Menu
Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απειλούν κανέναν

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απει…

• Η αύξηση της έντασης στ...

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξ…

• Στην επικίνδυνη για το ...

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλα πέθανε ενώ ήταν σε κράτηση στο Τέξας

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλ…

• Είναι ο πέμπτος ανήλικο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο..…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Τα αμερικανικά γεράκια δημιουργούν σύννεφα πολέμου κατά του Ιράν

Τα αμερικανικά γεράκια δημιουργούν …

• Θα αντιμετωπιστεί με "μ...

Ελλάδα: Αρπάζει από το λαό, τα δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους...

Ελλάδα: Αρπάζει από το λαό, τα δίνε…

• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ   ...

Ψηφοθηρία δια της… «κλοπής»!

Ψηφοθηρία δια της… «κλοπής»!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Ο αγώνας ενός ατόμου ενάντια στο φασισμό

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Ο αγώνας ενός ατόμου ε…

Γράφει: Νίνος Φένεκ Μικελ...

Eurovision: Η κορυφή του παγόβουνου

Eurovision: Η κορυφή του παγόβουνου

Γράφει: Νίκος Καψάλης* Η...

Prev Next

Η καταστροφή της φύσης

Η καταστροφή της φύσης
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο βίαιες φυσικές καταστροφές και απώλεια ανθρωπίνων ζωών που σχεδόν χρόνο με το χρόνο αυξάνονται ραγδαία, ένεκα της ανθρώπινης παρέμβασης, της βίαιης κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και της άρνησης των κρατών – πολιτών να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των επιστημόνων. Οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και την ανάγκη λήψης μέτρων για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ακραία φαινόμενα. Ο τραγικός απολογισμός των οποίων, σε επίπεδο ανθρωπίνων ζωών, περιουσιών και φυσικού περιβάλλοντος είναι τεράστιος και συνυπολογίζεται σε δισεκατομμύρια τον χρόνο. Και τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θυσιάζουμε τους οικονομικούς πόρους σε ορθολογικότερους σκοπούς για να προλάβουμε την εκδίκηση της φύσης που έχει μετατραπεί σε πεπρωμένο θανάτου.

Παρά την ύπαρξη κάποιων σχεδίων σε μια σειρά χώρες αυτά δεν είναι αποτελεσματικά και χρειάζονται ένα γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και προστασίας του πολίτη με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων με συντονισμένες ασκήσεις καθώς επίσης με συντονισμένη και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών από τους αρμόδιους πως να συμπεριφέρονται και να ενεργούν σωστά και υπεύθυνα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δυστυχώς η λειτουργία αναχρονιστικού πλαισίου και οράματος στην ανάπτυξη γης και συντήρησης δάσους, παραλιών, δρόμων, δημοσίων χώρων, πάρκων, προσβάσεων στις θάλασσες, μνημείων, προστασία περιβάλλοντος και ανάπτυξης πρασίνου εκτοπίσθηκαν από τους συμφεροντολόγους και διαμόρφωσαν και την κοινή γνώμη προς λάθος κατεύθυνση.

Οι βαρύγδουπες δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς δεν λύουν τα υπάρχοντα προβλήματα και χρειάζεται επίσημοι και λαοί και κατακτούν στον καθρέφτη τους και δουν ο καθένας τις δικές τους ευθύνες.

Για να προστατευθεί η φύση απαιτείται η αρμονική συμβίωση ανθρώπων και περιβάλλοντος και το νομοθετικό πλαίσιο να είναι ευέλικτο, αποτελεσματικό και να υπάρξει κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top