Menu
UNIDIR: Στο υψηλότερο επίπεδό μετά τον Β' ΠΠ ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου

UNIDIR: Στο υψηλότερο επίπεδό μετά …

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιη...

Νέες απειλές ΗΠΑ για επέμβαση στη Συρία

Νέες απειλές ΗΠΑ για επέμβαση στη Σ…

Τις απειλές μιας νέας ιμπ...

Ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, αλλά για μια άλλη Ευρώπη!

Ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, αλλά γι…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Χαρίλαος Φλωράκης: «Είναι η σπορά, σου λέω…»

Χαρίλαος Φλωράκης: «Είναι η σπορά, …

• Δέκα τέσσερα χρόνια από...

Η μεταναστευτική και προσφυγική πρόκληση για την ΕΕ

Η μεταναστευτική και προσφυγική πρό…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απειλούν κανέναν

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απει…

• Η αύξηση της έντασης στ...

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξ…

• Στην επικίνδυνη για το ...

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλα πέθανε ενώ ήταν σε κράτηση στο Τέξας

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλ…

• Είναι ο πέμπτος ανήλικο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο..…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Prev Next

Τα προβλήματα που απειλούν με διάλυση την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα προβλήματα που απειλούν με διάλυση την Ευρωπαϊκή Ένωση
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Όπως εξελίσσονται και διαγράφονται τα προβλήματα, διαφωνίες και κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να γίνεται ένα βήμα πίσω για μια ορθή συνεννόηση, κατανόηση και την συνεισφορά της για την ευρωπαϊκή κατανόηση, αλληλεγγύη, πολιτισμηκότητα κλπ. παρά τις αδυναμίες που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση, το μόνο που απομένει είναι ο δρόμος προς την διάλυση από την οποίαν θα προκύψουν πάμπολλα και απειλητικά προβλήματα για τις ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκούς λαούς λόγω της ανάπτυξης εθνικισμού, αλυτρωτισμών, ανταγωνισμών σε ποικίλους τομείς, ανασφάλειας, αποσταθεροποίησης κλπ. Οι μόνοι που θα χαρούν από μια τέτοια εξέλιξη είναι οι εχθροί της στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Τα αναφερόμενα προβλήματα είναι εκείνα που απειλούν την συνοχή της και χωρίς την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους θα είναι μια δαμόκλεια σπάθη στο κεφάλι της.

Απ’ ότι φαίνεται το μεταναστευτικό αποτελεί τον κορμό των προστριβών ανάμεσα στα κράτη – μέλη και λαούς της Ένωσης και αυτό διεφάνει από την πρόσφατη συνάντηση για το προσφυγικό όπου αναδείχθηκαν οι διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη – μέλη με πρωταγωνιστές τους ακροδεξιούς πρωθυπουργούς Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, που με την στάση τους απείλησαν και την ύπαρξη του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυσή του.

Η κρίση που προέκυψε στο αναφερόμενο πρόβλημα οφείλεται στην οικονομική κρίση, την υποαπασχόληση, ανεργία, υποχώρηση των θεσμών, κράτους πρόνοιας, υπανάπτυξη, στην ανάπτυξη του ποικίλου λαϊκισμού στα κράτη μέλη, στην μείωση των εισοδημάτων και της της διάλυσης της μεσαίας τάξης, στην αύξηση της φτώχειας, στην απουσία κρατικού ελέγχου με τον τρόπου που πλουτίζουν οι ολίγοι σε βάρος των πολλών, στην αυξημένη απόρριψη και κατανόηση των πολιτών από τους πολιτικούς λόγω της εξάρτησης τους από την οικονομία, καζίνο που στερεί το οξυγόνο από τις παραγωγικές επενδύσεις, την ασφάλεια του κοινωνικού κράτους, θεσμούς, κλπ.

Άλλο σοβαρό πρόβλημα στο αναφερόμενο πρόβλημα είναι η απουσία και ο τρόπος της κατανομής των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, της ίδρυσης και λειτουργίας των προσφυγικών καταυλισμών, η γκετοποίηση δραστηριοποίησή τους.

Το προσφυγικό πρόβλημα έχει πάρει διεθνείς προεκτάσεις και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως διεθνές πρόβλημα.

