Menu
Ο Αναστασιάδης, ο Συλλούρης κι ο ήρωας καταδρομέας, Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου...

Ο Αναστασιάδης, ο Συλλούρης κι ο ήρ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Κυβερνώντων -και όχι μόνο- αχρειότητες και ιστορίας βιασμός...

Κυβερνώντων -και όχι μόνο- αχρειότη…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Οι Αμερικανοί το Κυπριακό και ο Μητσοτάκης

Οι Αμερικανοί το Κυπριακό και ο Μητ…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Και το όνομα αυτού: έγκλημα και προδοσία...

Και το όνομα αυτού: έγκλημα και προ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Το νερό είναι το ελιξίριο της ζωής

Το νερό είναι το ελιξίριο της ζωής

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Θα εμφανιστεί και πιο προηγμένο οπλικό σύστημα στην περιοχή, εκτός από τους S-400...

Θα εμφανιστεί και πιο προηγμένο οπλ…

• Σύμφωνα με τον επικεφαλ...

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις αν οι Ε/κ δεν αποδεχτούν τις προτάσεις Ακιντζί

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γε…

• Στα χέρια του προέδρου ...

Ελλάδα: Η Νέα Δημοκρατία θέτει στο στόχαστρο τους πρόσφυγες!

Ελλάδα: Η Νέα Δημοκρατία θέτει στο …

• Με απόφαση του Γ. Βρούτ...

Ο ΥΠΕΞ ενημερώνει τη Δευτέρα τους Ευρωπαίους ομολόγους του

Ο ΥΠΕΞ ενημερώνει τη Δευτέρα τους Ε…

• Για εξελίξεις με ενέργε...

Ελλάδα: Οι επιχειρηματικοί ομίλοι βάζουν ακόμα ψηλότερα τον αντιλαϊκό πήχη

Ελλάδα: Οι επιχειρηματικοί ομίλοι β…

• Οι εργοδοτικές ενώσεις ...

Prev Next

Οι ωφέλειες από τον περιορισμό των σκουπιδιών

Οι ωφέλειες από τον περιορισμό των σκουπιδιών
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Όλοι μένουμε έκθαμβοι από τον όγκο των σκουπιδιών που παράγεται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο που αγγίζουν το 1,3 δις τόνους ανά έτος και μέχρι το 2025 αυτό θα αγγίξει το 2.2. δις τόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Climate and Clean Air Coalition αυτή η συσσώρευση οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού, αστικοποίηση, αλλαγή των μοντέλων κατανάλωσης, στις ανεξέλεγκτες χωματερές, έλλειψη οργανωμένων υπηρεσιών και στην αδυναμία των δήμων να τα διαχειριστούν.

Αυτές οι πρακτικές έχουν καταστροφικές συνέπειες στην δημόσια υγεία, περιβάλλον, υγεία των υπαλλήλων καθαριότητας και στους περίοικους αυτών των περιοχών όπου συσσωρεύονται.

Τα σκουπίδια είναι σημαντική πηγή βραχύβιων ρύπων του κλίματος και κατέχουν την τρίτη θέση στις ανθρώπινες πηγές μεθανίου που με την σειρά του συμβάλλει στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης από το όζον.

Η καύση τούτων, σε ανοιχτούς χώρους και η μεγάλη απόσταση από τα ΧΥΤΑ και λόγω της μη κατάλληλης συντήρησης των μηχανημάτων παράγουν αιθάλη που συμβάλλει στην μόλυνση του αέρα.

Η μη βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών δημιουργά τοξίνες και μικρόβια που μολύνουν τον αέρα, το έδαφος και το νερό.

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων ανήκει στους δήμους που είναι υπόχρεοι μέχρι το 2020 να αναπτύξουν σε παγκόσμια κλίμακα τέτοια συστήματα διαχείρισης τούτων ως εξής:

(α) Διαχωρισμός των οργανικών αποβλήτων.
(β) Εγκλωβισμός και χρήση ειδικής τεχνολογίας για την διαχείριση των αερίων που παράγονται στα ΧΥΤΑ.
(γ) Αποτροπή της καύσης των αποβλήτων σε ανοιχτούς χώρους.

Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η μείωση της παραγωγής μεθανίου, του κόστους κατασκευής νέων τέτοιων χώρων.

Η ορθή διαχείριση των αποβλήτων θα συμβάλλει στην αξία της γης, στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων και στην ενίσχυση της υγείας, στα οικοσυστήματα.

Αυτή η εξοικονόμηση θα φέρει στην Ευρώπη 72 δις ευρώ το χρόνο και θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών των αποβλήτων και ανακύκλωσης κατά 42 δις ευρώ το χρόνο και επίσης την δημιουργία 400,000 νέων θέσεων εργασίας και θα καταστούν πηγή ενέργειας για τις πόλεις.

