Menu
H GUE, οι «ιστορικές συμφωνίες» και οι βολικές εξαφανίσεις...

H GUE, οι «ιστορικές συμφωνίες» και…

Πρόσφατα στο Ευρωκοινοβού...

Ο πόλεμος των λέξεων και η νέα τάξη πραγμάτων

Ο πόλεμος των λέξεων και η νέα τάξη…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ο ήχος της βαρβαρότητας...

Ο ήχος της βαρβαρότητας...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Το λεξιλόγιο των αρλεκίνων

Το λεξιλόγιο των αρλεκίνων

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Δ...

Αθήνα - Σκόπια και NATO uber alles

Αθήνα - Σκόπια και NATO uber alles

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Σε αντιπαλότητα το εθνικό συμφέρον

Σε αντιπαλότητα το εθνικό συμφέρον

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Γραβατωμένος Τσίπρας

Γραβατωμένος Τσίπρας

Ουδέν σχόλιον.  Τα λέει ...

ΝΑΤΟ: Ετοιμάζει ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή στη Μεσόγειο

ΝΑΤΟ: Ετοιμάζει ακόμα πιο ενεργή εμ…

Καθ' οδόν για τη Σύνοδο Κ...

Τουρκία: Δύο γύρους εκλογών προβλέπει η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις αυριανές εκλογές

Τουρκία: Δύο γύρους εκλογών προβλέπ…

Γράφει: Άννα Ανδρέου* Δύ...

Έδιωξαν από τον αμερικανικό στρατό το ναυτικό δόκιμο με το μπλουζάκι του Τσε!

Έδιωξαν από τον αμερικανικό στρατό …

Ο ναυτικός δόκιμος Spense...

Prev Next

Πλανήτης Γη και ανθρωπότητα σε κλοιό ασφυξίας

Πλανήτης Γη και ανθρωπότητα σε κλοιό ασφυξίας
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Ο πλανήτης Γη προ πολλού έχει εκπέμψει SOS  αλλά κανένας μέχρι της στιγμής δεν έλαβε υπόψη του αυτά τα προειδοποιητικά σήματα και μηνύματα που μας στέλνει καθημερινά λόγω πολιτικών συμφερόντων και ετσιθελισμού.

Αυτές οι προειδοποιήσεις προέρχονται από την αυξανόμενη θερμοκρασία, την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων, του επηρεασμού της ανθρώπινης ζωής εξαιτίας της διατροφικής αλυσίδας, της καταστροφής των δασών από τις πυρκαγιές, της αφρικάνικης σκόνης, του πνιγμού των θαλασσών από τα πλαστικά, του φυσικού χώρου από τα μη ανακυκλώσιμα υλικά κλπ.

Η κλιματική αλλαγή που επήλθε δεν είναι μόνο πρόβλημα του αύριο αλλά και της βιωσιμότητα των ανθρώπων και της επιβίωσης του ζωικού και φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη Γη.

Για να αντιμετωπισθεί η επερχόμενη απειλή από την κλιματολογική αλλαγή χρειαζόμαστε κατάλληλο σύστημα υγείας, σωστό χωροταξικό σχέδιο, ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, επαρκείς ελέγχους, εταιρική κοινωνική ευθύνη κλπ.

Ανάμεσα στα προβλήματα που προέκυψαν και στο τόπο μας τα τελευταία χρόνια είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η αφρικάνικη σκόνη, η διάρκεια και συχνότητά της.

Αυτή η σκόνη προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και απαιτείται η λήψη προστατευτικών μέτρων.

Άλλο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και ο φυσικός μας χώρος είναι η ρύπανση από τα πλαστικά και άλλων μη ανακυκλωμένων υλικών που εμείς ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί την σοβαρότητα που προκαλούμε στο φυσικό περιβάλλον λόγω μη τήρησης των νόμων και της εξυπηρέτησης δικών μας συμφερόντων.

Η ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά ανέρχεται στους 13 εκ. τόνους το χρόνο και μερικά από αυτά καταλήγουν στα βαθύτερα σημεία των ωκεανών.  Στη Μεσόγειο θάλασσα καταλήγουν 1,5 εκ. τόνοι πλαστικών που αναλογούν 560 τεμ. Ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών τα θαλάσσια είδη καταναλώνουν σκουπίδια που εκθέτουν σε κίνδυνο τον άνθρωπο.  Λόγω κατανάλωσης πλαστικών σωματιδίων και πλαστικών ινών που καταλήγουν τελικά στον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή ο άνθρωπος καταναλώνει τα θαλάσσια είδη.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί μέχρι το 2050 το 99% των θαλασσοπουλιών θα έχει περιπτώσεις στο πεπτικό τους σύστημα λόγω κατανάλωσης μικροπλαστικών κομματικών.  Ο επηρεασμός αυτός των πουλιών θα ανέλθει στα 600 είδη.

Άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι το πόσιμο νερό όπου στο 80% που ελέγχθηκε βρέθηκαν μικροϊνες  από συνθετικά υφάσματα.

Επίσης η ατμοσφαιρική μόλυνση είναι ένα άλλο σοβαρότητα πρόβλημα επειδή το 92% του ανθρώπινου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα από τον οποίο πεθαίνουν 3 εκ. άνθρωποι λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, εγκεφαλικών, καρκίνου του προστάτη, θερμοπληξίας κλπ.

Επίσης, σοβαρή απειλή για τον πλανήτη μας είναι οι καύσωνες και οι πυρκαγιές που προκαλούν θανάτους και φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών οι περίοδοι καύσωνα τις επόμενες δεκαετίες της περιόδου 2021 – 2050 θα φθάσουν τις 13 ημέρες ενώ από το 20741 – 2100 αυτές θα φθάσουν τις 31 ημέρες του χρόνου.

Γι’ αυτό όλες οι αναφερόμενες προειδοποιήσεις θα πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά και υπεύθυνα ούτως ώστε να δράσουμε ομαδικά για να σώσουμε τον πλανήτη μας και τους εαυτούς μας ιδιαίτερα εμείς εδώ στην Κύπρο όπου η πατρίδα μας απειλείται από την ερημοποίηση λόγω του εδάφους της όπου το 91% αυτού είναι ξηρό.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top