Menu
Ελλάδα: Αστυνομικός τράβηξε όπλο στην ΑΣΟΕΕ!

Ελλάδα: Αστυνομικός τράβηξε όπλο στ…

• Η Ελληνιή Αστυνομία επι...

ΑΚΕΛ: Στη δημοσιότητα 21 εισηγήσεις για τη διαμόρφωση ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας

ΑΚΕΛ: Στη δημοσιότητα 21 εισηγήσεις…

Γράφει: Έμιλη Λάμπρου* Σ...

Όταν ο Μητσοτάκης συζητά με πρωτοσέλιδα…

Όταν ο Μητσοτάκης συζητά με πρωτοσέ…

• …(και μας δίνει χρόνο γ...

Τ/κ δικηγόρος δηλώνει ότι πρέπει να αρχίσει η επιστροφή των περιουσιών στο Βαρώσι

Τ/κ δικηγόρος δηλώνει ότι πρέπει να…

Υπάρχει ο οδικός χάρτης μ...

Ο Φουκουγιάμα για τη σημασία της ταυτότητας και το Κυπριακό

Ο Φουκουγιάμα για τη σημασία της τα…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

«Προστατευόμενοι» ή «κουκουλοφόροι»;

«Προστατευόμενοι» ή «κουκουλοφόροι»…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Βρετανία: Άρχισε η δικαστική διαδικασία για το αίτημα έκδοσης του Ασάντζ στις ΗΠΑ

Βρετανία: Άρχισε η δικαστική διαδικ…

Γράφει: Θανάσης Γκαβός* ...

Κυπριακό, Αμμόχωστος και ΑΟΖ στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες - Χριστοδουλίδη

Κυπριακό, Αμμόχωστος και ΑΟΖ στην α…

• Ετοιμότητα ΓΓ του ΟΗΕ γ...

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορονοϊό

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Όλα όσα πρέπε…

1. Ποια είναι η νόσος; Η...

Επιστολές Αναστασιάδη σε μόνιμα μέλη ΣΑ και ΕΕ για Αμμόχωστο

Επιστολές Αναστασιάδη σε μόνιμα μέλ…

Γράφει: Μαρία Κονιώτου* ...

Prev Next

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Η πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με το Eurogroup  τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 22/6/2018 στο Λουξεμβούργο διασφαλίζει μεν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και δημιουργεί τον καθαρό διάδρομο μέχρι το 2031, αλλά δεν οδηγεί στον απεγκλωβισμό από την εποπτεία των δανειστών παρά τις καλλιεργηθήσες προσδόκιμες για καθαρή έξοδο.

Οι παρατηρειθησες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες στις συνομιλίες στοίχισαν στην χώρα 80 δις ευρώ στην αύξηση του δημοσίου χρέους και τρίτο μνημόνιο. Ως αποτέλεσμα των αναφερομένων συνομιλίων οι δανειστές στο νέο μνημόνιο επέβαλαν την επίσπευση των μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων, τους τακτικούς ελέγχους και εκθέσεις και υποχρέωσαν τις επόμενες κυβερνήσεις μέχρι το 2060 να παραμείνουν αλυσοδεμένες με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και έπειτα με 2,2% το χρόνο.

Η εν λόγω συμφωνία έχει τα υπέρ και τα κατά της αλλά δεν θα πρέπει να θεωρείται ως συμφωνία για πέταμα, γιατί χρέη ύψους 110 δις ευρώ παγώνουν μέχρι το 2032 ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας καλύπτονται μέχρι το 2020 από το απόθεμα των 24 δις ευρώ.  Επίσης προβλέπεται μέχρι το 2022 η επιστροφή 4,8 δις ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που πραγματοποίησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Αυτός ο δημοσιονομικός κορσές υποχρεώνει τη χώρα να είναι σε διαρκή λιτότητα εκτός εάν ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπτυξης για να ξεπεραστούν οι αμφιβολίες και καχυποψίες του διεθνούς οικονομικού συστήματος μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν εκείνες οι θετικές εξελίξεις για επιχειρήσεις εργαζόμενους και για το κράτος αφού θα συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας δια της οποίας θα αυξηθούν τα εισοδήματα, η κατανάλωση, εξαγωγές και οι πόροι του κράτους.

Αντί οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας, κόμματα να διαπληκτίζονται μεταξύ τους για νίκες και ήττες, καλό θα ήταν να μονιάσουν και να αναζητήσουν ένα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα ανάπτυξης που θα δίδει χώρο στις επενδύσεις και στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου που πραγματικά θα δημιουργούν μακριά από τα λάθη του παρελθόντος.

Χωρίς την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού με σύγχρονα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, το άνοιγμα της αγοράς και των επαγγελμάτων, της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, της δημιουργίας τεχνολογικών πάρκων, εκσυγχρονισμού της παιδεία, και χώρας, της περιφερειακής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, η χώρα δεν θα πάει μπροστά.

Η χώρα υποφέρει από τεχνολογική ανεπάρκεια, ανταγωνιστικότητα, ολιγοπώλια, παρεμβάσεις, φοροδιαφυγή, σπατάλη δημοσίου χρήματος, έλλειψη χρηματοδότησης, αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, διόγκωση του κόστους δανεισμού, των δημοσίων δαπανών κλπ.

Επειδή τόσο στην Ελλάδα όσο στην Κύπρο είμαστε οπαδοί της παρακμής, διαπληκτισμών, αδιαφορίας του «εγώ», αναποτελεσματικότητας, του ανοίγματος κερκοπορτων σε όλους τους τομείς, της ρίψης στάχτης στα μάτια, λασπολογίας, συκοφαντίας, των άστοχων ερευνών κλπ. επιβάλλεται όπως ηγεσίες, κόμματα και λαός συνέλθουν το γρηγορότερο αφήνοντας πίσω τους τις εντυπώσεις του εντυπωσιασμού και της επίκαιρης έντασης, καθώς επίσης τις πολιτικές ανεπάρκειας και παραζάλης που μας οδηγούν σε ερείπια και αιχμαλωσίες.

Η εγκατάσταση του ψεύδους, της διαίρεσης και το δηλητήριο της άρνησης και καχυποψίας είναι εκείνα που εκτρέφουν τον λαϊκισμό και μας οδηγούν εκτός δημοκρατίας.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top