Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Συμφωνία Πρεσπών: «Κρίκος» στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για τα Βαλκάνια και στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία

Συμφωνία Πρεσπών: «Κρίκος» στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για τα Βαλκάνια και στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία

• Ένα αποκαλυπτικό ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας • Πυκνώνουν επισκέψεις και παρεμβάσεις ΕυρωΝΑΤΟικών στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα

 

Κλιμακώθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ΠΓΔΜ, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ισχυρή πλειοψηφία υπέρ του «Ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (30 Σεπτέμβρη), με αιχμή την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και, σε μια πορεία, στην ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα είναι το εξής: «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, την 1η Αυγούστου κατατέθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές, το ψήφισμα υπ' αρ. 602, για την υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως γράφει το κείμενο, η Γερουσία «υποστηρίζει τη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα και της "Μακεδονίας" Ζ. Ζάεφ» στο ονοματολογικό.

Από την κατάθεση και κυρίως από το περιεχόμενο του ψηφίσματος, επιβεβαιώνεται το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Βαλκανική, όπου αυτήν την περίοδο εστιάζουν ιδιαίτερα στις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ, ως κρίκο στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Από το κείμενο δεν λείπουν και τα συνήθη πλέον εύσημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το ρόλο στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και ευρύτερα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η Ελλάδα είναι ένα μακρόχρονο μέλος του ΝΑΤΟ και πολύτιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεισφέροντας το 2,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της για την άμυνα και φιλοξενώντας την αμερικανική ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας». Αναγνωρίζεται επίσης η συμβολή της στη «σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», η οποία «αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, το ψήφισμα καταγράφει ότι «εντάχθηκε στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, του ΝΑΤΟ, το 1995 (...) και είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες (σ.σ. με προσωπικό και μέσα) κατ' αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας, στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν».

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές «προτρέπουν» την ΠΓΔΜ «να συνεχίσει να εφαρμόζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, καθώς επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ σε ό,τι αφορά τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων «ενθαρρύνει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών και άλλους σχετικούς οργανισμούς να υποστηρίξουν τις εταιρείες των ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Το «ψητό» είναι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Μπαίνοντας κατευθείαν στο «ψητό», το ψήφισμα σημειώνει ότι «η Ρωσία επίμονα επιδιώκει να υπονομεύει συμφωνίες που ενισχύουν την ευρωπαϊκή συνοχή, διευρύνουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ ή ενισχύουν τις διατλαντικές εταιρικές σχέσεις».

Αναφέρεται επίσης ότι «οι κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της "Μακεδονίας" έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάμειξη στις εγχώριες υποθέσεις τους προς υπονόμευση της συμφωνίας για το όνομα, μεταξύ άλλων οργανώνοντας (σ.σ. η Ρωσία) δημόσιες διαμαρτυρίες και εμβαθύνοντας δεσμούς με εθνικιστικές οργανώσεις».

Το ψήφισμα υπενθυμίζει με νόημα ότι «στις 11 Ιουλίου 2018 (σ.σ. ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες) η κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και εμπόδισε την είσοδο δύο επιπλέον Ρώσων διπλωματών, εξαιτίας της εμπλοκής τους στη χρηματοδότηση δημόσιων διαμαρτυριών προκειμένου να υπονομευτεί η συμφωνία για το όνομα» της ΠΓΔΜ.

Στο ίδιο πνεύμα, η Γερουσία «καταδικάζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας να υπονομεύσει τη συμφωνία και υποστηρίζει τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις αρχές της Αθήνας και των Σκοπίων για την αντιμετώπιση της κακοήθους ρωσικής επιρροής».

Σύμφωνα, εξάλλου, με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, η εκτίμηση στην επιτροπή της Γερουσίας ήταν ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30/9, «θα εξαφανίσει ένα ευάλωτο κενό στα Δυτικά Βαλκάνια, μειώνοντας τις ευκαιρίες για μια ρωσική ανάμειξη».

Άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η εκτίμηση ενός από τους γερουσιαστές που κατέθεσαν το ψήφισμα, του Κρ. Μέρφι, ότι «ο Πούτιν δεν θα σταματήσει να ενθαρρύνει αντιθέσεις μεταξύ χωρών στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η συμφωνία αυτή βάζει τη βάση για ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ και μια ισχυρότερη ΕΕ, και τώρα πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να δείξουμε στη Ρωσία ότι η παράνομη παρέμβασή της στις υποθέσεις άλλων χωρών δεν θα έχει αποτέλεσμα».

Είναι φανερή η άμεση σύνδεση της συμφωνίας με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και τον ανταγωνισμό που οξύνεται με τη Ρωσία. Απ' αυτήν τη σκοπιά, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη, τόσο για το ρόλο της στην υπογραφή της συμφωνίας όσο και για την προσπάθεια να αποκρύψει το πραγματικό περιεχόμενο και τη σκοπιμότητά της από το λαό.

Αυξάνονται οι παρεμβάσεις στα Σκόπια

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι παρεμβάσεις στα Σκόπια, προκειμένου στο δημοψήφισμα να υπάρξει συμμετοχή και ξεκάθαρο «Ναι» στην ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, με έγκριση της Συμφωνίας.

Ενδεικτικά, το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ αναμετέδιδε μεσοβδόμαδα δηλώσεις «αξιωματούχων» από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ότι αναμένουν εκεί από τα «μέρη» στην ΠΓΔΜ να διασφαλίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, ότι οι Βρυξέλλες στηρίζουν τη συμφωνία και αναμένουν από τους ψηφοφόρους στην ΠΓΔΜ να πάρουν μέρος στο επερχόμενο δημοψήφισμα, «καθώς είναι μια σημαντική στιγμή για να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον της χώρας».

