Menu
Φορέστε το, αλλά... μην το φάτε!

Φορέστε το, αλλά... μην το φάτε!

• 13 σύνολα φτιαγμένα από...

Νεοναζί φύλακες σε …στρατόπεδα συγκέντρωσης

Νεοναζί φύλακες σε …στρατόπεδα συγκ…

Ακούγεται εξωπραγματικό! ...

Η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από Ν. Κορέα “δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”

Η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτ…

• Δήλωση Τραμπ ενόψει της...

Βενεζουέλα: Ανθρωπιστική βοήθεια - Η ορολογία της ντροπής

Βενεζουέλα: Ανθρωπιστική βοήθεια - …

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τις νέες πολιτικές

Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τις…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις…»

Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Ας τρέμου…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΝΑ Μεσόγειος: Καταλύτης σε ανταγωνισμούς και παζάρια ο ενεργειακός πλούτος

ΝΑ Μεσόγειος: Καταλύτης σε ανταγωνι…

• Επανέρχονται τα σενάρια...

Άλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά

Άλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτ…

• Χθες Παρασκευή, ενώ άλλ...

Βρετανία: Αντιμέτωποι με ανταρσίες και παραιτήσεις οι Μέι και Κόρμπιν

Βρετανία: Αντιμέτωποι με ανταρσίες …

• Επιστολή - προειδοποίησ...

Η μισή Ελλάδα χρωστά στην εφορία

Η μισή Ελλάδα χρωστά στην εφορία

Πάνω από τέσσερα εκατομμύ...

Prev Next

Σε αντιπαλότητα το εθνικό συμφέρον

Σε αντιπαλότητα το εθνικό συμφέρον
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Παρά το γεγονός η 12η Ιουνίου θεωρείται μια μέρα ιστορικής σημασίας από κάθε άποψη για τα Σκόπια και την Ελλάδα, λόγω του γεγονότος οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών Τσίπρας και Ζάεφ κατόρθωσαν μέσα από δυσκολίες να κάνουν έπειτα από 27 χρόνια απραξίας το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επίλυση μιας από τις διενέξεις του ΟΗΕ και να δώσουν μια νέα γεωπολιτική διάσταση και πρακτικής ειρήνης, συνεργασίας στα Βαλκάνια, θεμελιώνοντας με αυτό τον τρόπο πως οι διενέξεις λύνονται με σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο.

Είναι γνωστό πως το θέμα των Σκοπίων έχει απασχολήσει τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ελληνική διπλωματία, τουλάχιστον από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων και πιο πρόσφατα από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και του 1990.

Δυστυχώς τα εθνικά θέματα τις πιο πολλές φορές τα αντιμετωπίζουμε δυναμικά και σε άλλες περιπτώσεις λιγότερο έντονα χωρίς αυτά να τα εστιάζουμε στα γενικότερα συμφέροντα του ελληνισμού και στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η περίπτωση των Σκοπίων για επίλυση του θέματος το 1992 όταν αυτά είχαν απόλυτη ανάγκη τη διεθνή αναγνώριση όπως και τώρα την ένταξη τους στην ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε, επειδή η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε την ονομασία «Νέα Μακεδονία και τα υπόλοιπα μέτρα του πακέτου Πανίερο.

Έκτοτε, ο ελληνισμός όπως και στα υπόλοιπα εθνικά θέματα μπήκε σ’ ένα ανεμοστρόβιλο παθών όπου με την πάροδο του χρόνου εισήλθε και στις δυο πλευρές όπου ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και των δυο χωρών κυριαρχείται από εθνοκεντρική πλειοδοσία με την παρότρυνση διαφορών κομμάτων, φορέων, ΜΜΕ κλπ. και δεν επιτρέπουν να θεραπευθεί αυτή η πληγή η οποία παραμένει ανοικτή παρά το γεγονός βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερο θερμό καλοκαίρι, όχι μόνο από κλιματολογικής άποψης αλλά ιδιαίτερα με τις καθημερινές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο, Κύπρο και γενικότερο της αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω γεωπολιτικών στρατηγικών και ανακατατάξεων στην περιοχή.

