλο εμπόδιο που λέγονται εθνικοί ανταγωνισμοί και τρέφουν το τέρας της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού όπου οι αλληλέγγυες κοινωνίες, δημοκρατία, νομιμότητα και ανθρωπισμός έχει χάρτινα φρούρια παρά το γεγονός η νομολογία του ΕΔΔΑ για τα ζητήματα των προσφυγών και μεταναστών είναι εξαιρετικά πλούσια όπου αυτοί χαρακτηρίζονται «ευάλωτες ομάδες και υποχρεούνται τα κράτη να φροντίσουν για την ευημερία τόσο των προσφύγων και μεταναστών όσο και του τοπικού πληθυσμού καθώς επίσης της τήρησης του νόμου και της τάξης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης περίπου 250 εκ. ανθρώπου είναι διεθνείς μετανάστες και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000. Το 2017 ο αριθμός των εκτοπισμένων στο κόσμο ξεπέρασε τα 68 εκ. ένας στους 110 ανθρώπους. Τα 40 εκ. των εκτοπισμένων είναι εκτοπισμένοι στις χώρες τους ενώ τα 22,5 εκ. εξ’ αυτών είναι πρόσφυγες και 3 εκ. από αυτούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των πολέμων φτώχειας, καταπιεστικών καθεστώτων, έγκλημα διακίνησης ανθρώπων αλλά και της κλιματικής αλλαγής που δεν αναγράφεται στο μακρινό μέλλον και αφορούσε τις χιλιάδες που προέρχονταν από τις χώρες τις Αφρικής που πλήττονται από την ξηρασία.

Το φαινόμενο της κλιματικής που πλήττει τις ΗΠΑ σύμφωνα με τον Τζέσι Κιναν ειδικό στην κλιματική αλλαγή θα είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και σε έκταση από εκείνο που έπληξε το «Νταστ Μποουλ» μετά το οικονομικό κραχ του 1929 όπου περίοδοι παρατεταμένης ξηρασίας που συνοδευόταν από αμμοθύελλες κάλυψαν τα πάντα και κατάστρεψαν τις φυτείες που οδήγησαν τους αγρότες στην χρεοκοπία και έχασαν τις περιουσίες τους που εκποιήθηκαν από τις τράπεζες όπου ήταν χρεωμένοι.

Επίσης ο καθηγητής της Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Duke στο βιβλίο του «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά μήκος της ακτής της Αμερικής θα αλλάξει την ακτογραμμή σε διάφορες περιοχές μέχρι το τέλος του αιώνα και θα εκτοπίσει άνω των 13 εκ. ανθρώπων.

Επίσης έγγραφο της ΕΕ μιλά πως από το 2003 η κλιματική αλλαγή είναι τέτοια και η μετανάστευση από αυτή θα αλλάξει συνολικά το μεταναστευτικό όπως διαμορφώνεται σήμερα και όλους τους συσχετισμούς καθώς επίσης και το πολιτικό σκηνικό σε ολόκληρη την Ένωση επειδή οι μετανάστες της κλιματικής αλλαγής θα είναι η μεγάλη πρόκληση γι αυτή επειδή ο μισός πληθυσμός της υποσαχαριας Αφρικής σύμφωνα με τον ειδικό της μετανάστευσης Φρανσουά Ζεμέν εξαρτώνται από την γεωργία και θα καταλήξουν όλοι στην Ευρώπη και πως η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει αναδιανομή του παγκόσμιου πληθυσμού και γι’ αυτό προαπαιτείτε κατάλληλη προετοιμασία.

Σε πρόσφατη έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί πως η κλιματική αλλαγή θα μετατρέψει 143 εκ. ανθρώπους σε «μετανάστες κλίματος» λόγω της στάθμης της θάλασσας, πλημμυρών, ξηρασίας, ακραίων φαινομένων και θα προκαλέσει μαζική μετακίνηση ανθρώπων εντός και εκτός συνόρων δημιουργώντας τα γνωστά ήδη «hotspots» επειδή θα ξεχυθούν προς τις πόλεις.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα προέλθει από την Αφρική, Νότια Ασία και Λατινική Αμερική που αντιπροσωπεύουν το 55% των πληθυσμών του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Αυτές οι νέες ανθρώπινες ροές από την κλιματική αλλαγή θα προκαλέσουν τεράστιες αλλαγές στις χώρες υποδοχής όπως είναι η διακυβέρνηση, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες μετανάστες θα προτιμήσουν το αστικό περιβάλλον που σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους κατοίκους το 65% των κατοίκων της Γης μέχρι το 2050 θα ζήσουν στις πόλεις.

Όλες αυτές οι προκλήσεις απαιτούν αποτελεσματική διαχείριση τόσο για τις πόλεις όσο και για τις μεταναστευτικές ροές καθώς επίσης μια σωστή προετοιμασία από τα κράτη για αυτή την τεράστια μετακίνηση ανθρωπίνων ζωών που αναζητούν βιώσιμα μέρη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της επιστήμης για τις Παγκόσμιες Αλλαγές Σάιμον Λιούις «Ζούμε σε μια νέα ασταθή εποχή, η οποία θα εκτείνεται για αιώνες στο μέλλον. Το φάντασμα της ταχείας περιβαλλοντικής αλλαγής θα οδηγήσει την κοινωνία σε κατάρρευση.

Ο ρυθμός της περιβαλλοντικής αλλαγής είναι απίστευτα ταχύς σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς ρυθμούς του γεωλογικού παρελθόντος κάτι που σημαίνει ότι πολλά είδη δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν ή να προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα και γι’ αυτό αναμένεται εξαφάνιση πολλών ειδών. Αυτή είναι ένας πολλαπλασιαστής των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων.

Μόνο με πολιτική βούληση και με διεθνισμό αντιμετωπίζονται τα μείζοντα προβλήματα του 21ου αιώνα μαζί με ένα μετασχηματισμό της οικονομίας για να ευδοκιμήσει η ανθρωπότητα αυτόν τον αιώνα.

Φωτογραφία: Η φωτογραφία με μικρά προσφυγόπουλα είναι από ανάρτηση στο facebook του Νίκου Μπογιόπουλου, απ’ αφορμή μια συζήτηση περί “λθρομεταναστών” στη Λέσβο. Η κειμενολεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία, γράφει: Από μια άποψη οι ΔΑΚΙτες της ΕΛΜΕ Λέσβου, αυτοί που αποφάσισαν να ποτίζουν με δηλητήριο τα παιδιά μέσω της λέξης «λαθρομετανάστης», έχουν δίκιο. Εκπροσωπούν ό,τι ακριβώς περιέγραφε ο Μαβίλης:
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις, υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top