Menu
Ένας στους τέσσερις πολίτες σε κίνδυνο φτώχειας το 2017!

Ένας στους τέσσερις πολίτες σε κίνδ…

* Στην Κύπρο της ευμάρεια...

Το “Bella Ciao” με τη φωνή του Tom Waits!

Το “Bella Ciao” με τη φωνή του Tom …

Ο ξεχωριστός Tom Waits τρ...

Καθολική η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών οργανώσεων

Καθολική η πρώτη μέρα της 48ωρης απ…

* Η συμμετοχή των εκπαιδε...

Η ανατομία της κυπριακής τραγωδίας και τα υφιστάμενα διλήμματα

Η ανατομία της κυπριακής τραγωδίας …

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Τσάκισέ τον!

Τσάκισέ τον!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η αστερόσκονη της δασκάλας!

Η αστερόσκονη της δασκάλας!

• Στο πλευρό των εκπαιδευ...

Σε αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ίντλιμπ συμφώνησαν Ερντογάν και Πούτιν στο Σότσι

Σε αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ίντ…

• Υπό τον έλεγχο του ρωσι...

Χιούμορ για… αμερικανάκια: «η Ρωσία παρεμβαίνει στα Σκόπια»

Χιούμορ για… αμερικανάκια: «η Ρωσία…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μας αύριο, το διακύβευμα της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών

Το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μ…

• Εξ υπαιτιότητας της Κυβ...

Γερμανία: Παπάδες κακοποιούσαν σεξουαλικά χιλιάδες παιδιά για 7 δεκαετίες!

Γερμανία: Παπάδες κακοποιούσαν σεξο…

• Η γερμανική Καθολική Εκ...

Prev Next

Ξανά στα πέτρινα χρόνια

Ξανά στα πέτρινα χρόνια
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Παρά τις συχνές καταιγίδες που δεχόμαστε και τις συμπληγάδες που διερχόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα στο διάβα της ιστορικής της μικρής μας πατρίδας που αριθμεί 60 χρόνια ζωής στην μετανεξαρτησιακή περίοδο, δεν κατορθώσαμε ποτέ να βρούμε διεξόδους και τέλος στα σοκς και τις καταστροφές που μας παίρνουν δεκάδες χρόνια πίσω.

Τούτη η κατάντια, οφείλεται στην αβελτηρία της πολιτικής, στις αδυναμίες των κομματικών ηγεσιών και κομμάτων να έχουν σωστή διάγνωση και εκτίμηση των προβλημάτων και των συνεπειών από την μη έγκαιρη θεραπεία τούτων και του λαού που έμεινε εγκλωβισμένος στην θεραπεία των ατομικών του προβλημάτων από τα κόμματα λόγω ρουσφετιού.

Δυστυχώς οι μονόλογοι που χρησιμοποιούμε, νομίζοντας ότι διαλογιζόμαστε και συμφωνούμε μαζί με τα χαμόγελα που ξεσπούν μας οδηγούν στις καταστάσεις που βιώνουμε και στα βράχια λόγω έλλειψης έμπειρων, καπετάνιων και της απουσίας ευθυνών, τιμωρίας, αυτοκριτικής, κλπ.

Η λειτουργία Κράτους, Δημόσιων Οργανισμών, Κράτους Δικαίου, ισότητας κλπ. μέσα στα πλαίσια της ίδιας ιδεολογίας, ιδίου κόμματος, συγγενών, φίλων, κουμπάρων, θάβει οράματα, στόχους, ελπίδες και οδηγά στις γνωστές παθογένειες, ελλείψεις, παλινδρομήσεις που σκοτώνουν και βάζουν θηλιά στο λαιμό άτομα, επιχειρήσεις, δουλειές.

Δεν προλάβαμε να βγούμε από το μνημόνιο και το κούρεμα που είχαμε πριν πέντε χρόνια και βρισκόμαστε ξανά σε αναμμένα κάρβουνα σε μια νέα κατάσταση χρεοκοπίας τράπεζας και δημόσιου χρέους λόγω σοβαρών λαθών, κακών χειρισμών, εκτιμήσεων, ανεπάρκειας, δυσλειτουργίας, ικανοτήτων και πολιτικών που λήφθηκαν και μας οδήγησαν ξανά σε μια νέα οικονομική, κοινωνική και πολιτική τραγωδία και το πιστόλι στον κρόταφο.