Αυτός ο κανονικός συμβιβασμός έχει μετατραπεί σ’ ένα διχασμό, επειδή ποτέ στα μεγάλα θέματα δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε (Μακεδονικό, Κυπριακό, ελληνοτουρκικό) και διαχωριζόμαστε σε πατριώτες, ενδοτικούς υπηρέτες συμφερόντων και μηρυκάζουμε την ιστορία μας και υψώνουμε κάθε λίγο και λιγάκι σημαίες, νομίζοντας ότι υπηρετούμε το εθνικό μας συμφέρον επειδή διακατεχόμεθα από εθνική ανασφάλεια, από στρατιωτική αδυναμία, φοβία και από τους αλυτρωτισμούς και επεκτατισμούς των άλλων.

Θα πρέπει να τονισθεί πως η ιστορική πορεία του ελληνισμού είναι γεμάτη από παλαιές και νέες χαμένες ευκαιρίες επειδή η ηγεσίες και λαός κινήθηκα μέσα από πάθη, μισαλλοδοξία, διχασμούς, εγωισμούς, κομματικά και ατομικά συμφέροντα.

Δυστυχώς διαχρονικά παραγνωρίζουμε την ουσία του έντιμου συμβιβασμού που δεν προσβάλλει τα εμπλεκόμενα μέρη και αποβαίνει κερδοφόρος για όλους.

Ο έντιμος συμβιβασμός αποτελεί εκείνο το εργαλείο που αποξενώνει λαϊκισμού και τίθεται μπροστά για να τερματισθούν χρόνιες συγκρούσεις, βασισμένες σε πάθη, μίση, λάθη και σε τακτικισμένα  παλαιοτέρων ηγετών.

Έφθασε η ώρα να τεθεί τέλος στις μαξιμαλιστικές θέσεις που οδηγούν σε πολιτικούς τακτικισμού και σε πολιτική ατολμία γιατί η παρούσα συμφωνία αποτελεί ένα θετικό γεωπολιτικό πρόσημο και ενισχύει τις στοχεύσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια για ασφάλεια, σταθερότητα, ειρήνη, συνεργασία όπου αυτός ο χώρος κατέχεται από την αίσθηση του σκεπτικισμού, αβεβαιότητας λόγω και της αυξημένης επικράτησης του αλυτρωτισμού και των όσων συνέβησαν στην δεκαετία του 1990 με εκείνες τις εκκαθαριστικές αγριότητες.

Θα πρέπει να υπογραμμισθεί πως η παρούσα συμφωνία προφέρει στην Ελλάδα ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο με όρους εθνικής εξωτερικής εξωστρέφειας, αποδεικνύοντας πως οι σύγχρονες δημοκρατίες και κοινωνίες δεν κρίνονται μόνο από το ιστορικό τους παρελθόν αλλά κυρίως γνωρίζουν πως θα κτίσουν το παρόν και το μέλλον τους.

Μακάρι να είχαμε τέτοιες ακτίνες φωτός και ελπίδας και στα υπόλοιπα εθνικά θέματα που μας ταλανίζουν για δεκάδες χρόνια γιατί οι ευκαιρίες που χάνονται για να επιτευχθεί το ευκταίο μας οδηγούν πιο μακριά από έναν έντιμο συμβιβασμό που διασφαλίζει την εθνική μας αξιοπρέπεια αλλά και τις αρχές μας για μια αξιοπρεπή συνεννόηση, ασφάλεια, σταθερότητα, συνεργασία, ανάπτυξη και ειρήνη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν με περισσότερη αυτοπεποίθηση όχι μόνο οι κοινωνίες των χωρών της Ελλάδας και Σκοπίων αλλά και των γύρω χωρών για να μοιρασθούν τις προκλήσεις της πρόσφατης συμφωνίας όπου ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες της συνεννόησης και κατανόησης, κτίζοντας τοίχο σε όλα τα εθνικιστικά προσχήματα που δεν επιτρέπουν να κτισθούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους και παρεμποδίζοντας την εφαρμογή των γεωπολιτικών παίγνιων στην περιοχή τους από τις εναλλακτικές δυνάμεις.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top