Ακόμα πιο ανοιχτή στήριξη στην «ευρωατλαντική πορεία» της ΠΓΔΜ εξέφρασε και η λεγόμενη «Ομάδα της Οχρίδας» («The Ohrid Group»), «άτυπο» - όπως αυτοπροσδιορίζεται - γκρουπ από νυν και πρώην πολιτικούς και αξιωματούχους που εμφανίστηκε στο προσκήνιο τον Απρίλη, με στόχο ακριβώς την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ.

Πρόεδρός της είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Βρετανός Τζ. Ρόμπερτσον, ενώ στο δυναμικό της εντάσσονται επίσης ο πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χ. Σολάνα, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», Ντ. Γουίλσον, ο πρώην ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας της Αγγλίας, υποστράτηγος Μπ. Γουάιτ - Σπούνερ, κ.ά.

Σε ανακοίνωσή της προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στο δημοψήφισμα «θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια ιστορική επιλογή. Θέλετε να ανοίξετε το μονοπάτι για την υποψηφιότητα της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, υποστηρίζοντας τη συμφωνία με την Ελλάδα στο ονοματολογικό; Εμείς, η Ομάδα της Οχρίδας, σας προτρέπουμε να πείτε "Ναι"!».

Χωρίς να κρύβει λόγια, η ανακοίνωση συνεχίζει: «Βλέπουμε τη συγκυρία ως "'Η τώρα ή ποτέ" για τη χώρα σας, για σας και για το μέλλον των παιδιών σας (...) Πολλοί από μας θυμόμαστε τις κακές μέρες για τα Δυτικά Βαλκάνια το 1990, την εθνική βία, την έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτές οι μέρες πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. Η υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια, η υποψηφιότητα στην ΕΕ θα φέρει την οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις, δουλειές, πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα που θα βελτιώσουν τις ζωές σας»...

Νέες επισκέψεις παραγόντων ΝΑΤΟ - ΕΕ

Πέραν των δηλώσεων, στη γείτονα ετοιμάζονται και νέες επισκέψεις ηγετών από ΕΕ και ΝΑΤΟ, ακριβώς για να προπαγανδίσουν το «Ναι». Ο Ζάεφ έχει καλέσει Μέρκελ και Τραμπ, ενώ ανακοινώθηκε και επισήμως ότι στις 7/9, τρεις βδομάδες πριν το δημοψήφισμα, επισκέπτεται τα Σκόπια ο καγκελάριος της Αυστρίας (ασκεί το τρέχον 6μηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ), Σ. Κουρτς.

Την Πέμπτη, εξάλλου, βρέθηκε στα Σκόπια ο Αμερικανός στρατηγός Κ. Σκαπαρότι, επικεφαλής των ΝΑΤΟικών και των αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, είπε ότι «το έθνος σας έχει μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον και προοδεύει (...) Η συνεχής υποστήριξή σας είναι σημαντική όχι μόνο για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Αναμένω την είσοδό σας στο μέλλον ως το 30ό μέλος της Συμμαχίας».

Δραττόμενη της ευκαιρίας, η υπουργός Άμυνας και αν. πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκέρινσκα, συνέδεσε το θέμα με το δημοψήφισμα στις 30/9, λέγοντας ότι στην ψηφοφορία οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν το ...συμφέρον τους και να ψηφίσουν «Ναι», προβάλλοντας το δίλημμα: «Η επιλογή είναι καθαρή: Μέλλον ή απομόνωση, υποψηφιότητα μέλους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ή άλλη μια χαμένη δεκαετία;».

Κάνοντας τέλος μια σαφή νύξη στο ρόλο και την αντίθεση της Ρωσίας προς τη συμφωνία, είπε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε το δημοψήφισμα να καταστεί όμηρος εξωτερικών πολιτικών υπολογισμών».

Συμφωνία - «μοντέλο» για ΝΑΤΟικές «διευθετήσεις»

Στο μεταξύ, και ενώ οι εξελίξεις και οι ανταγωνισμοί «τρέχουν» στη Βαλκανική, με σενάρια για αλλαγές συνόρων, ο καθηγητής Διαχείρισης Συγκρούσεων στο «Johns Hopkins University», Ε. Τζόσεφ, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ανέλυε γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αξιοποιηθεί ως «μπούσουλας» και για άλλες «διευθετήσεις».

Κατά την άποψή του, Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν ...βραβείο Νόμπελ για τη συμφωνία, «όχι απλώς γιατί λήγει οριστικά ένα πρόβλημα, αλλά μάλλον γιατί δημιουργεί ένα νέο μοντέλο επίλυσης διεθνών διενέξεων που σχετίζονται με θέματα ταυτότητας (...) Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί ένα διεθνές μοντέλο που αξίζει απολύτως να ληφθεί υπόψη για ένα βραβείο Νόμπελ».

Ο Ε. Τζόσεφ σημείωνε επίσης ότι «η φιλοδοξία της Ελλάδας να αναλάβει το ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, όσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του ονοματολογικού. Η επίλυση αυτού του προβλήματος ανυψώνει την Ελλάδα σε ένα βάθρο θαυμασμού και σεβασμού, τόσο μέσα στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, αλλά και στα μάτια της διεθνούς κοινότητας γενικότερα». Μια τοποθέτηση προς απόδειξη ότι στόχοι του κεφαλαίου και εμπλοκή σε επικίνδυνους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς πάνε μαζί...

Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο που μεθοδεύονταν όλα τα παραπάνω, η Μόσχα απάντησε με απελάσεις και απαγόρευση εισόδου σε Έλληνες διπλωμάτες, στις προηγούμενες, αντίστοιχες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης...

Φωτογραφία: Από τους πανηγυρισμούς για την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top