Αυτό προέκυψε και οξύνεται από την προώθηση της ύπουλης στρατηγικής για την πρόκληση αναταραχών και συγκρούσεων σε χώρες καθεστωτικών σχέσεων εξουσίας με το πρόσχημα του εκδημομοκρατισμού, της υπανάπτυξης και της έλλειψης επενδύσεων.

Θα πρέπει να τονισθεί πως οι νεκροί στην έρημο της Σαχάρας είναι τριπλάσιοι από τους νεκρούς στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Γι’ αυτό θα πρέπει να συσταθεί ένα πολυεπίπεδο ταμείο στήριξης των υποαναπτυγμένων χωρών για επίλυση των τοπικών πολιτικών προβλημάτων σ’ αυτές τις χώρες, της δημιουργίας υποδομών ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και της σταδιακής δημιουργίας πολιτικού λόγου και δημοκρατίας από την βάση προς τα πάνω.

Ο εμπορικός πόλεμος που άρχισε από πλευράς Τραμπ στοχεύει τις πολυμερείς συμφωνίες που εξισορροπούν το παγκόσμιο σύστημα και θα πλήξει περισσότερο την Ευρώπη.

Άλλος ένας πονοκέφαλος που θα προκύψει για την Ευρώπη θα είναι τρόπος προσέγγισης των διεθνών προβλημάτων από πλευράς Τραμπ – Πούτιν στην συνάντηση τους στις 12 του Ιούλη 2018, όπου τα διεθνή προβλήματα χρειάζονται πολυμερή συνεργασία, κατανόηση και στήριξη για να επιλυθούν.

Επίσης η αργοπορία που παρατηρείται στην επίλυση των προβλημάτων και διαφωνιών που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit στοιχίζει πάρα πολλά και στις δυο πλευρές.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται στους τομείς της τέταρτης τεχνολογικής και παραγωγικής επανάστασης:- τέχνη της νοημοσύνης, ρομποτικής κλπ. και θα έχουν πολιτικές, οικονομικές και κοινωνίες επιπτώσεις σ’ αυτήν λόγω και της πρωτοπορίας που έχουν Αμερική και Κίνα.

Σοβαρότερο πρόβλημα για την Ένωση αποτελεί η Ευρωζώνη όπου απαγορεύεται διά νόμου η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ χωρίς την έξοδο ης από την Ένωση και την υιοθέτηση κάποιου νομίσματος που θα την βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα.

Αυτό το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι χώρες του Βορρά δεν μεταφέρουν σημαντικά κεφάλαια στο Νότο όπου γι’ αυτές είναι μια θηλειά θανάτου επειδή χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για να αναπτυχθούν και για να κάμουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Τα οράματα της ΕΕ για ενιαίο και ισχυρό αποθεματικό νόμισμα, περισσότερη Ευρώπη και αλληλεγγύη θα καταρρεύσουν χωρίς την Τραπεζιτική Ένωση και την ευρωπαϊκή εγγύηση για τις καταθέσεις επειδή ο Νότος καταδιώκεται από τις εσωτερικές οικονομικές ανισσοριες και τον διαλύουν όπως θα διαλύσουν και την Ένωση εάν δεν ληφθούν και εφαρμοσθούν αναγκαία μέτρα σωτηρίας και προστασίας.

Άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι:- (α) το πρόβλημα της ολοκλήρωσής της στους τομείς της ενέργειας, ψηφιακής αγοράς, ελέγχου των χρηματοοικονομικών προϊόντων και καπιταλισμού, (β) η μη υποχρέωση των νέων μελών της Ένωσης και ευρωζώνης να εφαρμόζουν πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, την κοινοτική πολιτική, ευρωπαϊκές αξίες και κανόνες χωρίς τιμωρία (γ) το πρόβλημα ειρήνης, ασφάλειας και ΝΑΤΟ τα οποία σχετίζονται άμεσα από την επιτυχία και έκβαση των συνομιλιών των δυο ηγετών των υπερδυνάμεων την προσεχή Πέμπτη και επηρεάζουν άμεσα τους σχεδιασμούς της Ευρώπης για την άμυνα και ασφάλειά της.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top