Menu
Ο ρόλος της κυκλικής οικονομίας για να διασωθεί το περιβάλλον

Ο ρόλος της κυκλικής οικονομίας για…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Ο Κίπλινγκ, η σβάστικα και Φίλμπυ

Ο Κίπλινγκ, η σβάστικα και Φίλμπυ

• Σαν σήμερα έφυγε από τη...

Απελευθερώθηκαν δυο πελεκάνοι στην αλυκή Ακρωτηρίου

Απελευθερώθηκαν δυο πελεκάνοι στην …

• Σήμερα, από την Υπηρεσί...

ΠΑΣΙΝ: “Μας ζητείται να κάνουμε άλμα στο κενό”...

ΠΑΣΙΝ: “Μας ζητείται να κάνουμε άλμ…

• Στοιχεία για το ΓεΣΥ ζη...

Οι ΗΠΑ βιάζονται, Ζάεφ και Τσίπρας τρέχουν

Οι ΗΠΑ βιάζονται, Ζάεφ και Τσίπρας …

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Ελλάδα: Μέχρι τέλος επόμενης εβδομάδας η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ελλάδα: Μέχρι τέλος επόμενης εβδομά…

• Σύμφωνα με τον πρόεδρο ...

Τσιτσάνης και πάλι Τσιτσάνης!

Τσιτσάνης και πάλι Τσιτσάνης!

• Έφυγε σαν σήμερα πριν 3...

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2019 προβλέπει η PwC

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομι…

Η ανάκαμψη που παρατηρήθη...

Γαλλία: 13 άνθρωποι έχασαν το μάτι τους από την αστυνομική βία!

Γαλλία: 13 άνθρωποι έχασαν το μα…

• 93 σε σοβαρή κατάστασ...

Μαξίμου: Δεν θα ακολουθήσουμε εσπευσμένες διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μαξίμου: Δεν θα ακολουθήσουμε εσπευ…

Γράφει: Αδάμος Ζαχαριάδης...

Prev Next

Ο τουρισμός να γίνει το brand name για την Κύπρο

Ο τουρισμός να γίνει το brand name για την Κύπρο
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Όπως είναι γνωστό ο τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία επειδή είναι το κύριο και μοναδικό προϊόν που διαθέτει και που συμβάλλει ποικιλότροπα στην οικονομία, επιχειρηματικότητα, απασχόληση και στην ευρεία επαφή με τον έξω κόσμο.

Έφθασε πια η ώρα το τουριστικό μας προϊόν να το δούμε με όραμα, στρατηγική και με προσαρμογή στο σύγχρονο περιβάλλον, ούτως ώστε με αυτή την συνταγή να το καταστήσουμε ως το brand name του νησιού μας γιατί μέχρι τώρα το διαχειριζόμαστε επιφανειακά και επιπόλαια με στόχο το γρήγορο κέρδος.

Αυτό αφορά όλους τους κλάδους τουρισμού, τους επενδυτές το κράτος και τον απλό πολίτη επειδή αυτός αποτελεί την αιχμή της Κυπριακής οικονομίας.

Η αλληλοστήριξη του θα έχει ευοίωνες προοπτικές για όλους εφόσον δώσουμε σ’ αυτό την πρέπουσα σημασία και βαρύτητα και τον συνδυάσουμε και με τις νέες τεχνολογίες και εξελίξεις.

Ο κυπριακός τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας και η επένδυση σ’ αυτό τον τομέα δεν πρέπει να είναι καιροσκοπική και βραχυπρόθεσμη που κατά τον γάλλο συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ «το ταξίδι της ανακάλυψης δε σημαίνει να ψάχνεις καινούρια μέρη αλλά να έχεις καινούρια μάτια» που να καλύπτουν και τις 365 τουριστικές μέρες του χρόνου.

Με την ζωντάνια που θα έχει ο τουρισμός θα ενισχυθούν οι κλάδοι των μεταφορών, εξαγωγές, λιανεμπορίου, εστίασης, ενέργειας, μεταποίησης, κτηματαγοράς νέων τεχνολογιών, απασχόλησης και εξειδίκευσης επαγγελμάτων.

Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εμπιστοσύνη που εκπέμπουμε στις στρατηγικές επενδύσεις γύρω από τουριστικά μας προϊόντα (λιμάνια, ιατρικός τουρισμός, θεματικών πάρκων, τουριστικών χώρων και χωριών, μαρίνων, παραμονής διαρκείας, κρουαζιέρων στις προσφερόμενες τιμές ανάπτυξης τουριστικής εκπαίδευσης, τουριστικής αστυνομίας, τουριστική αγορά, ασφάλεια λουόμενων και τέλος στο κτύπημα της αισχροκέρδειας και των λοιπών παθογενειών στο τουρισμό μας.

Εκτός των άνω η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και της ανάπτυξης της ενιαίας αγοράς τουρισμού γιατί στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε οξύ ανταγωνισμό, καθώς επίσης και στην δημιουργία πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, στην αγροδιατροφή κλπ.

Είναι καιρός να αναζητηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού μας, που θα σέβεται και να αναδεικνύει το φυσικό και πολιτιστικό πλαίσιο της χώρας στηριζόμενη στην ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, και βελτιώνοντας την τοπική παραγωγή μας με νέες ποικιλίες και νέα προϊόντα.

Επίσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μισθοδοσίας, στην πρακτική περιβαλλοντική εκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό, και της εκμάθησης γύρω από τον πράσινο τουρισμό.

Είναι καιρός ο τουρισμός μας να λειτουργήσεις μέσα στα ανταγωνιστικά πλαίσια και ήδη από φέτος κτύπησε το προειδοποιητικό καμπανάκι με την στροφή προς τις άλλες γειτονικές χώρες με χαμηλές τιμές και με παρόμοια ενδιαφέροντα.

Εκτός του ενδιαφέρου μας για τον τουρισμό, θα πρέπει η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί στην βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών της χώρας μας γιατί έχουμε αρκετές ελλείψεις και παρατράγουδα σε όλους τους τομείς, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στα θετικά momentum που έχουμε υπέρ μας.

Ο σωστός ποιοτικός τουρισμός συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του τόπου και στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας και για να πετύχουμε τα αναφερόμενα απαιτείται να καθιερώσουμε μια νέα τουριστική κουλτούρα και σκέψη συνοδευόμενη από νέες μεθόδους και ορθολογικά πλαίσια για το καλό τουριστικό μέλλον του νησιού μας.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top