Menu
Ζοζέ Σαραμάγκου:- Είναι ανάγκη να αλλάξουμε τον κόσμο

Ζοζέ Σαραμάγκου:- Είναι ανάγκη να α…

Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου  2...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υλικά...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υ…

• ...Από την Κατερίνα Φου...

Ελλάδα: Όταν τα πραγματικά αφεντικά δεν έχουν διλήμματα και μοιράζουν εύσημα...

Ελλάδα: Όταν τα πραγματικά αφεντικά…

Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για ...

Νέες εθνικιστικές κορώνες από τον ψευδοπρωθυπουργό στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη

Νέες εθνικιστικές κορώνες από τον ψ…

• Μιλά για «μπλε πατρίδα»...

Νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Νικολαΐδη

Νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη …

• «Η νύφη του Ιούλη»   ...

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

• Ο πρέσβης των ΗΠΑ καλεί...

Σενέρ Ελτζίλ: “Αφήσατε Τουρκοκύπριους για να τους υπερασπιστείτε;”...

Σενέρ Ελτζίλ: “Αφήσατε Τουρκοκύπριο…

• Ερώτημα του ΓΓ της συντ...

Τα δικά μας παιδιά…

Τα δικά μας παιδιά…

Γράφει: Σοφία Χουδαλάκη* ...

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να απελαύνουν εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να απελαύνουν εκ…

• Από την ερχόμενη εβδομά...

Τα πετρέλαια, το Διεθνές «δίκαιο» και οι αιθεροβάμονες των Αθηνών

Τα πετρέλαια, το Διεθνές «δίκαιο» κ…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Prev Next

Οι στόχοι της Κίνας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη νέα τεχνολογία

Οι στόχοι της Κίνας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη νέα τεχνολογία
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Όπως είναι γνωστό οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την κλιματική αλλαγή που επήλθε και το ανερχόμενο συνέχεια κόστος κατά έτος των ζημιών από τις καταστροφές και τα ανθρώπινα θύματα μπήκαν για καλά στο πετσί μας και έγιναν κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Λόγω των αναφερόμενων εξελίξεων και της εμπειρίας που απέκτησε η Κίνα με την στροφή της προς το πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να αντιμετώπιση τις συνεχείς ανάγκες της από την αυξημένη ανάπτυξη της στράφηκε προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες για επενδύσεις και ανόρυξη τούτων με στόχο να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ανόρυξη τούτων και χαμηλές τιμές.

Δυστυχώς οι σχεδιασμοί της δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα λόγω πτώσεως των τιμών στο πετρέλαιο και μετοχές καθώς επίσης λόγω εμπάργκο, πολεμικών συγκρούσεων στις εμπλεκόμενες χώρες, της μη ικανοποιητικής απόδοσης των γεωτρήσεων, διαφθοράς στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, των κινδύνων που διατρέχει το κινέζικο προσωπικό από τους ντόπιους, τον έλεγχο των διόδων και ροών από τις δυτικές χώρες και ιδίως τις ΗΠΑ και τέλος της ανεύρεσης μεγάλων ποσοτήτων σε ΗΠΑ και Καναδά.

Όλα αυτά μαζί, οδήγησαν την Κίνα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μαζί με την εμπειρία που απέκτησε από την Γερμανία για την χρήση των ηλιακών πάνελ και το μεγάλο κέρδος που είχε από την προτίμηση της Γερμανίας να κατασκευάσει τα αναφερόμενα προϊόντα σε κινέζικα εργοστάσια.

Στόχος της Κίνας τώρα είναι να καταστεί αυτάρκης και να πωλεί τα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες προς άλλες χώρες και συνάμα να τις βοηθήσει να αποφύγουν τα περιβαλλοντικά λάθη του παρελθόντος.

Με αυτή την ενέργειά της, και την παρεχόμενη βοήθεια προς αυτές θα συμβάλλει και στην δημιουργία νέων εργασίας εντός και εκτός των συνόρων της και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υπηρεσιών και νέων επενδύσεων σ’ αυτή και στις τρίτες χώρες.

Η παραγόμενη σήμερα ποσότητα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σ’ αυτή ανέρχεται στα 125 γίγαβατ και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 47 και η Γερμανία με 40.

Η ετήσια παραγωγή της ανέρχεται στα 51 γίγαβατ και στόχος της κινέζικης κυβέρνησης είναι να επενδύσει σ’ αυτό τον τομέα 47 δις δολάρια.

Με τις κινέζικες εξαγωγές το κόστος των ηλιακών πάνελ μειώθηκε κατά 80% όπως και των μπαταριών.

Στροφή έχει κάμει και στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και λεωφορείων. Σήμερα οι κινέζικες κατασκευαστικές βιομηχανίες στον αναφερόμενο τομέα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου.

Πέρα αυτών η Κίνα Προσανατολίζεται να δημιουργήσει την μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο όπου οι επιχειρήσεις θα εμπορεύονται πιστώσεις σε σχέση με το δικαίωμα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ήδη η Κίνα αγόρασε τα περισσότερα ομόλογα με τα οποία θα χρηματοδοτήσει την κλιματική αλλαγή ή να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από αυτήν. Επίσης πρωτοστατεί στην προσέλκυση πολυεθνικών δανειστών για να ενισχυθούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Η πρωτοβουλία της για το Belt and Road στοχεύει στην αύξηση της επιρροής της στην Ασία.

Με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ηλεκτρικές μεταφορές η Κίνα στοχεύει στην βελτίωση της εθνικής της ασφάλειας και της μείωσης των κινδύνων που προέρχονται από τις θαλάσσιες διόδους και των ανερχόμενων κινδύνων από την βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ιαπωνίας και Ινδίας.

Εκτός των αναφερομένων προβλέψεων και προγραμμάτων η Κίνα αναπτύσσει ευέλικτα μικροσυστήματα (Drone) που μπορούν να αποσυνδεθούν από το κεντρικό σύστημα στην διάρκεια μιας κρίσης όπως είναι το σύστημα πολλαπλών καυσίμων που δεν εξαρτώνται από την βενζίνη και τα ντίζελ. Στοχεύοντας με αυτά τα συστήματα να ελεγχθούν οι κυβερνοεπιθέσεις και οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές και πολέμους.

Πέρα των αναφερομένων, στόχος της είναι η ανάπτυξη της προηγμένης τεχνολογίας και η ανάπτυξη της τεχνικής νοημοσύνης που σχετίζεται άμεσα με τους εξοπλισμούς και την τεχνική των δορυφόρων διά της οποίας θα αχρηστεύει τους εχθρικούς δορυφόρους συμβάλλοντας έτσι στην αναμόρφωση της διεθνούς τάξης, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της αλλαγής του κλίματος.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να τονισθεί η ωφελιμότητα της συνεργασίας στην Mission Innovation που προωθούν η ΕΕ, Κίνα και άλλες 22 χώρες, επιβάλλεται να αναζητηθούν διεθνείς κανόνες συνεργασίας, ανάπτυξης και προώθησης της νέας τεχνολογίας για καθαρή ενέργεια, μακριά από στενά οικονομικά πολιτικά στρατηγικά συμφέροντα προς όφελος της ανθρωπότητας, συνεργασίας-ειρήνης εκτοπίζοντας ποικίλους ψυχρούς ανταγωνισμούς τους.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top