Εάν χειριστούμε ορθά τα σκουπίδια που παράγουμε, μπορεί να έχουμε τα ακόλουθα οφέλη σε παγκόσμια κλίμακα, αφού θα μειωθεί το όζον (Ο2) και το ΡΜ2.5 που μολύνει τον αέρα και την μείωση των ασθενειών όπως είναι 1) η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια 2) παιδική πνευμονία 3) ισχαιμική καρδιοπάθεια 4) εγκεφαλικά επεισόδια 5) άσθμα 6) αναπνευστικά προβλήματα 7) μολύνσεις του αναπνευστικού 8) χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις 9) μειωμένη πνευμονική λειτουργία 10) λιπόβαρα νεογνά.

Στην μείωση των σκουπιδιών ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει με την (α) κομποστοποιηση των υπολειμμάτων των οργανικών τροφών, φύλλων, φλουδών φρούτων, λαχανικών, τρίχες των μαλλιών, κομμάτια από υφάσματα καθώς επίσης (β) στην επαναχρησιμοποίηση γυαλιών, βάζων, επίπλων, ρούχων και (γ) στην μείωση της χρήσης air condition, κεντρικής θέρμανσης, αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με υψηλής ενεργειακής τάξης λαμπτήρων, επιλογή υψηλής ενεργειακής κλάσης οικιακών συσκευών, περιορισμού της χρήσης αυτοκίνητου και της εφαρμογής της «έξυπνης οδήγησης όταν οδηγούμε, λιγότερο ζεστό νερό και το κλείσιμο των ηλεκτρονικών συσκευών στη θέση του «off» όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

Με αυτές τις εφαρμογές μειώνουμε τα σωματίδια αιθάλης, μεθανίου, τροποσφαιρικό όζον, υδραφθορανκες και δίδουμε ζωή στους συνανθρώπους μας που από προώρους θανάτους στην Αμερική φθάνουν τα 3%, Ευρώπη τα 8%, Αφρική 10%, Ανατολική Μεσόγειο 6% Νοτιοανατολική Ασία 31% και Δυτικό Ωκεανό 40%.

Τα οφέλη από την μείωση μιας τέτοιας θετικής εξέλιξης μέχρι το 2030 θα είναι ως ακολούθως:

  1. Αποφυγή φαινομένου υπερθέρμανσης και μείωση κατά 20% της αύξησης της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2050 και μείωση του λιωσίματος των πάγων
  2. Θα περιορισθούν οι πρόωροι θάνατοι που αγγίζουν τα 2,4 εκ. τον χρόνο λόγω της εξωτερικής μόλυνσης του αέρα. Επίσης σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. θα μειωθούν κατά 24% οι θάνατοι των καρδιακών παθήσεων, 25% των εγκεφαλικών, 43% της χρόνια αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και 29% του καρκίνου των πνευμόνων.
  3. Οι ετήσιες σοδιές που τώρα είναι μειωμένες κατά 52 εκ. τόνους θα αυξηθούν επειδή επηρεάζονται οι 4 κυριότερες αγαθών.

Τα αίτια της ρύπανσης του αέρα προέρχονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από την καύση των ορυκτών καυσίμων όπως είναι το κάρβουνο, πετρέλαιο και βενζίνη.

Καλό θα ήταν να παραθέσουμε ένα απόσπασμα του ποιήματος του αρχηγού των Ινδιάνων Ντουγαμι Σιαλτ που υπόθηκε το 1855 και που ζητούσε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αγοράσει τη γη της φυλής του.

Όλοι μοιράζονται τον αέρα με την ίδια πνοή, τα ζώα, τα δέντρα, ο άνθρωπος μοιράζονται την ίδια ανάσα.

Ο καιρός της δικής σας παρακμής είναι ακόμα μακριά, αλλά θα έρθει κανείς δεν ξεφεύγει από το γραφτό του. Μολύνεται το κρεβάτι σας και μια νύχτα θα πάθετε ασφυξία από τα ίδια σας τα απορρίμματα.

Αυτό το απόσπασμα που γράφτηκε πριν από 165 χρόνια πρέπει να το βάλουν καλά στο νου τους αρχηγοί και λαοί όλου του κόσμου γιατί η τύχη και το μέλλον μας είναι στα χέρια μας.

Οι κλιματολογικές αλλαγές μας στέλνουν τα δικά τους προειδοποιητικά συνειρμικά μηνύματα αφύπνισης.

Κλείνοντας το παρόν άρθρο θα ήταν παράλειψή μας να μην εκφράσουμε τη συμπάθεια μας προς τους πυρόπληκτους και γενικά προς το ελληνικό λαό για το κτύπημα που δέχθηκε από τις πυρκαγιές και τις θερμές ευχαριστίες μας προς όσους έτρεξαν προς βοήθεια τους:- κυβερνήσεις και λαούς.

Ιδιαίτερη μνημεία θα πρέπει να γίνει για τους Τούρκους της Σμύρνης που διαδήλωσαν την συμπαράσταση τους και στους εδώ Τουρκοκύπριους που μάζεψαν φάρμακα και είδη διατροφής και ρούχα για τους Έλληνες της Ελλάδας.

Αυτή η πυρκαγιά άνοιξε μια χαραμάδα ελπίδας προς το μέλλον και έσμιξε τον πόνο, το δάκρυ, συμπόνοια για μια νέα συνεργασία και πρόοδο των γειτονιών λαών που έγιναν ένα για ένα καλύτερο αύριο.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top