Αυτή η έξοδός μας από το μνημόνιο αντί να γίνει οδηγός και καθοδηγητής για να μην πέσουμε ξανά στο γκρεμό οδηγηθήκαμε σε θριαμβολογίες και σπατάλη χρήματος και σε αύξηση των προλήψεων στο δημόσιο αντί να γίνουμε σώφρονες πως να διαχειριστούμε τις συστάσεις και προειδοποιήσεις των εταίρων μας για την πορεία της οικονομίας, κόκκινων δανείων, αδυναμιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τραπεζών και αντί διορθωτικών μέτρων, οδηγηθήκαμε σε πολιτικές των «θα» χωρίς σωστό και ορθολογικό σχεδιασμό ανάπτυξης και σωτηρίας του τόπου.

Αυτή η νέα χρεοκοπία μας οδηγεί ξανά στα επίπεδα του παλαιού χρέους και στα επίπεδα εξάρτησης της επιβίωσης μας από τις λογικές των ξένων, δανειστών και επενδυτών.

Με τη νέα κατάρρευση δείχνουμε στους ξένους επενδυτές, εταίρους και μη, ότι δεν έχουμε αξιοπιστία και σοβαρότητα στους χειρισμούς των προβλημάτων που έχουμε και πάντοτε πορευόμαστε μέσα από τα δικά μας «εγώ και θέλω», αδιαφορώντας εάν οι πολιτικές που ακολουθούμε και τα μέτρα που λαμβάνουμε δεν οδηγούν έξω από τον βάλτο.

Αυτές οι συμπληγάδες που δεχόμαστε συχνά χωρίς να δημιουργούμε αντιστάσεις οδήγησαν πολιτικό σύστημα, πολιτικές ηγεσίες και κόμματα σε απαξίωση επειδή δε λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον τίμιο πολίτη που αγωνίζεται νυχθημερόν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και στηρίζουν τον κάθε τζογαδόρο και κομπιναδόρο που εκμεταλλεύεται τον κυπριακό πλούτο και δημόσιο χρήμα χωρίς ντροπή και λογοδοσία.

Κάθε βήμα σ’ αυτόν τον τόπο συναντάς μια αδιαφορία, ατιμωρησία, μια εγκληματικότητα και διερωτάσαι εάν πρέπει να εγκαταλείψεις αυτό τον χώρο.

Για να τεθεί τέλος σ’ αυτό τον τόπο και φαγοπότι πρέπει όλοι:- ηγεσίες και λαός να ανασκουμπωθούν και να αρχίσουν να ανοικοδομούν μια νέα Κύπρο από την αρχή με νέα θεμέλια και με νέες πρακτικές και γνώσεις και οι υπεύθυνοι να ζητήσουν συγνώμη, να παραιτηθούν και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη εάν θα πάμε μπροστά. Θα πρέπει όλα τα προτεινόμενα νομοσχέδια και εισηγήσεις να μελετηθούν προσεκτικά για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Εάν συνέχεια στρουθοκαμηλίζουμε και αυτόκοροϊδευόμαστε και δεν αλλάζουμε νοοτροπίες, πάντα θα χρεοκοπούμε και θα βρισκόμαστε στον πάτο, επειδή το παρόν σύστημα είναι ανάπηρο.

Ο τρόπος χρεοκοπίας του Συνεργατισμού είναι ένα μεγάλο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί με πειστικότητα και με πάσα ειλικρίνεια εάν υπάρχει, γιατί η λειτουργία του σ’ αυτή την οικονομική κρίση συνέβαλε τα μέγιστα μέσω των ταμείων του στην διατήρηση της απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και της διατήρησης συνεταιρισμών και επιχειρήσεων και της προώθησης της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκές χώρες, εκεί που έδειξε αδιαφορία το επίσημο κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο έμεινε αδιάφορο.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top